Az idei első nagyobb erdőtűz pusztít a magyarok egyik kedvenc mediterrán úti célján

A kelet-spanyolországi Tárbena közelében a felderítőrepülések alapján mintegy hatszáz hektárnyi zöld területen pusztítanak a lángok, amelyeket eddig nem sikerült megfékezni.

Ráadásul három tűzoltó is könnyebben megsérült az idei első nagyobb erdőtűz oltása közben, amelyben háromszázan vesznek részt, tizenöt tűzoltóegység mellett a hadsereg speciális egységének tagjai is. A levegőből nyolc repülőgép és helikopter segíti az oltást.

Tűzoltás Valenciában 2023 szeptemberében

Elővigyázatosságból száznyolcvan embert kitelepítettek, akiknek egy közeli kulturális központban biztosítottak szállást. A többségük nem vette ezt igénybe, és inkább rokonoknál, barátoknál szállt meg. A hatóságok úgy tudják, hogy ingatlanokban eddig nem keletkezett kár. Francisco Javier Molines polgármester reméli, hogy a következő órákban sikerül megfékezni a lángokat, mivel javult az időjárás, elült a szél, és így lassabban terjed a tűz.

A katasztrófa feltehetően mezőgazdasági égetésből keletkezhetett, a gyors terjedéséhez pedig a szél mellett hozzájárult az évszakhoz képest szokatlanul magas hőmérséklet és a tartós csapadékhiány is.

Tárbena

Spanyolországban 2023-ban 89 ezer hektár zöldterület égett ki erdőtűz miatt, 66,7 százalékkal kevesebb mint 2022-ben. A múlt évben 7700 tűzeset történt, ebből 20 volt 500 hektárt meghaladó nagyobb tűz.

A rekordokat döntögető hőmérséklet arra kényszeríti az utazást tervezőket, hogy alaposan átgondolják, az év mely időszakában induljanak el Spanyolországba. A rengeteg erdőtűz miatt pedig tavaly az EU fontos javaslatot tett.

(Forrás: MTI, képek: Getty Images)

erdőtűz | spanyolország | Tárbena

FOLYTASD EZZEL

A Duna válasza a rooftop bárokra a Szabadság és az Erzsébet hidak ölelésében

Valódi legenda telefonnal: Polly Dániel és a Xiaomi 14 művészi projektje

Rendeld meg a Roadster magazin 15. számát!

Nyakunkon a tavasz, és ami még jobb hír, itt a legújabb Roadster magazin is. Mit találunk benne? Találkozunk az amerikai képzőművésszel, Jim Denevannel, aki amellett, hogy land artban utazik, egy csodás rendezvényszervező céget is működtet, amely elképesztő helyeken szervez vacsorákat Kaliforniától kezdve Dél-Afrikán át Toszkánáig. Kifaggatjuk a kultikus Iditarod Trail Race kutyás szánhúzó verseny szervezőjét, a biennáléra készülő Nemes Márton festőművészt, megismerkedtünk a Friluftsliv filozófiával, Arnaud Montagard fotós révén megnézzük, milyen Amerika hátsó udvara, főzünk a 101 Bistróban, és a Totemism legújabb kollekcióját is szemügyre vesszük. ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Valódi legenda telefonnal: Polly Dániel és a Xiaomi 14 művészi projektje
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom