Semmi jó nem lesz a tavalyi hőhullámok után - Szélsőséges időjárásokra figyelmeztetnek

A Meteorológiai Világszervezet (WMO) szerint a tavalyi hőhullámokért, aszályokért, heves esőzésekért felelős El Niño halványul, de ezzel nincs vége a szélsőséges időjárások korának. 

Az El Niño a WMO szerint decemberben, az öt legerősebb időjárási rekord egyikeként tetőzött, azonban a lecsengés időszaka sem lesz zavartalan. A szervezet szerint ugyanis hatvan százalék az esélye annak, hogy májusig továbbra is magas hőmérsékletet és szélsőséges időjárási eseményeket okoz.

Nem az El Niño az elsődleges felelős

2023 júniusa óta minden hónapban új havi hőmérsékleti rekordot állapított meg a WMO, ezzel Celeste Saulo, a szervezet főtitkára szerint a tavalyi év volt messze a legmelegebb. A rekordhőmérséklethez az El Niño is hozzájárult, bár a szakértő szerint egyértelműen az üvegházhatású gáz-kibocsátás a fő bűnös.

„Az óceán felszíni hőmérséklete a Csendes-óceán egyenlítői részén egyértelműen az El Niño miatt volt magasabb. A tengerfelszín hőmérséklete azonban a Föld más részein is tartósan és szokatlanul magas volt az elmúlt tíz hónapban” – mondja Saulo. Hozzáteszi, a 2024. januári tengerfelszíni hőmérséklet messze a legmagasabb januári rekord volt. A jelenséget egyrészről aggasztónak találja a főtitkár, másrészről pedig meggyőződése, hogy nem magyarázható kizárólag az El Niño-val.

Az üvegházhatású gázok táplálják ugyanis felmelegedést azáltal, hogy a légkör hőjét visszatartják. Az El Niño elmúlása tehát nem jelenti a szélsőséges időjárási körülmények végét, azokat csak a károsanyag-kibocsátás csökkentésével lehet kezelni.

Hogyan befolyásolja az El Niño az időjárást?

Az El Niño átlagosan két-hét évente fordul elő, és általában kilenc-tizenkét hónapig tart, ez idő alatt pedig jelentős mértékben befolyásolja az időjárást, viharokat okoz, megnöveli a szélsőséges időjárási események kockázatát. Az Egyesült Államokban például árvizeket okoz, Ausztráliában szokatlanul száraz időjárást és forróságot hoz, Dél-Amerikában fokozza az amúgy is súlyos aszályt.

A várakozások szerint az El Niño miatt a következő három hónapban is a szokásosnál magasabb lesz világszerte az átlaghőmérséklet és befolyásolni fogja a csapadék mennyiségét is. A későbbiekben pedig van esély a La Niña kialakulására, ami lehűléssel járna együtt, de ennek esélyével kapcsolatban még igencsak nagy a bizonytalanság a WMO szakértőinek körében is. Az El Niño és a La Niña általában három-öt évente váltakozik, közte semleges időjárási körülmények figyelhetők meg.

(Forrás: Euronews, fotók: Getty)

aszály | áradás | hőhullám | el nino | vihar

FOLYTASD EZZEL

Tényleg elkezdődött: ezért tüntet a több ezres tömeg Európa egyik legfelkapottabb úti célján

Úgy fogja élvezni a milliárdos elit a párizsi olimpiát, amire még nem volt példa

Rendeld meg a Roadster magazin 15. számát!

Nyakunkon a tavasz, és ami még jobb hír, itt a legújabb Roadster magazin is. Mit találunk benne? Találkozunk az amerikai képzőművésszel, Jim Denevannel, aki amellett, hogy land artban utazik, egy csodás rendezvényszervező céget is működtet, amely elképesztő helyeken szervez vacsorákat Kaliforniától kezdve Dél-Afrikán át Toszkánáig. Kifaggatjuk a kultikus Iditarod Trail Race kutyás szánhúzó verseny szervezőjét, a biennáléra készülő Nemes Márton festőművészt, megismerkedtünk a Friluftsliv filozófiával, Arnaud Montagard fotós révén megnézzük, milyen Amerika hátsó udvara, főzünk a 101 Bistróban, és a Totemism legújabb kollekcióját is szemügyre vesszük. ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram