Tíz elhagyott hely, amely mágnesként vonzza a borzongásra vágyó turistákat

Az elhagyott falak kísérteties történeteket mesélnek egykori lakóikról.

A világon mindenhol vannak olyan épületek, amelyek a régmúlt idők ijesztő maradványaiként keltenek borzongást az arra járókban. Ezek lehetnek egykori kórházak, börtönök, kastélyok, de akár egész települések is. Egyes épületek teljesen lakatlanok, másokat pedig azonnal el kellett hagyni, így az egykor ott élők tárgyai ma is mementóként szolgálnak. Aztán vannak olyanok is, amelyek nemcsak lakottak voltak valaha, de hátborzongató történetek is fűződnek hozzájuk.

Bodie Ghost Town, Egyesült Államok

Bodie úgy néz ki, mintha egy westernfilm díszlete lenne.

A település 1859-ben, az aranyláz idején épült.

Úgy tudni, egykor tízezer embernek adott otthont, már amikor az arany elfogyott, mindannyian elhagyták Bodie-t. A történelmi helyszín ma is látogatható, a szellemváros pedig pontosan úgy néz ki, mintha csak tegnap hagyták volna el.

Hotel Eden, Argentína

A Hotel Eden a 20. század elején nyitotta meg kapuit és olyan világhírű vendégeket tudhatott magáénak, mint Albert Einstein, az argentin elnökök vagy éppen néhány híres színész.

A mecénások között azonban a történetek szerint náci tisztviselők is voltak,

egyes beszámolók alapján pedig a tulajdonosok magával Adolf Hitlerrel is jó kapcsolatot ápoltak, ami miatt be is kellett zárniuk. Később többször is megpróbálták feléleszteni a helyet, de 1960-ban feladtak minden próbálkozást. A szálloda azóta elhagyatottan áll.

Bannerman kastély, Egyesült Államok

A Bannerman-kastély a Hudson folyó egy kis szigetén áll, amelyet katonai célokra használtak. Az impozáns építményhez felvonóhíd, parkosított kert és nyaraló is tartozott.

Egy tűzvész azonban akkora pusztítást végzett rajta, hogy csak a szerkezete maradt meg.

Mivel rendkívül balesetveszélyes, a látogatók nem mehetnek be a parkba, de az azt körülvevő vizeken kajakozva megtekinthetik a látványos romokat.

Szarajevói Olimpiai falu, Bosznia és Hercegovina

Egy-egy világjátékokat megelőzően a rendező országok rendkívül nagy összegeket költenek a sportpályák kiépítésére és az olimpiai falu kialakítására. A szarajevói komplexumok azonban tökéletes példái annak, hogy mi történhet velük a játékok után. Mint ismert, Szarajevó adott otthont 1984-ben a téli olimpiának,

nyolc évvel később azonban háború tört ki, a sportarénák csataterekké váltak, a szállodát pedig börtönként használták,

ahol boszniai muszlimokat végeztek ki. A szarajevói olimpiai falu ma is bejárható, de már csak szomorú örökségét őrzi a világjátékoknak és az azt követő véres eseményeknek.

Houtouwan, Kína

A szellemvárosok nem mindig kopárok, sokszor a természet az, ami visszaveszi az uralmat a területen. Így történt a kínai Shengsi-szigeteken található Houtouwan-nal is, ahol egykor kétezer halászcsalád élt. A családok azonban a jobb élet reményében elvándoroltak,

a falu pedig 2022-ben hivatalosan is elnéptelenedett.

A festői szellemvárost a természet vette birtokába, ma pedig turisták ezreit vonzza, akik jelentős összeget is hajlandóak fizetni azért, hogy bejárják az elhagyatott, ám még mindig bútorozott házakat.

Eastern State Penitenciary, Egyesült Államok

Egy elhagyatott börtönnél nem sok félelmetesebb látvány van, különösen hátborzongatóan fest a Philadelphiában található létesítmény, amelynek kapuit 1829-ben nyitották meg. Az Egyesült Államok leghírhedtebb bűnözőit, így

Al Caponét és Willie Suttont is itt tartották fogva.

A börtönt 1971-ben bezárták, és bár romokban hever, a szerkezete eléggé stabil ahhoz, hogy beengedhessék a látogatókat, akik megtekinthetik az egykori cellákat, őrtornyokat és a javítóintézetet is.

Beelitz-Heilstätten, Németország

A Beelitz Heilstätten egy hatvan épületből álló komplexum, amely 1898 és 1930 között kórházként funkcionált, falai között tuberkulózisos betegeket kezeltek, 1945-ben pedig a szovjetek tábori kórházaként használták. Bár a komplexum egyes részeit még mindig neurológiai rehabilitációra és Parkinson-kór kutatására használják, Beelitz Heilstätten nagy része hátborzongató szellemkastéllyá változott, amely

Roman Polanski A zongorista című filmjének díszleteként is szolgált 2002-ben.

Az épületet néhány éve nem lehet látogatni, azonban egy lombkoronasétányt építettek a komplexum köré, amelyet az érdeklődők végigjárhatnak és a kórház számos szobájába is bekukucskálhatnak.

Ross-sziget, India

A britek által gyarmatosított terület egykor börtönszigetként funkcionált, 1875-ötöt követően helyeztek el itt politikai foglyokat, akiken éveken át

illegális orvosi vizsgálatokat és kísérleti gyógykezeléseket hajtottak végre.

Amikor erre fény derült, a börtönt bezárták, ám a szigeten továbbra is sokan éltek. 1941-ben egy földrengés következtében több mint háromezren vesztették életüket. A második világháború ideje alatt a sziget japán kézbe került, később azonban visszaadták az indiai kormánynak. A sziget ma már csak olyan látogatókat vonz, akik meg akarják nézni a régi épületek romjait vagy hallani szeretnének viharos és brutális múltjáról.

Kolmanskop, Namíbia

A Kolmanskop sivatagban 1908-ban gyémántot találtak,

nem csoda, hogy hatalmas ütemben zajlott a területen a bányászat. Nem sokáig élvezhették azonban a drágaköveket, hamarosan ugyanis a bányák teljesen kiürültek. A lakosság elköltözött Kolmanskopból, a sivatag pedig szépen lassan átvette a hatalmat az egykori virágzó kisváros épületein. Ma számos túra vezeti át a látogatókat a homokkal teli Kolmanskop-on, külön engedéllyel pedig a szellemvárosról fényképeket is lehet készíteni.

Hashima-sziget, Japán

Az atombomba emlékmű mellett Nagaszaki a partjainál található apró szigetekről is híres. Ott van Hashima is, ami egykoron fontos bányászati központ volt, épületeit koreai és kínai foglyok építették.

A rabok körében „Pokol-szigetként” vagy „Börtön-szigetként” emlegették.

2009-ig nem volt látogatható, ma már az ott lévő épületek szerkezetét annyira helyreállították, hogy immáron nem balesetveszélyesek, így csoportos túrákra már fogadja a sziget a látogatókat.

(Forrás: The Travel, fotók: Getty)

elhagyatott | félelmetes | szellemváros | nagy sztori

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom