A távol-keleti ország ismét meggondolta magát a kannabisszal kapcsolatban

Thaiföldön valaha a világ legszigorúbbjai közé tartozó drogtörvények uralkodtak, amelyekről a Bangkok Hilton című, legendás filmsorozat is megemlékezett.

Marihuána birtoklásáért akár tizenöt év börtönt is lehetett kapni, bő egy évvel ezelőtt azonban nagy fordulat történt. Legalizálták ugyanis a szert, elsősorban épp azért, hogy enyhítsenek a börtönök telítettségén. Mindez gyorsan felpörgette az ország kannabisz-iparát, gombamód szaporodtak a termesztők és a füvezési lehetőségeket jelző neontáblák, sok turista pedig kapva kapott az alkalom.

Azután jött a kormányváltás, a mostani vezetők pedig ismét szigorítani akarnak, betiltanák a rekreációs használatot a káros hatásokra hivatkozva, és kizárólag gyógyászati céllal engedélyeznék.

Azonban, hogy elejét vegyék a börtönök újból túlterhelésének, ezúttal a büntetés elsősorban nem szabadságvesztés, hanem pénzbírság lenne: hatvanezer bát (körülbelül hatszázezer forint) és akár egy évig terjedő börtön járna a használatért, míg százezer bát (majdnem tízmillió forint) a reklámozásáért. Az engedély nélküli gazdálkodás egy-három évig terjedő börtönbüntetésbe vagy húszezertől háromszázezer bátig (körülbelül kétszázezertől hárommillió forintig) terjedő összegbe kerülne.

A törvénytervezettel kapcsolatban most a lakosság visszajelzését várják, addig is a kannabiszkereskedések- és klubok nyitva maradnak. Néhány szabály azonban jelenleg is érvényes: nyilvános helyeken nem szabad marihuánát szívni, ez huszonötezer bátos (körülbelül 260 ezer forintos) bírságot vonhat maga után.

Bár tilos 0,2 százaléknál több THC-t tartalmazó kivonatok árusítása, van, ahol ezt megteszik, a vásárlók pedig bajba kerülhetnek.

A turistákat arra is figyelmeztették, hogy a kannabisz még mindig illegális a szomszédos országokban, így azt még véletlenül sem szabad a határokon átszállítani. Szingapúrban például, amely a világ legszigorúbb drogpolitikáját alkalmazza, az ország állampolgárait akkor is letartóztathatják, ha külföldön fogyasztanak kábítószert.

Nem Thaiföld az egyetlen úti cél, amely szeretne véget vetni a füvezésnek.

(Forrás: Euronews, képek: Getty Images, Unsplash)

 

marihuána | kannabisz | thaiföld | szabály | drog

FOLYTASD EZZEL

A Távol-Kelet egyik világörökségi helyszínére indul új légijárat Budapestről

Mostantól biciklivel is átkompozhatunk Magyarország második legnagyobb taván

Rendeld meg a Roadster magazin 15. számát!

Nyakunkon a tavasz, és ami még jobb hír, itt a legújabb Roadster magazin is. Mit találunk benne? Találkozunk az amerikai képzőművésszel, Jim Denevannel, aki amellett, hogy land artban utazik, egy csodás rendezvényszervező céget is működtet, amely elképesztő helyeken szervez vacsorákat Kaliforniától kezdve Dél-Afrikán át Toszkánáig. Kifaggatjuk a kultikus Iditarod Trail Race kutyás szánhúzó verseny szervezőjét, a biennáléra készülő Nemes Márton festőművészt, megismerkedtünk a Friluftsliv filozófiával, Arnaud Montagard fotós révén megnézzük, milyen Amerika hátsó udvara, főzünk a 101 Bistróban, és a Totemism legújabb kollekcióját is szemügyre vesszük. ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom