Mi lesz ebből? A vízumok miatt nő újra a feszültség Szerbia és Koszovó között

Az Európai Parlament képviselői támogatták a koszovói állampolgárok vízumkötelezettségének eltörlését, így januártól már nem lesz szükségük vízumra azért, hogy az Európai Unió területére léphessenek és ott tartózkodhassanak.

Szerbia ennek pedig nagyon nem örül.

Elvira Kovac, a szerb parlament európai integrációs bizottságának elnöke szerint az Európai Unió Koszovót jutalmazza, miközben bünteti Szerbiát a két ország között zajló, az EU által támogatott párbeszéd miatt.

Szerbia külügyminisztere, Ivica Dacic kijelentette, hogy Szerbia nem ellenzi a Koszovóra vonatkozó vízumliberalizációt, de a döntés meghozatalának időpontját nem tartják megfelelőnek. Hangsúlyozta, meglátása szerint Koszovó nem teljesíti a vízumliberalizáció egyetlen feltételét sem.

A régóta várt döntést Koszovóban természetesen ünnepelték.

Vjosa Osmani koszovói elnök szerint ez a demokrácia és az európai egység, valamint a koszovói emberek eltökéltségének győzelme.

A megállapodás értelmében a jövő évtől Koszovó állampolgárai vízumkérelem nélkül léphetnek be az Európai Unió tagállamaiba. A vízumliberalizáció, amellett, hogy megkönnyíti a koszovói útlevéllel rendelkezők utazási folyamatát, megnégyszerezi az ország útlevelének erejét is. Koszovó útlevele a 196. helyen áll a VisaGuide.World útlevél-indexén, amelyben 199 ország útleveleit rangsorolják, most azonban rögtön a 102. helyre kerülhet, azaz kilencvenhárom helyet léphet előre.

(Forrás: Schengenvisainfo, fotók: Getty)

koszovó | útlevél | szerbia | európai unió | vízumliberalizáció

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom