Kedvelt úti célok váltak teljesen megközelíthetetlenné a szomszédban

A súlyos árvizek miatt nem lehet megközelíteni egyes nyaraló- és kirándulóhelyeket Szlovéniában.

Bár az ország nagy része nem szenvedett súlyos károkat, és továbbra is nyitva áll a vendégek és látogatók előtt, egyes területek még mindig megközelíthetetlenek, és van, ahol a közúti, vasúti összeköttetés  is megszakadt.

Az időjárás okozta károk miatt nem javasolt utazni a közép-szlovéniai Medvode, Kamnik, Velika Planina, Komenda, Idrija, Žiri és Škofja Loka területére,  az Alpok térségében Koroška egyes részeire, a Felső-Savinja völgyébe (Luče, Solčava, Ljubno ob Savinji, Gornji Grad, Nazarje, Rečica ob Savinji, Mozirje, Polzela), a Pannon-síkságon pedig a Pomurje régió egyes területeire, ahol a Mura folyó árad.

Ezen belül egyáltalán nem lehetséges a turisztikai látogatás a Velika Planinára, Kamnik településre, Skofja Lokába, a Felső-Savinjska-völgy egészébe (Solcava, Luce, Ljubno, Nazarje, Mozirje, Gornji Grad), Koroskába (Crna na Koroskem, Prevalje, Mezica, Dravograd) és Koroska Belába, valamint egyes, Mura folyó mentén fekvő helyekre.

 

A Turisztikai Hivatal azt tanácsolja az utazóknak, hogy figyeljék az időjárás-előrejelzéseket, és legyenek óvatosak, mivel az útviszonyok továbbra is kiszámíthatatlanok, sok út megsérült vagy még mindig el van árasztva. A járművezetők kövessék a mentőszolgálatok utasításait, és ne vezessenek elárasztott területeken vagy lezárt utakon.

A szlovéniai hegyekben való túrázást határozottan nem ajánlja a szervezet.

Több túra- és hegymászóútvonalat lezártak, azok járhatatlanok, ezenkívül a vízfolyások nagyon kiszámíthatatlanok, veszélyesek lehetnek a folyók és patakok. Számos folyó, köztük a Soca, a Savinja, a Krka, a Száva és a Dráva vízhozama megnövekedett, így a kajakozás, a rafting és a búvárkodás sem javasolt.

A talaj nagyfokú nedvessége miatt a földcsuszamlások valószínűsége továbbra is magas az egész országban.

Az árvíz utáni különleges helyzet miatt az élelmiszereket, műszaki cikkeket vagy gyermekfelszereléseket kínáló üzletek vasárnap és ünnepnapokon is nyitva lehetnek. A nyitvatartás meghosszabbítása hét közben is megengedett, amit az üzletek maguk határoznak meg.

A Szlovén turisztikai Hivatal hangsúloyozza, hogy a helyi idegenforgalmi szolgáltatók mindent megtesznek annak érdekében, hogy továbbra is biztonságos és kényelmes tartózkodást nyújtsanak a vendégeknek, de ehhez szükséges a turisták felelősségteljes hozzáállása is.

A hivatal honlapján naponta frissülő részletes információkat és hasznos linkeket találhatunk, amelyek segít a naprakész tájékozódásban.

Egy másik szomszédunkban szintén árvizek állják a kirándulók útját.

(Forrás: MTI, képek: Getty Images)

utazás | áradás | közlemény | úti cél | szlovénia

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom