Mégsem vezetik be a világ legszigorúbb dohánytilalmát

Az ország kormánya elkötelezett a dohányzás visszaszorítása mellett, de más szabályozási megközelítést szeretne alkalmazni.

Új-Zéland néhány éve fogadta el a törvényt, amely idén júliustól megtiltotta volna a dohánytermékek árusítását a 2009. január 1-je után született lakosoknak. Ugyanez a törvény előírta a dohánytermékek nikotintartalmának és a dohányboltok számának csökkentését is. Az októberben megválasztott új kormány viszont sürgősségi eljárással, a nyilvánosság véleményének kikérése nélkül hatályon kívül helyezi a törvényt.

Mint Casey Costello egészségügyi miniszterhelyettes elmondta, a kormány elkötelezett a dohányzás visszaszorítása mellett, de más szabályozási megközelítést alkalmaz. A miniszterhelyettes hamarosan új intézkedéscsomagot terjeszt a kabinet elé, melynek célja, hogy bővítse a dohányzásról való leszokást segítő eszközöket. Emellett az e-cigikre vonatkozó szabályozást is szigorítani fogják.

A döntést sokan bírálták, kiemelve, hogy a dohányzás káros hatásai különösen az őslakosokat érinti, akiknek körében többen dohányoznak.

Mint mondják, a hatályon kívül helyezéssel semmibe veszik a dohányzás káros hatásairól szóló bizonyítékokat, és figyelmen kívül hagyják, hogy a maori vezetők is támogatták a tilalom bevezetését. Úgy vélik, ha hatályba lépett volna a törvény, akkor többen letették volna a cigarettát, arról nem is beszélve, hogy sokan rá sem szoktak volna a dohányzásra.

Nemcsak Új-Zélandon tekintik problémának a dohányzást, egy népszerű európai ország is sorra hozza a cigarettaellenes intézkedéseket.

(Forrás: Reuters, képek: Getty Images)

cigaretta | tilalom | dohányzás | dohány | uj-zeland

FOLYTASD EZZEL

Ezeket veszik észre rögtön a légiutas-kísérők, amikor az utas beszáll a gépbe

Ezen a 10 repülőtéren a leglátványosabb a leszállás a világon

Rendeld meg a Roadster magazin 15. számát!

Nyakunkon a tavasz, és ami még jobb hír, itt a legújabb Roadster magazin is. Mit találunk benne? Találkozunk az amerikai képzőművésszel, Jim Denevannel, aki amellett, hogy land artban utazik, egy csodás rendezvényszervező céget is működtet, amely elképesztő helyeken szervez vacsorákat Kaliforniától kezdve Dél-Afrikán át Toszkánáig. Kifaggatjuk a kultikus Iditarod Trail Race kutyás szánhúzó verseny szervezőjét, a biennáléra készülő Nemes Márton festőművészt, megismerkedtünk a Friluftsliv filozófiával, Arnaud Montagard fotós révén megnézzük, milyen Amerika hátsó udvara, főzünk a 101 Bistróban, és a Totemism legújabb kollekcióját is szemügyre vesszük. ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram