Ezen a síterepen nem hóágyúznak, hanem szüretelik a havat

Miközben az európai sípályák hóhiánnyal küzdenek, a tengerentúlon most épp nem jellemző ez probléma, de így is jól jönnek a megfelelő hógazdálkodási technológiák.

Az ország több mint háromszáz síterepének csak 17 százalékán készítik géppel a havat, elsősorban a keleti terepeken. A kanadai Sunshine Village síterep azonban egészen más megközelítést alkalmaz: a hószüretelést. Az üdülőhely évtizedek óta úttörője ennek a technikának, amely tulajdonképpen meglehetősen egyszerű és egyben környezetbarát eljárás is:

a legmagasabb területeken több kilométer hosszan kerítéseket állítanak fel, hogy megállítsák a havat, amit a szél a környező sziklákról fúj le.

Így hatalmas tározók jönnek létre, és amikor elég hó gyűlt össze, szétterítik azt a pályákon.

Ezt a technikát, aminek használatát legtöbbször szeles közutak mellett láthatjuk, ahol éppen a hóátfúvás megakadályozása a cél, alkalmazzák még többek között Colorado és Brit-Kolumbia síterepein is.

Eközben Európában is próbálnak sakkozni a hóval, de itt többnyire egy kicsit mást értenek a hógazdálkodás alatt: több helyen kísérleteznek azzal, hogy a szezon végén összegereblyézik a megmaradt havat, majd fényvisszaverő szigetelőpanelekkel és erős, vízálló ponyvákkal takarják le abban a reményben, hogy megmarad a következő télig.

Hómegőrzés az ausztriai Söbelben

A leginkább mérhető sikereket talán az ausztria Kitzbühel könyvelhette el, ahol a síszezont így október közepétől májusig sikerült nyújtani, igaz, ez néhány éve legalább 165 ezer dollárba került szezononként. A költségekhez hozzátartozik, hogy egész nyáron drónok figyelik a fóliával letakart tartalékokat.

Idén is átadták a síturizmus kiválóságait jutalmazó díjakat, de egyes helyeken könnyen lehet, hogy az utazóknak más programot kell találniuk a lesiklás helyett.

(Forrás: Smithsonian Magazine, Bloomberg, képek: Getty Images)

 

kanada | hóesés | síelés | síterep | sípálya

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom