A világsztárok kedvelt luxusszállodáját újítja fel a magyar tervező

A VarroDesign-t kérte fel a firenzei központú Italiana Hotels a Comói-tónál, Brunatéban található ikonikus szecessziós műemlék teljes felújítására, az épület koncepciójának és működésének újragondolására.

Mindenki, aki járt már Comóban, ismeri a Brunatéba vezető funicolarét, azaz a hegyre vezető siklót, melynek tetején évtizedekig egy üres szecessziós épület áll. Az egykor pompás grand hotelt 1910-11-ben építették és a milánói polgárság népszerű üdülőhelye volt. A 20. század közepén olyan amerikai sztárok élvezték itt a dolce vitát mint Marlon Brando, majd az épületet az 1960-as években a transzcendentális meditáció guruja, Maharishi Mahesh Yogi vásárolta meg.

Az 1970-es évek óta többször is történtek próbálkozások az épület helyreállítására, de mégis sokáig elhagyatottan állt, sőt egy alkalommal tűz is kiütött benne, mielőtt az olasz szállodákat üzemeltető Italiana Hotels-hez került.

Varró Zoltánra egy budapesti munkája, az Aria Hotel kapcsán figyelt fel Emilio Polillo firenzei üzletember, a hotel csoport tulajdonosa, aki akkor már hat éve keresett belsőépítészt, hogy

véget vessen az épület mostoha sorsának és eredeti fényéhez méltó szállodát hozzon létre.

Varró Zoltán úgy fogalmazott: az Emilio Polillo azzal kereste meg, hogy valami egészen különlegeset szeretne létrehozni, ami távol áll a hoteldizájn kliséktől. „A megbízónknak tetszett, hogy mer nagyot álmodni és merészek az elképzelései.

Én sosem azt nézem hogy mi a divat, milyen a szomszéd hotel, mert abból lesznek a biztonságos megoldások.

Comóról általában a gyönyörű tóparti villák jutnak eszünkbe, ám ez a szálloda több száz méterrel a Comói-tó felett van, ahonnan nemcsak Milánótól Svájcig lehet ellátni, de sokszor még az is előfordul az hogy a felhők a hotel alatt úsznak el.

Amikor először az épületben járt, megérintette a különleges helyszín, hiszen egy sziklaszirten találta magát a tó felett. Azt érezte, hogy ez olyan mint, ahogy az Istenek lakhelyét képzelte el gyerekkorában, akik a felhők közül nézik, hogy az emberek mit csinálnak lent.

Egy külön világot hozok itt létre, és elneveztük a szállodát Nuvole Gardennek, azaz felhők kertjének – mondja Varró Zoltán.

A VarroDesign egyik jellemzője, hogy mindig komplex megközelítésben tervez, melyet az üzemeltetést érintő legapróbb részletekig átgondol. A Nuvole Garden esetében is alaposan megvizsgálták, hogy mi mozgatja azokat a vendégeket, akik a Comói-tóhoz mennek nyaralni, letapogatták, hogy milyen a comói életérzés.

A dizájnban végül hangsúlyos szerepet kapott a víz, a hegyek, a kertek, a felhők,

és a csodálatos épített környezet mellett a páva, mint szimbólum, a comói kertek gyakori szereplője.

A dizájnerek által felvázolt koncepcióban végig elmosódik a kint és bent határa. A beltérben mindenhol tetten érhető a kertek világa, a szálloda kertjébe viszont a comói villák grandiózus termeinek hangulatát emelte át a VarroDesign;

a teraszon például egy hatalmas Sicis-mozaikot kandalló, kristálycsillár, mészkőből faragott fotel vesz majd körül.

A szálloda egyik központi terét, a BLU éttermet a tó inspirálta. Az oda betérő vendégek egy víz alatti világba csöppennek: a falakon különleges kékes színű, színátmenetes bársony függöny fokozza az élményt, melyet a ház többi textíliájával együtt maga Varró Zoltán tervezett; aki plafonra emeli a tekintetét a víz játékát láthatja csillogni, míg a szőnyegen kavics minta köszön vissza.

Ennek a víz alatti miliőnek lesz a megkoronázása Uzsaly Márton óriási festményekből álló, vízre reflektáló sorozata. Ahogy a comói családok évszázadok óta megrendelői voltak a művészeknek, Varró Zoltán is fontosnak tartja, hogy a magyar festőművész munkái kerülnek a régi szecessziós palota falaira.

Uzsay, aki Pécsett tanult, majd a Magyar Képzőművészeti Egyetemen szerezte tanár diplomáját először a Flow Caféban mutatta be a tíz óriási méretű képből álló L'AQUA DELLA VITA sorozatot, melyeket a magyar közönség még május közepéig megtekinthet, mielőtt végleges helyükre kerülnek a Nuvole Garden Hotel éttermébe. A sorozat egyik darabja az Anna című 290 cm x 430 cm méretű

vászonra készült olajfestmény modellje a festőművész felesége volt.

A nagy múltú észak-olasz hotel újjáéledése jelentős nemzetközi előrelépést jelent a VarroDesign számára, akik a megbízásnak köszönhetően további itáliai épületek felújítására kaptak felkérést.

(Fotók: VarroDesign, Uzsay Márton)

olaszország | varró zoltán | design | szálloda | varrodesign

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom