Be kell vallanunk, teljesen félreismertük Szibériát

Szibériáról általában a végtelen szabadság, a hatalmas, gyéren lakott tundra és tajga, a kegyetlenül kemény telek, no és a rossz infrastruktúra jut az eszünkbe.

Vagy az elhagyatott kényszermunkatáborok, továbbá azok a kőolaj- és földrajzkitermelők, nemesfém- és szénbányák, ahol tízezrek robotolnak rossz munkakörülmények között. Ennek a sötét képnek az etalonja Norilszk, amely a bolygó egyik legélhetetlenebb városa, és első ránézésre egy kiköpött Silent Hill.

De miután többet megtudsz róla, rájössz, hogy nem csak első ránézésre volt az.

Az arktiszi szellemvárosba nem szívesen merészkednél

Norilszk egy Szeged méretű orosz város az Arktiszon. Megemlíthetnénk vele kapcsolatban a Gulag-rendszer részeként három évtizeden át fennálló Norillag munkatábort, azt, hogy csak repülővel lehet megközelíteni, és azt is, hogy a városba külföldi állampolgárok csak engedéllyel léphetnek be. Nem túl bizalomgerjesztő, igaz?

Norilszk tipikusan az a hely, amelyet jobb elkerülni akkor is, ha egy mogorva varázspálcát dugnak az orrunk alá. Ugyanakkor van Szibériának egy másik arca is, amelyik fejlett, sűrűn lakott, urbánus és igen barátságos. Nyilván, ha egy kontinensnyi méretű régióról beszélünk, nem is vehetjük egy kalap alá az egészet, de ha rászolgál bármelyik település is arra, hogy Szibéria fénypontjának nevezzük, akkor az Novoszibirksz lesz. Az Orosz Föderáció harmadik legnagyobb városáról van szó, amely

a Transzszibériai vasútvonal fontos csomópontja, a szibériai birodalom ipari, tudományos, kulturális és oktatási központja, ahol mintegy másfél millió ember él.

Külön érdekesség, hogy a szibériai főváros Sepsiszentgyörgy testvérvárosa is egyben. És hogy milyen is ott élni? Hát egyáltalán nem olyan, mint amilyennek az ember a szibériai életet és világot elképzeli.

És ha már Oroszország:

Különleges túraútvonallal várják Oroszországban a kalandozni vágyókat

Egy különleges túraútvonalat alakítanak ki a Permi határterületben a csillagászat és a természetjárás nagy szerelmeseinek.

 

szibéria | Orosz Föderáció | norilszk | Novoszibirksz | oroszország

FOLYTASD EZZEL

A Duna válasza a rooftop bárokra a Szabadság és az Erzsébet hidak ölelésében

Valódi legenda telefonnal: Polly Dániel és a Xiaomi 14 művészi projektje

Rendeld meg a Roadster magazin 15. számát!

Nyakunkon a tavasz, és ami még jobb hír, itt a legújabb Roadster magazin is. Mit találunk benne? Találkozunk az amerikai képzőművésszel, Jim Denevannel, aki amellett, hogy land artban utazik, egy csodás rendezvényszervező céget is működtet, amely elképesztő helyeken szervez vacsorákat Kaliforniától kezdve Dél-Afrikán át Toszkánáig. Kifaggatjuk a kultikus Iditarod Trail Race kutyás szánhúzó verseny szervezőjét, a biennáléra készülő Nemes Márton festőművészt, megismerkedtünk a Friluftsliv filozófiával, Arnaud Montagard fotós révén megnézzük, milyen Amerika hátsó udvara, főzünk a 101 Bistróban, és a Totemism legújabb kollekcióját is szemügyre vesszük. ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram