Mi az, amiben Gandhi, Bruce Lee és Michael Jordan egyetért?

Úgy hangzik, mint egy vicc a kilencvenes évekből, pedig tényleg van ilyen. Arról beszéltek, miben különböznek a sikeres emberek az átlagtól, más viszont azt kérdezi: mi is az a siker?

A sikertelen és sikeres emberek 99 százaléka ugyanazokat a dolgokat utálja. A különbség, hogy a sikeres emberek mégis megcsinálják őket.

a San Diegó-i vállalkozó/motivációs gurutól, Darren Hardytól származó idézet jól cseng elsőre, de nem árt a mélyére ásni.

Tény, hogy a többség roppant nehezen változtat a rossz szokásain, és csak kevesen képesek tartósan sikeresek lenni, mert az rengeteg áldozatot, energiát, összpontosítást igényel. Sokan pontosan látják a siker árát, de egyszerűen túl magasnak tartják. Pedig egy átlagos élethez pont ugyanannyi energia kell, mint egy sikereshez – állítja Anthony Moore, a Business Insider és a CNBC újságírója több tanulmányra hivatkozva, és kiemelve:

„Nem dolgozni valójában sokkal fárasztóbb, mint dolgozni. Tétlenül üldögélni egy belső konfliktuson rágódva sokkal több energiát visz el bármilyen tevékenységnél.”

Mindez persze igaz, és Moore még azt is kijelenti, hogy hosszabb távon kevésbé fárasztó változtatni rajtuk, mint mindent hagyni a régiben.

Ők már csak tudják

A tanácsadó egy videót is posztolt, amelyen egy átlagember sprintel különböző NFL-játékosok ellen. A végeredmény meglehetősen vicces, mert a leglassabb amerikaifocista is lazán veri kovácspistát. Nem mintha egy átlagembernek le kellene győznie egy NFL-est, de néhány alapvető dolog betartásával hatalmasat fejlődhetne, és nem kapna ki simán egy hozzá képest kétszer olyan nehéz focistától.

Moore szerint a változtatáshoz a legjobb út napi rutinná tenni az új szokásokat. Egészségesen táplálkozni, többet mozogni, másképp dolgozni? Sok fontos változtatás csak napi negyedórán, félórán múlik.

Aki mindezt rutinból csinálja, nem tépelődik azon, mi a teendő, nem kell döntéseket hoznia, egyszerűen csak teszi a dolgát.

Második lépésben nem szabad engedményeket tenni. Az Anonim Alkoholistáknál tipikus probléma, hogy a leszokni vágyó nem iszik egész nap, de jutalmul estére enged magának pár percet, amikor mégis, esetleg elrejt üvegeket a lakásában, és csak kifelé mutatja gyógyulnak magát. Ez a kiskapu el is dönti, hogy az illető képtelen változtatni, noha jókora energiákat mozgósít meg ezért.

Kiskapuk és rejtett üvegek nélkül egy ideig talán nehezebb, ám utána a változás valódi, és egészen felszabadító – vonja le a következtetést a guru.

Másra is kihat

Gandhi szerint nincs ember, aki helyesen cselekszik az élet egy területén, miközben rosszul cselekszik máshol. Fordítsuk ezt inkább le úgy, hogy egy szokás megváltoztatása kihat az élet más területeire is.

És a fejlődés addiktív: aki megtette az első lépéseit, hogy egészségesebb, összeszedettebb vagy hatékonyabb legyen, már nem akar engedni az elért eredményeiből.

Nincs csoda, varázslatos pillanat, meg váratlan szerencse: apró lépésekkel napi gyakorlattá kell tenni az új szokásokat.

A tehetséget nem hagyhatjuk figyelmen kívül, senki nem határozhatja el, hogy Michael Jordan lesz belőle. Maga Michael Jordan viszont azt mondja: „Mielőtt képessé válsz megtenni valamit, előbb el kell várnod magadtól.”

Vagyis sosem juthatsz többre, mint amit elhiszel magadról. Nem mellesleg ugyanezt mondta Bruce Lee is, csak más szavakkal.

Sok coach hajlamos megfoghatatlan költői képekkel motiválni – olvastunk olyan tippet, hogy „mindennap ellenőrizd, fejlődtél-e egy százalékot fizikálisan, mentálisan, érzelmileg és spirituálisan” –, de szerencsére azért olykor maradnak a realitásoknál. Moore például azt mondja, ne csak magára figyeljen az ember, hanem a környezetére is.

Érdemes ezt az inspiráló baráti kör mellett a tárgyi környezetre is alkalmazni: aki profivá válna egy adott területen, ne spóroljon a hivatásához szükséges eszközökön, technikán, szoftveren. Lehet, hogy egy új kütyü beszerzése ma még nagy befektetésnek tűnik, de hamar kifizetődhet, ha a riválisoknak még nincs ilyen, de ha volna is: egyáltalán nem mindegy annak a minősége, amit sok-sok órán át használunk naponta.

Ugyanakkor

Meglehetősen szarkasztikusan nyilatkozott a motivációs trénerekről a profi autóversenyzőből lett befektetési bankár, Rafael Sarandeses. A spanyol expilóta nagyon közel került a Forma–1-hez 2002-ben, amikor végül úgy döntött, befejezi a versenyzői pályafutását, mert annyi áldozatot követel, amennyit nem hajlandó meghozni érte.

„A siker nagyon képlékeny dolog, attól függ, mit mérünk.

Akinek minden vágya egy nyugis munka 9-17-ig, hogy utána a családjával lehessen, annak ugyan miért kellene Steve Jobshoz mérnie magát?”

Sarandeses ironizált egy sort általa alkotott főcímekkel:

  • Mit csinál a menő vállalkozók 95,8 százaléka reggel 3:47-kor?
  • 14 tulajdonság, ami megakadályozza, hogy igazán sikeres legyél
  • Te is lehetsz kiváló, csak kövesd ezt a hét és fél lépést!

Azt mondja, ez csak hülyítés, mert a kiválóság nem lehet norma, értelemszerűen az a kivétel.

Mindezek ellenére nem tartja teljesen értelmetlennek a tanácsadást, de azt javasolja, hogy először is mindenki válassza ki gondosan a céljait, és csak utána kezdjen minél hatékonyabban dolgozni értük. Mindenkinek magának kell átgondolnia, mennyit képes szenvedni a céljaiért, mennyit áldoz fel a magánéletéből, mennyivel képes kevesebbet aludni.

„Mindenkinek más a keresztje. Van, akinek nem lehetnek gyerekei, másoknak meg gyerekei vannak. Az alkalmazottak ugyanúgy megvívják a harcaikat, mint a főnökök vagy a szabadúszók.

Befejeztem a versenyzést, mert nem vállaltam az F1-hez szükséges fájdalmat, és új ambícióim támadtak. Az én döntésem, az én felelősségem volt. Megbántam valamit? Semmit. Komoly leckéket kaptam, amelyek ma is hasznosak az életben és az üzletben egyaránt.”

Ez is érdekelhet...

Niclas Trouvé svéd nagykövet, és az erő, ami titokban működteti Svédországot

Niclas Trouvé, Svédország nagykövete leült velünk, hogy elmesélje, miért beszél most az egész világ a svédek legfontosabb életvezetési koncepciójáról, a lagomról.

siker | személyiség | nfl | pszichológia | gandhi

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom