A legmagasabb szintre emelték a terrorkészültséget, biztonságos most Franciaországba utazni?

Gabriel Attal francia miniszterelnök vasárnap este bejelentette, hogy a legmagasabb szintre emeli Franciaországban a biztonsági készültséget az orosz főváros melletti Krasznogorszkban péntek este elkövetett merényletet követően, amelyet az Iszlám Állam dzsihadista szervezet vállalt magára.

"Tekintettel arra, hogy az Iszlám Állam magára vállalta a támadást, és a fenyegetésekre, amelyek hazánkat sújtják, úgy döntöttünk, hogy a legmagasabb szintre emeljük a Vigipirate biztonsági készültséget: a merényletveszélyt jelentő riasztási fokozatra"írta a kormányfő az X közösségi oldalon a védelmi tanács ülését követően, amelyet a francia elnöki hivatalban hívott össze Emmanuel Macron államfő.

A miniszterelnöki hivatal az AFP hírügynökséget arról tájékoztatta, hogy az Iszlám Állam megfenyegette Franciaországot, és a közelmúltban több európai országban, Franciaországban és Németországban meghiúsított merénylettervek mögött is a dzsihadista szervezet áll.

A biztonsági készültséget januárban csökkentették másodfokúra a legmagasabb szintről, amelyet azután vezettek be, hogy október 13-án egy dzsihadista megölte volt tanárát az észak-franciaországi Arras egyik gimnáziumában.

A legmagasabb biztonsági készültséget általában akkor vezeti be határozott időre a kormány, amikor közvetlen a merényletveszély, vagy már megtörtént a támadás.

A rendkívüli terrorkészültség a kulcsfontosságú infrastruktúrák, közintézmények és nagyobb események fokozott védelmét, valamint a lakosság figyelmeztetését, tájékoztatását foglalja magában.

A Konzuli Szolgálat honlapja szerint Franciaország továbbra is a négyes, vagyis a legenyhébb biztonsági kategóriában található, bár 2024. március 24-én ismételt a legmagasabb biztonsági szintet vezették be, amely a terrorfenyegetettség lehetőségét jelenti. Az utazóktól azt kérik, hogy tanúsítsanak fokozott éberséget, különösen a forgalmas helyeken és tömegrendezvényeken, és tájékoztassák a rendőrséget minden gyanús tevékenységről.

A franciaországi repülőtereken, a vasútállomásokon és a kikötőkben, továbbá a kiemelt idegenforgalmi nevezetességek környékén fokozott katonai jelenlétre kell számítani. A francia kormány azt kéri, hogyha online vagy offline gyanús eseményt észlelünk Franciaországban, forduljunk közvetlenül a rendőrséghez a 17-es vagy a 112-es telefonszámon.

Európa legépszerűbb városai nem feltételnül a biztonságukról híresek, ellentétben ezekkel a településekkel.

(Forrás: MTI, képek: Getty Images)

biztonság | terrorkészültség | utazás | franciaország

FOLYTASD EZZEL

Nem épülhet már több hotel ebben az európai fővárosban

Ingyen szállást kínál Ázsia és Európa határán egy légitársaság, ha átszállással utazol

Rendeld meg a Roadster magazin 15. számát!

Nyakunkon a tavasz, és ami még jobb hír, itt a legújabb Roadster magazin is. Mit találunk benne? Találkozunk az amerikai képzőművésszel, Jim Denevannel, aki amellett, hogy land artban utazik, egy csodás rendezvényszervező céget is működtet, amely elképesztő helyeken szervez vacsorákat Kaliforniától kezdve Dél-Afrikán át Toszkánáig. Kifaggatjuk a kultikus Iditarod Trail Race kutyás szánhúzó verseny szervezőjét, a biennáléra készülő Nemes Márton festőművészt, megismerkedtünk a Friluftsliv filozófiával, Arnaud Montagard fotós révén megnézzük, milyen Amerika hátsó udvara, főzünk a 101 Bistróban, és a Totemism legújabb kollekcióját is szemügyre vesszük. ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom