Durva, hogy mit művelnek a kisállatként behurcolt majmok az üdülőszigeten

A félig francia, félig holland, karibi Szent Márton-szigeten veszélyesen elszaporodtak a zöldes színű szőrzetükről ismert sárgahasú szavannacerkófok.

Az első látásra aranyosnak tűnő állatok Afrikából származnak, és eredetileg a gyarmatosítók házi kedvenceiként és kereskedelmi hajókon érkeztek a szigetre, ahol különösen jó alkalmazkodóképességüknek hála annyira elterjedtek, hogy már néhány őshonos faj túlélését is veszélyeztetik.

A sziget holland részén a hatóságok már elrendelték 450 állat megölését, míg a francia oldalon még zajlik az adatgyűjtés. Az egyik szomszédos szigeten, St. Kittsen közben már annyi lett a majom, mint az ember: 2020-ban összesen negyvenezret számláltak.

St. Kittsen  arra figyelmeztetik a vendégeket, hogy ne etessék a majmokat

A majmok ugyanakkor nemcsak a biodiverzitásra veszélyesek, agresszív viselkedésükkel bosszantják a helyi lakosokat és háziállataikat, felborogatják a szemeteskukákat, és kárt tesznek a kertekben.

Szinte bármit elfogyasztanak a tojásoktól kezdve a dísznövényeken át a gyümölcsökig, és miután étel bőséggel áll rendelkezésre, a majmok szaporodásának sincs, ami gátat vessen természetes módon. Az állatok főleg a 2017-es Irma hurrikán után terjedtek el nagyobb területen, miután a vihar elsöpörte a megszokott élelmi forrásaikat, és újak után kellett nézniük. Így tették be a lábukat mindenhová.

A szavannacerkófokkal ellentétben más majomfajok inkább védelemre szorulnak.

(Forrás: CBS News, képek: Getty Images)

sárgahasú szavannacerkóf | Sint Maarten | biodiverzitás | majmok | Saint-Martin

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom