Még vezetékes víz sincs azon a szigeten, ahol ez a pompás ház áll

Utak? Ahová megyünk, ott nincs szükség utakra.

A Bornstein Lyckefors építésziroda a zöld egy nagyon egyedi árnyalatát választotta ehhez a házikóhoz Kallaxön szigetén. A svéd fakabinokat ugyanis híresen pirosra festik, az ország északi részén fekvő Luleå szigetvilág építészetében azonban nincs régről nyoma a pirosnak. Ezért az építészek ezt a kedves, zöld árnyalatot választották, amitől egyszerre válik egyedivé a ház, és olvad bele az őt körülölelő tűlevelű fák és lombhullatók zöld közegébe.

Kallaxön szigete mondhatni teljesen fejletlen: nincsenek utak a szigeten, sem pedig folyóvíz. A tulajdonosoknak azonban öt generációra visszamenőleg van hétvégi házuk a szigeten: a mostani tulajdonos ük-üknagyapja egy furnérgyár tulajdonosa volt, és ezt a darabka földet kapta még akkor fizetségként.

A nyári lak nagyon egyszerű és minimálisan felszerelt. Fenyőből épült, hagyományos nyeregtetővel: kívülről úgy tűnik, csupán egyszintes, meglepő módon viszont egy padlástér is befért a nyaralóba. A földszinten alakították ki a konyhát, az étkezőt, egy olvasókuckót és a nappalit, melyek egy létra stílusú lépcső körül összpontosulnak. Ez a létralépcső vezet fel a hálószobába és egy tárolóhelyiségbe.

Míg a szigeten álló régi házikóban nem volt folyóvíz, ebben a kabinban egy új rendszerrel megoldották kültéri zuhanyzó és mosdó formájában. Mivel előfordulnak áradások, a házat apró betonoszlopokon feljebb emelték – ez amúgy a téli fagyás ellen is hatásos megoldás.

A nyári napok nagy részét a család a természetben tölti – az építészek ezért is alakították ki úgy a kabint, hogy ha bent vannak a nappaliban, akkor is az erdő ölén érezzék magukat. Itt a nyári napok huszonnégy órásak: a naplementéből még azelőtt lesz napfelkelte, hogy besötétedne, így ebben a házikóban tényleg végtelen a nyaralás.

Ez is érdekelhet:

Ezt a modern házikót Van Gogh Krumplievők című képe inspirálta

Egy istállóból lett családi ház, ami bár modern külsejű, megőrizte a falusi élet motívumait, értékeit.

(Fotók: Carl Axel Bejre)

svédország | ház

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom