Tippek sérült bútorok javítására

Laza és ingatag székek, a karcos étkezőasztalok, lógó furnérdarabok mind-mind gyakori látványosságok egy átlagos otthonban.

Míg legtöbbünk figyelmen kívül hagyja ezeket a problémákat, sokan vannak, akik elég merészek ahhoz, hogy megpróbálják orvosolni őket, még akkor is, ha nem biztosak abban, hogy mi is ennek a legjobb módja. Míg a magabiztosságuk csodálatra méltó, az ebből adódó “gyorsjavítások” szinte mindig nagyobb, és hosszabb távú nehézségeket okoznak.

Egyszóval, ha nincsen meg ehhez a szükséges biztos tudás, akkor nem szabad sajnálni a pénzt a szervizeltetésre, különben hamar beruházhatunk egy új bútorra a Kanape.net kínálatából. Ennek ellenére azért mi most mégis felsorolnánk pár általános tippet a sérült bútorok javítására, amelyeknek igazán nagy hasznát vehetjük.

Kis karcolások

A puha viasz a legmegfelelőbb megoldás a furnér, műanyag és a problémás fa felületek javítására. A boltokban bútorjavító viasz néven van feltüntetve, és egy ilyen készlet körülbelül 3000 Ft környékén mozog. Többféle színt is magában foglal, hogy ha netalántán nem találnánk benne a nekünk szükséges árnyalatot, akkor 2 vagy 3 szín összekeveréséből megkaphassuk a számunkra megfelelőt.

A használata igazán egyszerű, csupán annyi a dolgunk, hogy viasszal befedjük a repedést, majd kifényesítjük a felületet. Azt viszont mindenképpen hozzá kell tennünk, hogy ez sajnos nem egy hosszan tartó megoldás.

De az apróbb karcolások – amelyek olyan kevésbé látható helyen vannak, mint például a gardróbszekrény alsó része – eltávolíthatóak úgy is, hogy finoman lecsiszoljuk, majd barna cipőkrémmel bekenjük őket. Továbbá a klasszikus fából készült bútorok esetében, mint a bükk, tölgy vagy a cseresznye, használhatunk akár retusáló stiftet is.

Lyukak

A karcolások mellett gyakran kisebb lyukak is megjelenhetnek a bútorokon, aminek a helyrehozására viaszgittet használhatunk. Ez a módszer sem egy nagy ördöngösség. Csak annyi a feladatunk, hogy az oldott viaszt a lyukakba juttatjuk, majd kifényesítjük a felületet.

Ezek után az egyszerűbb műveletek után térjünk rá egy bonyolultabb dologra is, aminek mindenképpen csak azok álljanak neki, akik elég biztosnak érzik a tudásukat hozzá.

A furnér javítása

Gyakran előfordul, hogy a régi bútorokról leválik a furnér – felpúposodik vagy egyes darabok hiányoznak. Az első probléma javarészt megszüntethető vasalóval történő felmelegítéssel, azonban, ha ez nem használ, akkor érdemes faragasztót fecskendezni a felpúposodott részekbe.

Arra viszont fontos ügyelni, hogy eközben használjunk betétként például egy vékony fadarabot, és helyezzünk el közéjük egy papírt, hogy elkerüljük a betét odaragadását.

Abban az esetben pedig, ha a furnér kiegészítésre szorul, akkor először a töredezett szélek kiegyenesítése szükséges. Majd ezután elkészíthetjük egy átlátszó fóliából a pótolandó rész sablonját, amit rajzoljunk körbe a furnér darabon, és vágjuk ki egy vágóeszköz segítségével. A legvégső lépésként ragasszuk meg és feszítsük ki a furnért.

(Szponzorált tartalom)

pr

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom