Történelem-rajongók bakancslistájára kötelező felvenni ezt az új parkot

Csehország Sopronjában, a német határ mellett alakítottak ki egy parkot, ahol kirándulni is lehet, meg elmerülni a környék történelmében.

Ajánlottunk már kirándulóhelyeket környékbeli országokba, a jó autóútnyira lévő klassz helyek közül elég Horvátországot, Ausztriát, Szlovéniát vagy Csehországot említeni.

Most újra az utóbbin a sor, azon belül is Csehország Sopronja, vagyis az ország nyugati csücskében, a német határon csücsülő Aš városka, annak is egy parkja, ahol a múltbeli értékeket keltették életre egy városi revitalizációs programmal. Innen a Park of Memories név, az ösvény ugyanis végigvezet a város viharos történelmén.

Furcsa módon a projekt szerves része a Time Trip applikáció is, ami a parkban elszórt infopontok segítségével mesél el számos érdekességet.

Úgy tervezték meg az appot, hogy az ne csak oktassa, de szórakoztassa is a látogatókat.

A park alapvető kompozíciós elve a térben és időben egyszerre haladni, és a Goethe tér városias környezetéből fokozatosan eljutni az Okružní utcai erdei parkba. A séta összekapcsolja a város változatos történelmi korszakait tükröző park botanikai és építészeti elemeit.

Az egyik szomorú fejezet Aš legnagyobb temetőjének ledózerolása az 1970-es években.

Számos történelmi érték veszett oda, ezeknek állítottak gránit emlékművet a Történelmi Parkban: lényegében különböző méretű kőtömbök gyűjteménye, benne mélyedésekkel mécsesek és gyertyák számára. Sokan érkezhetnek ide Németországból is, akiknek innen származnak az őseik.

De nem ez az egyetlen építmény a történelmi örökség ápolására: helyreállították a város legrégebbi, a Lutheránus temető régi és új részét összekötő kőhídját is.

Még régészeti feltárást is végeztek a munkához, ahol régi sírokat, emberi maradványokat és építmények romjait tárták fel.

Az újonnan feltárt, több tucat méter hosszú történelmi pincékben kulturális rendezvényeket tartanak majd, ezzel szervesen összekötve a város múltját és jelenét.

Készült egy látványos vadiúj elem is, a parkon átvezető gyaloghíd. A légies fa-acél szerkezet több száz méter hosszan kanyarog-tekereg a lombok alatt, és közben pihenőteraszokhoz és sétányokhoz kapcsolódik.

Kulcsfontosságú volt az ökológiai tervezés is, azaz minden felületet úgy alakítottak át, hogy hatékonyan elnyelje a vizet, csökkentve az árvízveszélyt, és javítva a helyi vízkörforgást.

A közel ötvenezer négyzetméteres parkban kényelmesen el lehet tölteni egy napot, aki pedig utána vágyik a városi környezetre, pillanatok alatt eljuthat Cheb vagy Karlovy Vary történelmi városkáiba is.

Emlékek Parkja

Építészet: SOA architekti, Ateliér KONCEPT
Megrendelő: Aš város (Csehország)
Átadás éve: 2022
Terület: 47 500 m²

(Forrás: SOA, fotók: Alex Shoots Buildings)

utazás | csehország | kirándulás | emlékek parkja | nagy sztori

FOLYTASD EZZEL

Hat csodálatos európai nemzeti park, ahol feltöltheted a lelked – és a tüdőd

Elárulta egy légiutas-kísérő, hogy hol ülnek a legidegesítőbb utasok a gépen

Rendeld meg a Roadster magazin 15. számát!

Nyakunkon a tavasz, és ami még jobb hír, itt a legújabb Roadster magazin is. Mit találunk benne? Találkozunk az amerikai képzőművésszel, Jim Denevannel, aki amellett, hogy land artban utazik, egy csodás rendezvényszervező céget is működtet, amely elképesztő helyeken szervez vacsorákat Kaliforniától kezdve Dél-Afrikán át Toszkánáig. Kifaggatjuk a kultikus Iditarod Trail Race kutyás szánhúzó verseny szervezőjét, a biennáléra készülő Nemes Márton festőművészt, megismerkedtünk a Friluftsliv filozófiával, Arnaud Montagard fotós révén megnézzük, milyen Amerika hátsó udvara, főzünk a 101 Bistróban, és a Totemism legújabb kollekcióját is szemügyre vesszük. ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom