Nincs még egy olyan utazási trükk, ami ennyire felháborítja a légitársaságokat

Perekre is volt már példa a taktika miatt, ami az erre szakosodott oldal szerint teljesen legális.

A skiplagging néven ismert gyakorlat azt jelenti, hogy úgy vesszük meg a jegyet, hogy az úti cél egy hosszabb utazás átszállóállomása legyen, mert így gyakran olcsóbban juthatunk hozzá, mintha közvetlenül arra az úti célra foglalnánk.

Előfordulhat, hogy míg egy New Yorkból Orlandóba tartó járat 250 dollárba kerül, addig New Yorkból Dallasba orlandói átszállással 130 dollárért lehet jegyet venni. Erre a metódusra már külön oldal is született, a skiplagged.com, ami úgy hirdeti magát, hogy

a járataink olyan olcsók, hogy a United beperelt minket...de nyertünk.“

2014-ben a United Airlines az Orbitz utazási weboldallal együtt beperelte a Skiplagged vezérigazgatóját, Aktarer Zamant. A légitársaság azt állította, hogy ez a jegyárusítási gyakorlat tisztességtelen és szigorúan tilos, a repjegykereső oldal pedig 75 ezer dolláros bevételkiesést okozott a társaságoknak. Az ügyet azonban elutasították, mert Illinois államban nyújtották be, ahol a bíróságnak nem volt joghatósága, mivel Zaman New Yorkban dolgozott és élt.

Öt évvel később a Lufthansa perelt be egy utast, aki nem utazta le a jegyének utolsó szakaszát.

Az utazó 600 fontért vett egy üzleti osztályra szóló retúrjegyet Oslóból Frankfurton keresztül Seattle-be, de a visszaúton Frankfurtban állt meg.

A német légitársaság szerint ebben a konstrukcióban az utazás 2769 fontba került volna, és a cég azt akarta eléni, hogy az utas kifizesse a különbözetet. Az első bírósági eljárás azonban az utas javára dőlt el.

Az American Airlines 2021-ben emlékeztetőt küldött az utazási irodáknak, amelyben figyelmeztetett a gyakorlatra, és közölte, hogy ellenőrzést tervez bevezetni a potyázás ellen.

Több légitársaság is igyekszik szankcionálni ezt a gyakorlatot, például azzal, hogy elveszi a hűségpontokat, vagy külön kiszámlázza az utazás utolsó szakaszát. A skiplagging persze csak akkor működik, ha nem adjuk fel a poggyászt, ellenkező esetben az nélkülünk köt ki a végállomáson.

A TikTok kedvenc utazási trükkje jogi szempontból teljesen biztonságos, ha pedig hosszú repülőútra indulsz, hasznodra válhat ez a tanács is.

(Forrás: Independent, képek: Unsplash, Getty Images)

jegy | légitársaság | skiplagging | olcsó | repülőjegy

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom