Egészen hihetetlen, mi épült Kína legnagyobb sivatagában

Olajlelőhelyeket és nehezen megközelíthető területeket kapcsol be a vérkeringésbe, felére csökkentve egy tizenkét órás utat.

A múlt héten adták át Kínában azt a 334 kilométeres autópályát, amely a Takla-Makán sivatagon, ezen belül is a Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területen halad át észak-déli irányban a Tien-san-hegység déli lejtőjétől az Altin-Tag-hegység északi oldaláig, Yuli megyét és a Pajingolin mongol prefektúrát kötve össze Qiemo megyével. Ez a harmadik olyan autópálya, amely észak-déli irányban szeli át a Takla-Makánt.

A Tarim folyó feletti szakasz

Az útvonal tizenkét óráról hat órára csökkenti a menetidőt Qiemo megye és Korla, a mongol autonóm prefektúra fővárosa között, valamint érinti a Tarim-medence gazdag kőolajlelőhelyeit is, támogatva így az olaj- és gázkitermelést és -szállítást.

A kedvezőtlen földrajzi viszonyok és a szélsőséges időjárás miatt Hszincsiang déli részének egyes régióit eddig nehezen lehetett megközelíteni, és az új pálya építése sem volt mentes az embert próbáló körülményektől.

Mint az autópályát építtető, ultranagy infrastruktúra beruházásokra specializálódott China Communications Construction multinacionális vállalat egyik projektmenedzsere elmondta,

a hét hónapos szeles szezon zord időjárása és gyakori homokviharai mellett a munkásoknak a víz, az áram és a térerő hiányával is meg kellett küzdeniük.

Nemrég nyílt meg egyébként Kína leghosszabb, egészen hihetetlen víz alatti alagútja, és Ázsia legnagyobb vasútállomása.

(Forrás: Asia News Network, képek: Getty Images)

autópálya | kína | Hszincsiang-Ujgur Autonóm Terület | takla-makán | sivatag

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom