Új zombivírust találtak a kutatók

A francia Nemzeti Tudományos Kutatási Központ kutatói a szibériai permafrosztból vettek hét, őskori mintát.

A mintákból pedig tizenhárom új vírus került elő, amely több tízezer éven keresztül állt jégbe fagyva. 2014-ben ugyanezek a kutatók már egy harmincezer éves vírust tártak fel, most azonban megdöntötték a saját rekordjukat egy 48 500 éves vírus újjáélesztésével, amely a Pandoravirus yedoma nevet kapta a méretére és a talaj típusára utalva.

A tudósok azért olvasztják ki ezeket az őskori vírusokat, hogy felmérjék, mekkora hatást gyakorolhatnak a közegészségügyre, ha a permafroszt egyes részei tényleg elolvadnak. Amőbasejtek segítségével derítették ki, hogy mely vírusok aktívak és fertőzőképesek még, kutatásukat ugyanakkor a halálos kórokozók kimutatására korlátozták.

A konklúzió szerint mindenesetre elhanyagolható a kockázata annak, hogy ezek a vírusok veszélyesek legyenek az emberre, de ez nem jelenti azt, hogy minden őskori kórokozó ártalmatlan lenne.

Az elhullott mamutok, gyapjas orrszarvúk vagy őskori lovak jég által megőrzött maradványaiban talált vírusok kockázatosabbak lehetnek, mert nem tudjuk róluk, hogy fertőzőképesek-e, ha megváltozott külső körülményeknek, hőnek, oxigénnek és UV-sugárzásnak vannak kitéve. A kutatók szerint ilyemi egyre inkább megtörténhet, ahogyan egyre inkább olvad a permafrost, a sarkvidéket pedig kereskedelmi és ipari céllal egyre inkább birtokba veszi az ember.

Már az északi sarkvidék legelhagyatottabb helyeit is láthatjuk fotókon, miközben új felfedezésekből sincs hiány arrafelé.

(Forrás: Global News, képek: Getty Images)

őskori | permafroszt | vírus | szibéria

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom