Több százezer munkavállalót keres Európa legélhetőbb országa

2023 utolsó negyedévében több mint kétszázötvenezer betöltetlen álláshely volt Svájcban a statisztikai adatok szerint. A munkaadók számos ágazatba keresnek alkalmazottakat, a legtöbb az egészségügyhöz kapcsolódik.

Több mint tizenötezer állást hirdettek meg 2023 utolsó negyedévében az egészségügyben, a második legnagyobb munkaerőhiány pedig az építőiparban mutatkozik. Ezt követi a kereskedelem, majd a vendéglátás és a szállodaipar, de az öt legkeresettebb szakma közé tartozik az informatikusoké is.

A rendelkezésre álló adatok szerint a legtöbb álláshirdetést, szám szerint 55 113 darabot Zürichben adták fel, de hatalmas a munkaerőhiány Bernben, Aragauban, St. Gallenben és Luzernben is. Úgy tudni, azt követően súlyosbodik a munkaerőhiány az országban, hogy a boomer-generáció tagjainak egyre nagyobb része vonul nyugdíjba.

Óvatos becslések szerint 2030-ra akár négyszázezer betöltetlen állás is lehet Svájcban.

Ez egyben azt is jelenti, hogy a külföldi munkavállalók egyre nagyobb eséllyel kapnak állást Európa talán legélhetőbb országában.

Így néz ki a legkeresettebb szakmák toplistája, zárójelben azzal, hány betöltetlen pozíció volt az adott területen 2023 utolsó negyedévében:

  1. Ápoló (6 395)
  2. Villanyszerelő (6337)
  3. Értékesítési tanácsadó (4056)
  4. Asztalos (3337)
  5. Projektmenedzser (3256)
  6. Szoftverfejlesztő (3187)
  7. Polimechanikus (3128)
  8. Egészségügyi szakember (2625)
  9. Szerviztechnikus (2606)
  10. Kereskedelmi ügyintéző (2559)
  11. Vízvezeték-szerelő (2541)
  12. Logisztikai szakértő (2521)
  13. Automatikai technikus (2459)
  14. Bolti eladó (2443)
  15. Szakács (2407)

Ezenkívül Svájcnak nagy számban van szüksége különféle szerelőkre, gépkezelőkre, kertészekre, építési projektvezetőkre, rendszermérnökökre és szobafestőkre is.

(Forrás: Schengenvisainfo, fotók: Getty)

munka | munkaerőhiány | állás | Svájc

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom