Hol lehet még vadkempingezni Európában?

Miközben Európa egy része tiltja a szabadon táborozást, Magyarország mellett néhány másik országban is felverhetjük a sátrat egy szimpatikus helyen bizonyos szabályok betartás mellett.

Svédországban és Norvégiában még bátorítják is a vadkempingezést egy középkori joggyakorlatban gyökerező törvény alapján, amely szerint mindenkinek joga van hozzáférni a természethez. Míg Norvégiában két napig lehet táborozni engedély nélkül, kivéve lakóautóval, addig Svédországban akkor kell a földtulajdonos engedélyét kérni, ha kettőnél több sátrat szeretnénk felverni.

Skóciában a legtöbb le nem zárt területen lehet táborozni, de akadnak kivételek, például a Loch Lomond és a Trossachs Nemzeti Park. Ugyanakkor a hatóságok felhívják a figyelmet arra, hogy ahol lehet, inkább kempingtűzhelyen, ne tábortűzön főzzünk.

Észtország, Lettország és Litvánia szintén liberális kempingezési szabályokkal rendelkezik, de ez országonként kissé eltérő.

A vadkempingezés széles körben engedélyezett, kivéve a védett területeken, például a nemzeti parkokban és strandokon, a magánterületen való táborozáshoz pedig engedélyt kell kérni a földtulajdonostól. Ne táborozzunk városi területek közelében, és kerüljük a tűzrakást.

Egyes országokban részben engedélyezik vagy megtűrik a vadkempingezést,

például Franciaországban, ahol a lehetőség bizonyos területekre korlátozódik. A nemzeti parkokban például 19 és 9 óra között bivakozhatunk, ugyanakkor kerülnünk kell a strandokat és a minősített történelmi emlékek környékét, ahol akár 1500 eurós pénzbírsággal is sújthatják a rendelkezés megsértőit.

Spanyolország helyi és nem országos szabályok érvényesek, így sok területen tiltják a gyakorlatot, de Baszkföld, Katalónia, Madrid, Castilla y León és Castilla la Mancha egyes részein bátran sátrat verhetünk. Lengyelország nagy részén szintén nem vadkempingezhetünk, 2021 májusától azonban 425 erdőterületen engedték meg a táborverést.

A kempingezésnek persze nemcsak a nomád, hanem a luxusformái is hódítanak, folyamatosan újabb kreatív ötleteket létre hívva.

(Forrás: Euronews, képek: Getty Images)

országok | Európa | kemping | vadkemping | legális

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom