Pofátlan lehúzás vagy jogos díj? Néha abszurd, miért kérnek külön pénzt az éttermek

Nemrég bejárta a netet az az eset, amikor egy olasz kávézóban két eurót kértek egy szendvics félbevágásáért.

A vendég meg akarta osztani a szendvicsét a barátnőjével, de nagyot nézett, amikor a számla megérkezett, és szerepelt rajta egy plusz tétel: diviso a metà, vagyis félbevágás. A nyugtáról készült felvétel elterjedt a világhálón, az olasz újságok pedig megkeresték az érintett kávézó, a Comói-tó melletti Bar Pace tulajdonosát, Cristina Biacchit, aki azzal indokolta a díjat, hogy a félbevágás is időbe telt, és a munkát meg kell fizetni.

A vendég viszont később úgy vélte, hogy a szendvicsnek eleve félbevágva kellett volna érkeznie.

A tulajdonos szerint azonban nemcsak a félbevágásról volt szó, hanem egy helyett két tányért kellett használni, így a mosogatás ideje is megduplázódott.

A Guardian újságírója, Tim Dowling úgy véli, itt valójában nem is a pluszköltségekről van szó, hanem egyfajta „pótdíjról“, amely büntetés azért, hogy két ember osztozik egy fogáson. Mint mondja, ha fél szendvics is lenne az étlapon, valószínűleg valamivel többe kerülne, mint az egész szendvics árának fele.

Ezt az éttermi „dugódíjhoz“, vagyis a dugó kihúzásáért felszámított díjhoz hasonlítja, amely akár húsz font is lehet, és amellyel azokat "büntetik", akik a saját maguk által hozott bort szeretnék inni az étteremben. Hasonlóképpen divat, hogy az éttermi foglalás mellé hitelkártyás előleget is kérnek, amivel azt szeretnék bebiztosítani, hogy tényleg el is menjen, aki asztalt foglalt.

Az újságíró szerint vannak védhető és kevésbé igazolható gyakorlatok, utóbbihoz tartozik például az a brit étterem, amely magas "élőzenei" díjat számolt fel a vendégeknek. Az Egyesült Államokban "koncessziós díjat" vagy "venue fees"-t kell fizetni azért, hogy az ember igénybe vette a helyszínt, és ezt az összeget az éttermi számlák alján rejtik el abban a reményben, hogy a vendégek azt hiszik, ez valamiféle helyi adó.

Másrészt az ott ülésért fizetendő díj tükrözi azt a tényt, hogy egy étterem nemcsak főz, hanem rezsit és engedélyeket is fizet.

Az olasz szendvicses eset védhetőségét ugyanakkor megkérdőjelezi, amit állítólag szintén a tulajdonos mondott: ha azonnal szólt volna a vendég, nem kellett volna kifizetnie felárat. Eszerint ezt a díjat teljesen esetlegesen számolták fel.

Ha nem szeretnél hasonló helyzetbe kerülni, ezzel a néhány tippel elkerülheted a turistacsapda-gyanús éttermeket Olaszországban, de persze nemcsak a népszerű mediterrán országban fordulhat elő, hogy irreális összeg jelenik meg a számlán.

(Forrás: The Guardian, képek: Getty Images, Unsplash)

rejtett | rejtett költségek | étterem | lehúzás | extra díj

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom