Ha a Szent Grált kutatnánk, elsőként ebben a kolostorban keresnénk

A Tatev-kolostornak gazdag történelme, rejtélyes ereklyéi és megannyi legendája van. Az UNESCO Világörökségi listáján is szereplő épületegyüttes csodálatos természeti környezete azonban éppúgy rabul tudja ejteni az utazót.

Stratégiai jelentőségű helyen, a Vorotan-folyó szurdoka fölött áll a Tatev-kolostor, amely a középkorban Örményország legjelentősebb szellemi és tudományos központjának számított.

A régió legfontosabb egyetemének adott ugyanis otthont, ahol azonban nemcsak a kulturális élet volt élénk, hanem a gazdálkodást is mesteri szintre emelték. Saját olajpréssel, kemencével, malommal, a korban rendkívül modernnek számító vízellátó és öntözőrendszerrel rendelkeztek, szőlőbirtokokon gazdálkodtak, kertekben termelték a gyümölcsöt és a zöldséget. Teljesen önfenntartók voltak, a megtermelt javakat pedig cserekereskedelem útján értékesítették.

Az első aprócska templomot a 4. században építették, később e köré épült ki a kolostorrendszer. A templom rendkívül hamar, már egyetlen évszázaddal később kulcsfontosságú zarándokhellyé vált. A későbbiekben Örményország hercegei adományokkal támogatták a kolostorban élőket, így a komplexum gyors fejlődésnek indult. Jelentősége megkérdőjelezhetetlenné vált, így az egyházi élet különleges relikviáit is ott helyezték el. A Tatevbe került Babken embernagyságú ezüstkeresztje, a Szent Kereszt több darabja, Szűz Mária hajszála, valamint a tizenegy apostol, Világosító Szent Gergely és Keresztelő János ereklyéi is.

Az évezredes műemlék épületek közül kiemelkedik a Gavazan, amely tulajdonképpen egy nyolc méter magas, kövekből épített, nyolcoldalú oszlop, melyet 905 körül húztak fel a Péter-Pál templom és a püspöki rezidencia közé. Különlegessége, hogy függőleges helyzetéből képes kilengeni, majd nyugalmi helyzetébe visszaállni.

Egyes elképzelések szerint egy kezdetleges szeizmográfként működött, és megjósolta a nagyobb földrengéseket, mások viszont úgy vélik, a démoni oszlop félelmetes kilengései elűzték a hódító katonákat a kolostorból.

Szintén rendkívül látványosak a szerzetesi cellák, a konyha, a püspöki rezidencia és a többi, a kolostor működését segítő helyiség, mely közvetlenül a sziklaperemen helyezkedik el. Ott található a pékség is, ahol egészen egyedülálló módon, földbe süllyesztett agyagtartályokban sütötték a kenyereket és egyéb pékárukat.

Az egyetem a 14. században nyitott meg a területen, a kolostor falai között a teológia mellett csillagászatot, építészetet, miniatúrafestészetet és kéziratkészítést is tanítottak. A háború azonban véget vetett az élénk kulturális életnek, a szerzetesek elmenekültek, a Tatev pedig a következő évszázadokban több vallási megújulásnak is színterévé vált. Volt, amikor a törökök, volt, amikor a szovjetek dúlták fel, az 1990-es évek óta folyamatosan a teljes körű felújításán dolgoznak.

Középkori kolostorok, égig érő sziklaoszlopok: gyönyörű képeken mutatjuk be a Meteorákat, korábban pedig megírtuk, hogy mesés dolog épült egy középkori kolostor romjain a svájci Alpokban.

(Fotók: Getty Images)

kultúra | örmény | kolostor | tatev | utazás

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom