Új, váratlan trendet figyeltek meg a térképekkel kapcsolatban

A GPS korában van még létjogosultsága a papírtérképeknek? Nagyon úgy tűnik, hogy a válasz igen.

Legalábbis erre lehet következtetni a brit nemzeti térképészeti ügynökség, az Ordnance Survey adataiból, melyek szerint az egyedi készítésű térképek forgalma robbanásszerűen megnőtt 2020-ban. Ekkor ugyanis 144 százalékkal többet adtak el belőlük, mint az előző évben, 2021-ben pedig további 28 százalékos emelkedést mértek. Az Amerikai Autószövetség szintén egyre több térképet gyárt, 2022-ben például 123 százalékkal többet adtak ki, mint 2021-ben.

Néhány térképész szerint ez nem annyira a funkcionális használatból, mint inkább az esztétikából ered.

Ugyanakkor nem vethetjük el teljesen a gyakorlati hasznot sem, mert nagyon jól jöhet egy analóg térkép ott, ahol például nincs térerő vagy telefontöltési lehetőség.

Egy turistatérképnek további előnye lehet a mobiltérképpel szemben, hogy könnyebb rajta megtalálni a legszebb útvonalakat, és részletesebben jelöli a látnivalókat, különösen, ha olyasvalaki készítette, aki jól ismeri a környéket. Egy papírtérkép tehát tulajdonképpen bármikor jól jöhet.

A digitális térképek viszont eközben egészen új távlatokat nyithatnak abban, hogyan tájékozódunk: jönnek a kognitív térképészek és a virtuális-, valamint a kiterjesztett valóság eszközeivel felturbózott térképek.

(Forrás: InsideHook, képek: Unsplash)

papír | térkép | trend

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom