Kikiálthatja a függetlenségét egy falu?

Önállósodási törekvések az olasz Riviérán.

Korábban már írtunk arról, hogy hogyan kezd valaki országalapításba: saját zászlót, útlevelet és bélyegzőt tervez, pénzt vezet be, esetleg uralkodót választ és himnuszt költ, valamint határátkelőhelyeket létesít.

Az olasz Riviérán, a francia határ közelében található Seborga háromszáz fős apró településének már hat évtizede mindez megvan, köszönhetően egy Giorgio Carbone nevű függetlenségi mozgalmárnak.

Az aktivista a ’60-as években azt állította, hogy Seborga már 954 óta független államként létezik, és még Olaszország egyesítésekor sem került bele a megállapodásba. Ennek alapján úgy vélte, hogy

a falut továbbra is megilleti az önálló fejedelemség.

Így aztán Carbone Seborga hercegévé koronáztatta magát. 1996-ban újraszervezte a seborgai intézményeket, az olasz kormány pedig engedélyezte a seborgai rendszámokat, ha az autósok ezután egy olasz és egy seborgai táblát is feltéve Olaszországnak és a településnek egyaránt fizetnek.

Újra üzembe helyezték a pénzverdét, ahol megkezdődött a régi Luigino verése, mely értékét akkor hat dolláron rögzítették. Ezzel ez lenne a világ legmagasabb értékű valutája, ha hivatalosan elismerné Olaszország. De nem ismeri el, ahogyan az egész városállam önállóságát sem.

A seborgai kormány mindenesetre megtagadta az általános forgalmi adó fizetését Olaszországnak függetlensége jeleként, mely miatt bírósági tárgyalás kezdődött. A vádakat azonban 2005-ben ejtették tekintettel Seborga 1729 óta rendezetlen politikai helyzetére.

Carbone 2009-ben elhunyt, akkor a falu monarchia lett. A jelenlegi uralkodó Nina Menegatto hercegnő, német üzletasszony 2019 óta viseli a címet.

Seborgától nem messze halad el a csodák vasútja, mely a francia Riviéra legdrágább ingatlanától nem messze tesz le.

(Forrás: TimeOut, Wikipédia, képek: Unsplash, Getty Images)

olaszország | függetlenség | mikronemzet | seborga | városállam

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom