Hogyan választja meg egy ország az útlevele színét?

Gondolkodtál már azon, hogy mitől is függ az, hogy milyen színű az útlevél? Nos, ez lényegében ízlés dolga, de azért van néhány irányelv.

Eddig a világ össze országa a piros, a kék, a zöld és a fekete árnyalatai közül választotta ki az útlevél színét, de ennek az oka pusztán a hagyomány, nem pedig egy előírás. Igaz, hogy van, aki ezeknek éppen a skála élénkebb felén elhelyezkedő változatát részesíti előnyben. A Fidzsi-szigetek és Kazahsztán például a zászlójukban is megtalálható türkizkék, Vanuatu és Guinea pedig élénkzöld útlevelével tűnik ki a tömegből, de megtaláljuk a világoskék különböző árnyalatait is.

Mint a Passport Index marketingért felelős alelnöke, Hrant Boghossian elmondta,

a legtöbb útlevél a kék vagy a piros színen alapul,

de valójában erre nem vonatkozik előírás, ahogyan például a borító méretére, formájára és technológiájára igen, amit a Nemzetközi Polgári Repülési Szervezet felügyel.

Bordó

Az Unió 1981-ben egységesítette útlevélszíneit az összetartozás jegyében, így a tagországoknál is általában a burgundi változataival találkozunk.

Ezért változott a magyar útlevél is a korábbi kék színűről bordóra, Horvátország ugyanakkor nem lépte meg a váltást, náluk maradt a kék útlevél.

Azzal érveltek, hogy a piros szín a volt jugoszláv okmányra emlékeztetné a lakosokat, ezt pedig nem szeretnék. Svájcnak viszont egyenesen kapóra jött ez a szín, mert csak egy keresztet kellett rátenni, és el is készült az ország zászlaja. Nagy-Britannia ugyanakkor, miután kilépett az Unióból, szintén kékre változtatta az útlevelét. Az Unió mellett egy másik tömörülés, az Andok Közösség országai (Bolívia, Kolumbia, Ecuador és Peru) is a bordó útlevéllel fejezik ki az egységüket.

Kék

Láthattuk, milyen népszerű a kék szín, ezt választották például a Dél–amerikai Közös Piac országai, Brazília, Argentína, Paraguay és Uruguay is, akárcsak a Karib-térség országai.

Az Egyesült Államok útlevele szintén kék, ott azután döntöttek a zászló árnyalatának megfelelő szín mellett 1976-ban, hogy már minden mást kipróbáltak. Míg a ’30-as években a zöld színben pompáztak az okmányok, később vörösek, majd a ’70-es évektől feketék lettek.

Zöld

A zöldet az iszlám államokhoz társítják általában, miután ennek a színnek ott vallásos jelentősége van, de ezt találjuk a Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közösségének országaiban is. Az Egyesült Arab Emirátusokban viszont, miután a különböző emirátusok mindenféle színű útleveleit egyesítették, a kék került ki győztesen.

Fekete

A fekete nemcsak elegáns, de a legkevésbé látszik meg rajta a kosz is, ennek ellenére a legtöbb ország ódzkodik tőle, és inkább a kék vagy a zöld sötét árnyalataihoz nyúl. A fekete útlevéllel igen kevés helyen találkozunk, elsősorban Afrikában, például Zambiában, Zimbabwében, Malawiban, de ilyen útlevele van Új-Zélandnak is, ahol ez az egyik nemzeti szín.

Persze, az útlevél nem csak esztétikailag érdekes, sokkal többet számít az, hogy hová lehet, és hová nem lehet vele utazni. Ez, ami a világ legkeresettebb útlevél bélyegzőinek nyomába eredő utazókat a leginkább foglalkoztatja.

(Forrás: Travel and Leisure, Passport Index, képek: Getty Images, Unsplash)

útlevél | történet | szín | ország | magyarázat

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom