Tizenkét tiltott hely a világban, ahová soha nem tehetjük be a lábunkat

Összegyűjtöttünk egy tucatnyi helyet, ami csak a kutatóknak, tudósoknak, katonáknak, vagy igazán vakmerőeknek nyitja meg a kapuját.

Bár nehéz elképzelni, mégis számos hely van a világon, ahová bármennyire is szeretnénk, nem látogathatunk el. Ezek között vannak jól ismert katonai bázisok, de olyan történelmi helyszínek is, amelyek annyira sérülékenyek, hogy már pusztán az ember jelenléte elpusztíthatná. Hiába számítanak ezek tiltott gyümölcsnek, mágnesként vonzzák a kíváncsi utazókat, akik aztán bárhogyan is próbálkoznak, csalódottan fordulhatnak vissza.

Vatikáni levéltár, Vatikán

A vatikáni levéltár, amelynek hivatalos neve 2019 óta Vatikáni Apostoli Levéltár, hihetetlen titkokat őriz. A katolikus egyházzal kapcsolatos dokumentumok egy része egészen a 8. századig nyúlik vissza, de egyebek mellett ott található

Michelangelo levele II. Julius pápának, Mária skót királynő levele, amit a kivégzése előtt írt és Luther Márton kiközösítéséről szóló dokumentuma is.

Az archívum nagy része a föld alatt, nyolcvanöt kilométer hosszú polcrendszeren található. A belépés csakis speciális engedéllyel rendelkező kutatók számára lehetséges, de még őket is szigorúan korlátozzák abban, hogy milyen dokumentumokat tekinthetnek meg.

Bhangarh erőd, Rajasthan, India

Nappal igen, napnyugtától egészen napkeltéig azonban szigorúan tilos a belépés a Bhangarh-erődbe. A 16. századi komplexumot kísértetjárta helynek tartják, amelyhez számos legenda, átok és szellemjelenés kapcsolódik. És hogy mi történik mégis azokkal, akik éjszaka keresik fel az erődöt? Senki sem tudja,

a helyiek szerint ugyanis ezek az emberek a látogatásuk után rejtélyes módon eltűnnek.

Lascaux-barlangok, Franciaország

Az UNESCO világörökségének részeként számon tartott franciaországi Lascaux-barlangok

felbecsülhetetlen értékű, tizenhétezer éves barlangfestményeket őriznek.

A barlangokba 1963 óta tilos belépni, a látogatók ugyanis veszélyeztették a rendkívül különleges leleteket. A paleolit ​​korszakból származó őskori művészet kilencszáz példájának megőrzése érdekében a turisták nyilvánosan csak másolatokat tekinthetnek meg.

Area 51, Nevada, USA

Az 51-es körzet a világ egyik legismertebb tiltott helye, egyben az Egyesült Államok egyik legtitokzatosabb területe is. Sokak szerint egy UFO zuhant le ott, mások szerint a hatóságok ezt a helyet használják arra, hogy megvizsgálják azt az űrhajót, amely állítólag az új-mexikói Roswellben (egy szintén szuperrejtélyes helyen) zuhant le.

A hivatalos verzió szerint az 51-es körzetet az Egyesült Államok légiereje és a CIA használja tesztállomásként.

Pravcicka Brana, Csehország

Európa legnagyobb természetes homokkő boltíve, a Pravcicka Brana Csehország egyik legismertebb látványossága volt egészen 1982-ig, amikor megtiltották a turisták számára a látogatást. Az ok egyszerű:

minél több kiránduló érkezik a területre, annál valószínűbb, hogy a különleges természeti képződmény összeomlik és a semmivé válik.

Az eróziós folyamatok, bár lassultak, de még így is folytatódtak az elmúlt negyven évben, így sajnos a geológusok szerint elképzelhető, hogy a boltív minden óvintézkedés ellenére a jövőben be fog dőlni.

Morgan-sziget, Dél-Karolina

A dél-karolinai Morgan-szigeten körülbelül négyezer fős majomkolónia él, akiket

egy fertőzéses betegség miatt telepítettek át Puerto Ricoból.

A korábban lakatlan szigetre a törvény tiltja a belépést az emberek és a majmok biztonsága érdekében, kizárólag a NIAID, vagyis az amerikai fertőző betegségek intézetének néhány kutatója teheti be ide a lábát.

Qin Shi Huang mauzóleuma, Kína

Bár Qin Shi Huang császár sírját az agyaghadsereg 1974-es feltárásakor fedezték fel, még nem tárták fel,

ezért a területre a kínai kormány megtiltotta a belépést. A szabály a kulturális örökség megőrzésére, az ott eltemetett uralkodó kegyeleti jogaira és tiszteletére hivatkozik. A mauzóleumról ma annyit tudunk, hogy a föld alatti barlangok bonyolult hálózatából áll, tele olyan tárgyakkal, amelyekre az őt eltemetők szerint a császárnak szüksége lehetett a túlvilágon.

Spitzbergák Nemzetközi Magbunker, Norvégia

Norvégiában található a Nemzetközi Magbunker, ahol mintegy százmillió magot tárolnak a világ minden tájáról, hogy

helyre lehessen állítani a növényvilágot akkor is, ha valami nagyon-nagyon rossz történne bolygónk ökoszisztémájával.

A 2008-ban felhúzott létesítményt körülbelül kétszáz évre építették és képes ellenállni a robbanásoknak, illetve a földrengéseknek is. Ráadásul egy hegy oldalában alakították ki, így akkor sem borítja el a víz, ha a bolygó összes jege elolvad.

Surtsey, Izland

Surtsey a világ egyik legfiatalabb szigete, mely egy 1963-tól 1967-ig tartó vulkánkitörés következtében alakult ki.

Csak tudományos célokra használják,

kutatócsoportok kivételével tilos a sziget látogatása, mert a példáján keresztül szeretnék a tudósok megérteni azt, hogyan alakulnak ki a természetes, emberi befolyás nélküli ökoszisztémák.

Chichen Itza piramis, Mexikó

Bár a Chichen Itza a világ egyik legnépszerűbb turisztikai látványossága, a maja piramisra szigorúan tilos felmászni. A tilalmat azt követően vezették be, hogy 2006-ban egy kiránduló lezuhant róla.

Niihau-sziget, Hawaii, USA

A Tiltott-szigetként is ismert Niihaut Elizabeth Sinclair skót ültetvénytulajdonos vásárolta meg még 1864-ben, és azóta a leszármazottjainak tulajdonában van. 1952-ben a Hawaii-szigeteken járvány tört ki és a betegség tovább terjedésének elkerülése érdekében betiltották a sziget elhagyását, illetve az oda történő belépést is. A zéró toleranciának köszönhetően senki sem betegedett meg, a szabályt azonban ezt követően sem törölték el.

Manapság is csak külön engedéllyel lehet a százhetven lakosú szigetre bejutni.

Poveglia, Olaszország

Poveglia egy kis sziget Velence és Lido között. A múltban karanténállomásként működött, és több mint százhatvanezer pestises fertőzöttet szállítottak ide utolsó napjaikra.

Egyes jelentések szerint a sziget talajának fele emberi maradványokból áll.

Később egy elmegyógyintézetet hoztak ott létre, ám egy idő után bezárták. Poveglia szigetéra azóta is tilos a belépés.

(Forrás: The Travel, fotók: Getty Images)

utazás | különleges | nagy sztori | tiltott helyek | sziget

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom