Rekordsebességgel terjed egy ritka bakteriális fertőzés, az egészségügy versenyt fut az idővel Japánban

A megbetegedések száma 2024-ben várhatóan meghaladja a tavalyi rekordot.

A szigetországban rohamosan terjed a streptococcus baktérium okozta toxikus sokk szindróma (STSS), az Országos Fertőző Betegségek Intézete (National Institute of Infectious Diseases, NIID) pedig nem teljesen érti a súlyos és gyakran hirtelen fellépő betegség mögötti mechanizmusokat.

Az Intézet adatai szerint tavaly 941 esetet jelentettek, idén pedig már 378 beteget regisztráltak, és kettő kivételével mind a negyvenhét prefektúrában jelen van a kór.

Bár hagyományosan inkább az idősek veszélyeztetettek, a baktérium A csoportja jelenleg több halálesetet okoz az ötven év alattiak körében. A 2023 júliusa és decembere között diagnosztizált hatvanöt ötven év alatti beteg mintegy harmada, azaz huszonegy ember meghalt.

A legtöbb ilyen esetért a Streptococcus pyogenes nevű baktérium felelős, amely a gyerekeknél torokfájást okoz, egyes súlyos esetekben viszont komoly szövödménnyel járhat, elsősorban a harminc év feletti felnőtteknél. Az idősebbeknél megfázáshoz hasonló tünetek jelentkezhetnek, de ritka esetekben torok-, mandula-, tüdő- vagy akár agyhártyagyulladássá is fajulhat a betegség, míg a legsúlyosabb esetekben szervi elégtelenség következhet be.

A Streptococcus cseppfertőzéssel és fizikai érintkezéssel terjed, és a sebeken keresztül is bejuthat a szervezetbe. A japán egészségügyi minisztérium azt tanácsolja az embereknek, hogy tegyék meg ugyanazokat az alapvető higiéniai óvintézkedéseket, amelyek a koronavírus-járvány idején a mindennapi élet részévé váltak.

Érdemes az utazás során is odafigyelnünk az óvintézkedésekre, mert van egy betegség, amit az idén már több magyarországi utazó is elkapott.

(Forrás: The Guardian, képek: Getty Images)

japán | streptococcus | betegség | járvány | fertőzés

FOLYTASD EZZEL

Káosz Dubajban, leállt a reptér, mindenki maradjon otthon

Száznegyven éjszakán át hajózhatunk a világ legszebb vizein ezen az új körutazáson

Rendeld meg a Roadster magazin 15. számát!

Nyakunkon a tavasz, és ami még jobb hír, itt a legújabb Roadster magazin is. Mit találunk benne? Találkozunk az amerikai képzőművésszel, Jim Denevannel, aki amellett, hogy land artban utazik, egy csodás rendezvényszervező céget is működtet, amely elképesztő helyeken szervez vacsorákat Kaliforniától kezdve Dél-Afrikán át Toszkánáig. Kifaggatjuk a kultikus Iditarod Trail Race kutyás szánhúzó verseny szervezőjét, a biennáléra készülő Nemes Márton festőművészt, megismerkedtünk a Friluftsliv filozófiával, Arnaud Montagard fotós révén megnézzük, milyen Amerika hátsó udvara, főzünk a 101 Bistróban, és a Totemism legújabb kollekcióját is szemügyre vesszük. ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram