Téli gumival nyáron, ne legyen megőrülve

Nem egyszer hallottunk olyan történeteket, ahol az emberek a nyári gumikkal próbálták meghódítani a havazást, és sajnos nem jártak sikerrel. De komolyan, ki az az őrült, aki szakadó hóban el mer úgy indulni otthonról? Az lenne a legjobb, ha erre a kérdésre a senki lenne a válasz, azonban sokan egyszerűen nem tudják, hogy milyen fontos különbség van a két abroncs között, pedig mondhatnánk úgy is, hogy semmiben nem hasonlítanak. Na jó, a formában, de itt véget is ért a lista.

Mi a különbség?

A téli gumi és a nyári gumi eltérő összetételű anyagokból készül, amihez a mintázat is teljesen eltérő. Előbbinél sűrűn elhelyezkedő lamellákat fogunk találni, amik mély kapaszkodóblokkokból állnak, és a vonó- valamint az oldalirányú tapadásról gondoskodnak. Magyarul: amikor havon, jeges vagy csúszós úton megyünk, akkor a téli gumi szó szerint rátapad az útra, és nem fogunk megcsúszni. Ehhez jön hozzá a futófelület mintázata is, aminek az a feladata, hogy a havat és a vizet elvezesse, tehát könnyedén haladhassunk a latyakos utakon is.

Mit mondhatunk a gumi összetételéről? Fontos tudni, hogy a hidegben szinte minden gumi megkeményedik és megfagy, ezt sok filmben is eljátsszák. Éppen ezért a nyári gumit nem szabad akkor használni, amikor a hőmérséklet huzamosabb ideig 7 fok alá csökken, mivel az veszít a rugalmasságából. Ha pedig úgy ülünk be a volán mögé, hogy az abroncsok nem tapadnak az úton, akkor sokkal nagyobb esélyünk van az ütközésre és a balesetekre. Minden bizonnyal már az indulás is nehezünkre fog esni, és a kocsi kipöröghet.

Honnan tudjuk, hogy melyik a téli gumi?

Most, hogy ezt megbeszéltük, nézzük meg, hogy miként tudjuk beazonosítani a téli gumikat. Az autogumiakcio.hu oldal szakértői szerint több jelölést is találunk az oldalán, amiről hamar kiderül, hogy melyik évszakra tervezték.

Az egyik tipikus jelölés az M+S, ami az angol Mud and Snow szavakból származik. Ennek a jelentése sár és hó, azonban nem csak a téli gumikon láthatjuk, hanem néhány terepjáró abroncsán és a négyévszakos gumiknál is. Nagyon fontos tehát megjegyezni, hogy hiába látjuk ezt a jelölést, az nem jelenti azt, hogy tényleg téli gumiról van szó. Bizonyos esetekben ezek az abroncsok durvább profillal rendelkeznek, de ugyanúgy bezsebelhetjük a büntetést.

Ha téli gumit veszünk, akkor biztosan látni fogjuk a hópehely szimbólumot. Ez azt jelenti, hogy az adott abroncs különösen jól teljesít a havas utakon, és nyugodtan használhatjuk a hideg hónapok során. Bizonyos országokban kötelező a gumicsere, úgyhogy télen csak ilyen szimbólummal érdemes beutazni, feltéve, ha nem akarunk újabb büntetést.

Erre figyeljünk oda a vásárlásnál

Amikor vásárolni szeretnénk, akkor érdemes a nyárinál keskenyebb téli gumit kiválasztani. Ennek az oka a fizikai törvényekre vezethető vissza: ha keskenyebb a gumi, akkor az autó súlya miatt nagyobb lesz a kerék alatti nyomás, így a gumi jobban tapad az úton. Csak arra figyeljünk, hogy a kerék átmérője és az autógumi terhelhetősége mindig ugyanaz legyen, ezt ne csökkentsük! Ha pedig a vásárlás mellett döntünk, akkor mind a négy kerékre tegyük rá a gumikat.

(Szponzorált tartalom)

pr

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom