Ki gondolná, hogy ilyen meghitt lehet egy 16. századi lengyel sörfőzde

A lengyel Projekt Praga tervezőstúdió egy Krakkó melletti, több száz éves sörfőzde söntésében alakított ki új bárt és éttermet, merész kortárs elemeket illesztve a téglaboltozatos térbe.

A tenczyneki sörfőzde története 1553-ra nyúlik vissza, bár az épület egyes részei a második világháború során megsemmisültek, és csak 2014-ben épültek újjá. Az eredeti söntés 250 négyzetméteren terült el, kisebbik felében a kocsma és az étkező, a nagyobbikban pedig a konyha és a lepárló kapott helyet, ahol üvegfal mögött készültek az italok.

A Projekt Praga a minimális beavatkozás elvét alkalmazta, hogy tiszteletben tartsa a meglévő architektúrát és csökkentse a munkálatok környezeti hatását. Feltárták az eredeti téglafalat a csemperéteg mögül, az új elemeket pedig igyekeztek minél természetes anyagokből, többek között tölgyből, kerámiából, acélból és üvegből meglakotni lengyel kézművesekkel együttműködve.

Mint a Projekt Praga egyik alapítója, Marcin Garbacki a Dezeennek elmondta,

szem előtt tartották Tenczynek helyi karakterét, hogy a sör és a vodka gyártása itt hagyományos módszerekkel folyik, a hely egyedülálló hangulata és energiája pedig összhangban áll az itteni kézművességgel.

A söntés fő fókuszpontja egy központi, önkiszolgáló italcsapoló, ahol a látogatók tetszőleges mennyiségű sört vagy vodkát csapolhatnak maguknak a tizennégy csap segítségével.

Mivel ez az elem határozza meg a hely működési módját, a tervezők úgy döntöttek, hogy egy központi fekvésű mini-rotundává alakítják, amely meghatározza a tér logikáját, és elősegíti az véletlen találkozásokat, így közösségkovácsoló eszközként szolgál.

Az italkút csempeborítását az Ardea Arte családi műhely készítette kézzel, a meleg bordó tónus az eredeti téglafallal, valamint a polcokon és az asztallábakon is visszaköszönő gazdag vörös árnyalatokkal intenzív és magával ragadó hangulatot teremtenek.

A tölgyfapadló úgy hat, mint egy szőnyeg, amely körülhatárolja a teret, a falaktól mintegy tíz centiméterre végződve, hogy egyértelműen elkülönüljön a régi és az új. Ugyanakkor a padló leföldeli a bár tölgyfa elemeit, köztük Czajka Artur tervező padjait és asztalait.

A tér szűk, hosszúkás jellegét tükrök és más fényvisszaverő felületek ellensúlyozzák, amelyek megsokszorozzák az ablakokon keresztül beáramló, korlátozott mennyiségű természetes fényt, és kiterjesztik a teret.

Az asztalok fölött Andrzej Bero és Piotr Linca keramikusok alacsonyan felfüggesztett, kézzel készített agyaglámpái fokozzák a helyszín meghitt hangulatát.

A színpaletta itt is az eredeti téglához és a már említett új anyagokhoz illeszkedik, a különböző formájú és méretű lámpaernyők pedig minden egyes asztalnak egyedi hangulatot kölcsönöznek. Finom formájuk hidat képez az új dekoráció a régi, árkádos struktúra között.

Ez a lyoni sörfőzde szakít a klisékkel, nekünk mégis nagyon ismerős a hangulata, ebből a patinás sörfőzdéből pedig kivételes társasház lett New Yorkban.

(Forrás: Dezeen, képek: ONI Studio/Dezeen)

vodka | sör | Tenczynek | sörfőzde | Lengyelország

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom