UNESCO címet kapott ez a csodálatos magyar vidék

Több éves szakmai munka eredményeként hivatalosan is tagjává vált a 213 tagot számláló, negyvennyolc országot érintő nemzetközi hálózatnak.

A Bükk-vidék Geopark elnyerte az UNESCO Globális Geopark címet, ami elismeri a Bükk-vidék páratlan geodiverzitását.

2017-ben négy település Borsodnádasd, Felsőtárkány Répáshuta és Szomolya kezdeményezésére, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság koordinálásában jött létre a 2817 négyzetkilométer kiterjedésű Bükk-vidék Geopark. Ez a terület az ország egyik legösszetettebb földtani képződménye, mely magában foglalja az Upponyi-hegységet és a Bükköt.

A korábban létrejött Bakony-Balaton Geoparkkal és a szlovák-magyar országhatáron átnyúló Novohrad-Nógrád Geoparkkal együtt a három geopark együttesen hazánk területének 7,9 százalékát fedi le, általuk immár az ország 324 települése vesz részt geoparki együttműködésben.

A geoparkok célja, hogy a helyiekkel együttműködve megőrizzék és bemutassák a természeti és kultúrtörténeti értékeket és ráirányítsák a figyelmet Földünk rendkívüli természeti és kulturális változatosságára.

A geoparkok fontos szerepet töltenek be a vidéki térségek fejlesztésében, és a működésükben meghatározó szerepet játszanak a nemzeti parkok.

A geopark cím elnyerésével nem jött létre újabb önálló védett területi kategória, így nem von maga után újabb előírásokat. Az UNESCO Globális Geopark hálózata széleskörű lehetőségeket kínál a kutatások és nemzetközi együttműködések számára.

A Bükk minden évszakban tartogat valamilyen elbűvölő látnivalót.

(Forrás: MTI, képek: Bükk-vidék Geopark/Facebook)

bükk | unesco | Bükk-vidék | erdő | geopark

FOLYTASD EZZEL

Van egy szempont, ami alapján Budapest bekerült Európa legjobbjai közé

Ha diák vagy, ezek a legjobb európai úti célok számodra idén nyáron

Rendeld meg a Roadster magazin 15. számát!

Nyakunkon a tavasz, és ami még jobb hír, itt a legújabb Roadster magazin is. Mit találunk benne? Találkozunk az amerikai képzőművésszel, Jim Denevannel, aki amellett, hogy land artban utazik, egy csodás rendezvényszervező céget is működtet, amely elképesztő helyeken szervez vacsorákat Kaliforniától kezdve Dél-Afrikán át Toszkánáig. Kifaggatjuk a kultikus Iditarod Trail Race kutyás szánhúzó verseny szervezőjét, a biennáléra készülő Nemes Márton festőművészt, megismerkedtünk a Friluftsliv filozófiával, Arnaud Montagard fotós révén megnézzük, milyen Amerika hátsó udvara, főzünk a 101 Bistróban, és a Totemism legújabb kollekcióját is szemügyre vesszük. ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom