Gondoltál már arra, hogy saját országot alapítasz? Ők megcsinálták!

Új mikronemzet születik.

A Belize partjainál található, mangrove-erdőkkel és korallzátonyokkal szegélyezett, alig több mint egyhektárnyi sziget igazán ideális helyszín az államalapításhoz. Legalábbis így gondolta ezt az a nyolcvan befektető, aki megvásárolta Coffee Caye-t a Let's Buy an Island (Vegyünk egy szigetet) elnevezésű projekt keretében. A befektetők azonban nemcsak egy szigetet akartak maguknak, hanem egy országot.

Így született meg a Principality of Islandia, melynek

saját zászlója, himnusza és kormánya van, és függetlennek vallja magát.

Igaz, ezt egyelőre egyetlen más ország sem ismeri el, így jelenleg Belize fennhatósága alatt áll. De ez nem akadályozza meg az állampolgárokat abban, hogy folytassák nemzeti törekvéseiket, és például saját útlevelet is kibocsássanak. A miniországot bárki támogathatja csekély összegért, befektetés nélkül azzal, ha "állampolgárságot" vagy címeket vásárol, mint Lady vagy Lord of Islandia.

A közösségi finanszírozású sziget ötlete csaknem tizenöt évvel ezelőtt pattant ki Gareth Johnson fejéből, aki a Young Pioneer Tours társalapítójaként olyan extrém úti célokat igyekszik bemutatni az érdeklődőknek mint Észak-Korea és Szíria, emellett olyan el nem ismert államokba szervez utazásokat, mint a Dnyeszter Menti Moldáv Köztársaság, Abházia vagy Hegyi-Karabah. Részben az ilyen vitatott státuszú helyszínek iránt érdeklődő ügyfelekből alakult ki a sziget tulajdonosainak közössége.

Az álom 2018-ban kezdett közel kerülni a megvalósításhoz, amikor Johnson meglátott egy eladó területet a Fülöp-szigeteken. Végül nem ragadt le ennél, hanem némi kutatómunkával összeállított egy listát, melyben malajziai, ír, panamai és belize-i területek szerepeltek. A befektetők végül ebből választották ki Coffee Caye-t többek között trópusi hangulata és könnyű megközelíthetősége miatt.

A szigetet végül 2019 decemberében, épp a járvány kitörése előtt vették meg kétszázötvenezer dollárért (nyolcvanhat és félmillió forintért).

Aki részesedést szeretne szerezni, annak 3250 dollárt (valamivel több mint egymillió forintot) kell beleadnia. Eddig közel száz részvényt adtak el, és ez a szám folyamatosan növekszik.

Bár egy új ország alapítása korántsem tartozik a biztos sikerrel kecsegtető vállalkozások közé, mégis időről-időre akadnak, akik belevágnak. Az egyik leghíresebb példa erre, mely egyébként az islandiaiaknak is inspirációként szolgált, az Egyesült Királyság partjaitól néhány kilométerre,

egy második világháborús erődítményen található Sealand Hercegség,

melyet egy veterán brit őrnagy, Roy Bates alapított 1967-ben. De említhetjük a vilniusi városnegyedet, Uzupist is, mely saját alkotmánnyal és pénzzel rendelkezik.

A sziget, ahol jelenleg semmilyen infrastruktúra nincs, egyelőre csak kempingezésre szolgál, és arra, hogy tulajdonosai és azok a turisták, akiket beengednek, elvonulhassanak a világtól.

Egyelőre nem tudni, mik a távlati tervek,

de valószínűleg a turizmus fejlesztésének és kempingek építésének irányába indulnak el. Az biztos, hogy bármilyen építkezéshez környezetvédelmi és állami engedélyekre van szükség, mivel mind a mangrovefák, mind a közeli korallzátony védett státuszt élvez.

Mindenesetre amihez már biztosan hozzájárult az Islandiai Hercegség, az az extrém utazásokat kedvelők közösségének összekovácsolása. Huszonöt ország képviselteti magát ott széles szakmai palettát felvonultatva a kalauztól a vezérigazgatóig - munkaerőhiány tehát valószínűleg nem lenne.

Ha kedvet kaptál egy kis kiruccanáshoz, itt mutatunk öt felfedezetlen szigetet, mely csak egy karnyújtásnyira van tőlünk. Itt megnézheted, hová mennek nyugdíjba a hollywoodi milliárdosok, és írtunk egy tiltott szigetről is, ahová csak egyetlen család léphet be.

(Forrás: edition.cnn.com, képek:  facebook.com/letsbuyanisland, Wikimedia Commons, Pixabay, Unsplash)

sziget | coffee caye | szigetvásárlás | mikronemzet | országalapítás

FOLYTASD EZZEL

A Távol-Kelet egyik világörökségi helyszínére indul új légijárat Budapestről

Mostantól biciklivel is átkompozhatunk Magyarország második legnagyobb taván

Rendeld meg a Roadster magazin 15. számát!

Nyakunkon a tavasz, és ami még jobb hír, itt a legújabb Roadster magazin is. Mit találunk benne? Találkozunk az amerikai képzőművésszel, Jim Denevannel, aki amellett, hogy land artban utazik, egy csodás rendezvényszervező céget is működtet, amely elképesztő helyeken szervez vacsorákat Kaliforniától kezdve Dél-Afrikán át Toszkánáig. Kifaggatjuk a kultikus Iditarod Trail Race kutyás szánhúzó verseny szervezőjét, a biennáléra készülő Nemes Márton festőművészt, megismerkedtünk a Friluftsliv filozófiával, Arnaud Montagard fotós révén megnézzük, milyen Amerika hátsó udvara, főzünk a 101 Bistróban, és a Totemism legújabb kollekcióját is szemügyre vesszük. ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram