Új üstököst fedeztek fel, hamarosan szabad szemmel is megnézhetjük

Szeptemberben akár szabad szemmel is látható lehet az északi égbolton a váratlanul felbukkant C/2023 P1 (Nisimura) üstökös, amelyet egy 72 éves japán amatőr csillagász, Hideo Nisimura fedezett fel a saját észlelőhelyén, Kakegava város melletti Gomjo nevű teaültetvényen augusztus 12-én.

Mivel a felfedezésekori tizenegy magnitúdós látszó fényesség nagynak számít a mai kisebb távcsövek számára, a Japán Nemzeti Obszervatórium bejelentése után sok amatőr csillagász megerősítette a felfedezést. Az égitest pályáját is sikerült gyorsan meghatározni, ami megerősítette, hogy egy korábban ismeretlen üstökösről van szó. Az üstökös gázkómája zöld színű, ami a kétatomos szénmolekulától ered, a róla készült képeken pedig már a halvány csóva is látszik.

A kép illusztráció

Az égitest a Naprendszerhez tartozik, szeptember 18-án lesz napközelben, vagyis a Merkúrnál is közelebb a Naphoz, ekkor látszó fényessége elérheti a három magnitúdót.

Ebben az időpontban inkább a világosodó, pirkadati égen lesz látható, de a csillagászok szerint érdemesebb lesz egy héttel korábban, szeptember 10-e körül próbálkozni a megfigyelésével, amikor még halványabb, de könnyebben észlelhető lesz.

Az üstökös szeptember 13-án lesz a legközelebb a Földhöz, ekkor 127,5 millió kilométer fogja elválasztani a bolygónktól.

Egész Európában ezen a helyen ragyognak a legszebben a csillagok, Dél-Európa első csillagos égbolt közösségéért pedig csak a szomszédba kell átugranunk.

(Forrás: MTI, csillagaszat.hu, képek: Getty Images, Unsplash)

 

ég | üstökös | új

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom