Vezető, mecénás és filantróp – Blaskó Nikolett-interjú

Blaskó Nikolett-tel kapcsolatban az egyik leggyakoribb megállapítás, hogy egy igazi példakép. Nehéz ezzel vitatkozni akkor, ha valaki 1) az ország egyik legsikeresebb reklámügynökségének alapítója, 2) az UNICEF nagykövete, 3) egy halom jótékonysági projektet vezet, keményen dolgozik a nők érvényesüléséért az üzleti életben, 4) szakmai szövetséget irányít, 5) a BMW Wallis márkanagykövete, 6) családanya és… de itt abbahagyjuk, mert az időnk véges.

Egy sokoldalú egyéniség

Blaskó Nikolett többdimenziós személyiség, amit az is bizonyít, hogy a vele töltött másfél óra alatt szó esett a kommunikációs piac jövőjéről, dizájnról, autózásról, díjugratásról, koronavírusról (ezt a témát ki nem hagytuk volna), sörökről és kortárs művészetről is. Ha valaki egy reklámügynökséget vezet, akkor nemcsak up to date-nek kell lennie, sokoldalúnak és frissnek is, ezért cseppet sem voltunk meglepődve, hogy a negyvenhat éves vezetővel egyik pillanatban még digitális forradalomról és UX-UI szakemberekről, a következőben pedig jótékonysági projektekről beszélgetünk.

Nikolett 2004-ben alapította meg az ACG-t, és ezzel reklámügynökségi években mérve már matuzsálemnek számítanak. Amikor a szakmát kezdték, éppenhogy megjelentek az interneten az első bannerek, azóta viszont robbanásszerű változások zajlottak le, olyan tempóban, amit még tizenéves Z generációsoknak sem könnyű lekövetniük. Nikolett annak ellenére, hogy az egyik legkorszerűbb digitális részleggel rendelkező ügynökséget vezeti, úgy gondolja, hogy a permanensen változó kommunikációs világban is vannak olyan örök értékek, amelyeket nem szabad szem elől téveszteni.

"Én a tudatos márkaépítésben hiszek, és abban, hogy a márkáknak és fogyasztóknak közös metszetre van szüksége. Ennek alapfeltétele, hogy a márka hiteles, a célcsoport számára releváns értékeken alapuljon, pontosan meghatározott szerepet töltsön be a fogyasztók életében.

Így alakul ki érzelmi kötődésen alapuló lojális fogyasztói bázis, ami akkor sem áll át a konkurenshez, ha erre ösztönzik.”

Ennek a mentalitásnak is köszönhető, hogy nagyon sok ügyfél hosszú-hosszú évek óta kitart mellettük, ami napjaink projektalapú, tenderorientált marketinguniverzumában ritkaságnak számít. Ilyen hosszútávú partnerük az Unilever, az E.ON vagy a Soproni, amelynek már termékfejlesztési folyamataiban is részt vesznek. Ennek eredménye volt például a rendkívül sikeres Soproni Óvatos Duhaj IPA sörcsalád létrehozása és bevezetése, amelyet az ügyféllel közös, hosszú gondolkodás és munka előzött meg. Igen, a termékcsalád névötlete és teljes kommunikációja is az ACG kreatívjainak fejéből pattant ki anno, be is söpörtek vele több fontos nemzetközi díjat. Nem mellékesen többször voltak az év ügynöksége itthon, és négy éven át vezették a Független Ügynökségek Hatékonysági Világranglistáját.

A koronavírus sok iparágat érintett negatívan, a kommunikációs szektort sem kerülte el. Az iparági szereplők a Magyar Reklámszövetség nyár eleji felmérésén a teljes piacra 35%-os átlagos csökkenést prognosztizáltak az évre. Ebből a média csökkenését 20% alá, az integrált piac visszaesését 30-35%-ra, míg a rendezvényes szektor zuhanását 80% fölé becsülték a válaszadó ügynökségi vezetők. A felmérés idején azonban a vírus második hulláma és annak hatása nem volt látható, becsülhető. Amikor Blaskó Nikolettet kérdezzük a témáról, holisztikus megközelítésben válaszol.

"Nagy változás zajlik, és ez ijesztő, mert bizonytalansággal, kiszámíthatatlan következményekkel jár. Mindeközben előremutató, mert folyamatos gondolkodásra, cselekvésre késztet, új megoldásokat szül. A vállalatok legsürgetőbb feladata mostanra a működési költségek és a folyamatok optimalizálása, digitalizálása, az online értékesítés fejlesztése, a home working és az irodai működés összehangolása, az irodai funkciók, az üzleti modellek újragondolása, nagyobb tartalékok képzése. A tartalomszolgáltatók számára egyre égetőbb kihívássá vált a tartalmak ingyenessége, míg a márkáknál felértékelődött a hitelesség és a valódi tartalom, a megszokott termékközpontú kommunikációval szemben.

A „pandemic positivity” jegyében az általános értékrend a krízis hatására az észszerűtlen felhalmozásról a minőségi élet irányába kezdett változni. Visszakapta értékét a családdal töltött idő, a rekreáció, az emberek talán sohasem törődtek ennyire egészségük megőrzésével, és ezzel párhuzamosan elkezdtek rájönni, hogy az anyagi javakból sokkal kevesebb is elég lenne, mint ami van. Nagy divatmárkák a korábbi évi négy-hat kollekcióval szemben kettővel (tavasz-nyár, ősz-tél) terveznek a jövőben. Több globális cég újragondolja, szűkíti portfólióját. Előtérbe került újra a fenntarthatóság, a tudatos vásárlás.

Úgy gondolom a hasznos, értéket adó márkák a változásban is meg fognak tudni maradni, és egy letisztultabb környezetben könnyebb dolguk lesz, mint korábban.

Ami most van, azt túl kell élni. Vannak szerencsések, akik a helyzet nyerteseiként hirtelen nőni tudtak, számukra a kihívás a válság után is megtartani ezt a lendületet, de velük szemben sokan vannak sajnos, akik üzletileg nagyon megsínylették ezt az időszakot. Ők, ha csak a csökkenésre, a haszonráta szűkülésére koncentrálnak, veszítenek. Nem profitot, a jövőt veszítik el. Meg kell találni, hogyan növelhető a hatékonyság, fel kell tárni és kiaknázni a fejlesztési lehetőségeket, és meg kell megpróbálni versenyelőnyt kovácsolni belőle. A régi modellek öt-tíz év múlva nem fognak működni, mindenkinek újra kell gondolnia magát. Azok lesznek a győztesek, akik ezt az újragondolást sikeresen meglépik, akik képesek előnyükre változni a változással.

Hogy mi lesz tíz év múlva? Én azt gondolom, hogy az ACG ugyanúgy a kommunikációs iparág egyik legprofibb, minden akkor létező platformban integráltan gondolkodni képes, vezető ügynöksége lesz. Tíz év múlva is lesznek márkák, a márkáknak pedig mondanivalójuk, üzeneteik, amiket el kell majd juttatni a fogyasztóhoz. Ehhez olyan kommunikációs szakértő kell, aki ezt a leghatékonyabban meg tudja oldani, és én ez szeretnék lenni az ACG-vel tíz év múlva is."

Filantróp nőjogi aktivista

Blaskó Nikolett sok nő számára lehet példakép. Azt vallja, hogy a sikerének titka a kitartás és a kemény munka, mindemellett látja, mi gátolhat egy nőt karrierje kiteljesedésben. Éppen ezért igyekszik támogatni és helyzetbe hozni nőtársait: előadásain a jó célok és az összefogás fontosságát hangsúlyozza, kiáll az egyenlőség mellett, aktív mentori tevékenységet végez. Hozzáállásának alapja, hogy pályafutása során megtanult szembenézni saját félelmeivel és erőt meríteni belőlük – erről egy megdöbbentően őszinte TEDx-előadásban is vallott Félelmek a siker mögött címmel.

Mit csinál valaki, aki szakmai szinten mindent elért? Nem, nem pihen a babérjain: Nikolett tudását és befolyást felhasználva annyi jó ügy mellé áll oda, amennyit az ideje enged, és nemcsak a munkájában teljesít magas színvonalon, hanem az élet egyéb területein is. Az UNICEF kurátora, a kezdetektől évtizedeken át támogatták a Bátor Tábort, segítették az Ökumenikus Segélyszervezet családon belüli erőszak elleni munkáját, az autizmussal élőket és a veszprémi állatkertet is.

Idén májusban a MAKSZ (Magyarországi Kommunikációs Ügynökségek Szövetsége) elnökeként a munka és jövedelem nélkül marad kommunikációs szakemberek megsegítésére indított gyűjtést a szövetségen belül, megmozgatva ezzel a teljes tagságot. A páratlan iparági összefogás eredményeképp 14 millió forintot sikerült összegyűjteni, amiből ősszel közel száz nehéz helyzetben került szakembernek tudtak fejenként 150 ezer forintos segélyt adni.

Az épp aktuális ügy, amelynek Mihalik Enikő mellett arca és háziasszonya is volt, az UNICEF nagyszabású jótékony célú garázsvására, az UNICEF Pop-Up Store, amelyet idén a lánygyermekek világnapján tartottak. A store-ba Nikolett segítségével több mint hatezer értékes új és alig használt női, férfi- és gyerekruhát, kiegészítőt gyűjtöttek hatvanöt hazai tervezőtől, valamint a hazai gazdasági, társasági elittől felajánlásként. Az adomány ruhákat online árverésen és egy azt követő háromnapos vásár keretében 11,2 millió forint értékben sikerült értékesíteni. A Pop-Up teljes bevételét az UNICEF hátrányos helyzetű leánygyermeket támogató, felzárkóztató programjaira fordítják.

"Nem azért állunk be ezek mögé az ügyek mögé, hogy rólunk kezdjenek el beszélni, hanem mert társadalmilag fontosak, hiszünk bennük."

A magánéletben is nyeregben

Egy hajszálon múlt, hogy a reklámszakma szegényebb legyen egy szakemberrel, fiatalon ugyanis majdnem profi díjugartó lett belőle. Végül a média nyert, amikor elkezdett dolgozni, Nikolett eladta a lovait, és több mint egy évtized lovaglás nélkül telt el az életéből. Aztán évekkel később a lányának vásároltak egy shetland pónit, ami afféle kapudrogként működött, ugyanis fél év múlva már saját lovával vett részt egy amatőr díjugrató versenyen.

"Ma már jobban működik a munka-magánélet egyensúly, már meg tudom és meg is akarom oldani, hogy a munka mellett a lovaglás is elférjen. Most ott tartunk, hogy van négy lovam, és a nagyobbik, tízéves lányom is versenyzik, díjugrat. Együtt járunk ki a lovardába, együtt edzünk, együtt versenyzünk – persze külön számokban –, én nagy lovakkal, ő pónikkal.

Ha lemerülőben vannak az elemek, akkor egy kevés csend, olvasás, síelés, kortárs művészet és fiatalok mentorálása az, ami feltölti. Dizájnérzékeny, ami az ACG irodájában is tetten érhető, nem véletlenül választották meg az ACG főhadiszállását az év irodájának 2018-ban.

"Nagyon szeretek fiatalokat mentorálni, sokat ad nekem az energiájuk, a lelkesedésük. Ezért szeretek kortárs tehetséges fiatal művészekkel is foglalkozni, szeretem látni, hogyan bontakoznak ki és találják meg a saját stílusukat, akár a művészetben, akár a divatban. Érdekel és inspirál a divat, az öltözködés nekem az önkifejezés eszköze, sok időt töltök a hazai tervezőkkel. Szinte mindig magyar dizájnerek kollekciójából választok, a hazai tervezők ruháit, ékszereit viselem minden szereplésemen. Amikor az irodánkat terveztük, olyan tehetségeket kerestünk, akikben hittünk, és akik akkor még nem kaptak elég figyelmet. Így találtuk meg Labrosse Dani grafikust, akinek egy egész falat adtunk szabad alkotásra, Álovits Bálint fotóst, vagy például Ungár Fannit és a lámpáit. Az összes lámpát a kreatív térben Fannitól szerettük volna megvenni, aki akkor még abban sem volt biztos, hogy teljesíteni tudja a megrendelésünket, de mi meggyőztük. Azóta már elismert lámpatervezőnek számít, rengeteg helyen találkozhatunk az alkotásaival, például a Clark Hotel lobbyjában is az ő lámpái láthatók."

Az utazás is fontos helyet foglal el az életében, ha nem lenne járvány, az első útja a Comói-tóhoz vezetne. Mivel Nikolett a BMW Wallis márkanagykövete, egy klasszik elnöki modellel, az új 7-essel közlekedik, nem is kérdés, milyen autóval jutna el Észak-Olaszország egyik legszebb vidékére.

"A BMW Wallis felkérése, hogy legyek a brand nagykövete, meglepő és megtisztelő volt. Korábban még nem álltam így márka mellé, őszintén bevallom, nem is terveztem, de úgy gondolom, értékelendő, ha egy termék évtizedeken át megbízhatóan, csalódás nélkül van jelen az ember életében. Tizenöt éve BMW-vel járok a saját választásomból, ráadásul a BMW Wallistól volt az első, ismerem, hogy foglalkoznak az ügyfelekkel, mennyire fontos számukra is a fenntarthatóság, a környezet védelme, így a megkeresés minden szempontból konform volt, mind az ízlésemmel, mind az értékrendemmel.

Sokféle típusban ültem már, de a 7-es széria a kedvencem, ezt érzem magamhoz a legközelebb. Komfortos, nagy a tér, biztonságban érzem magam benne, kívül-belül tökéletes a dizájnja. Az új változatban hibrid modell is létezik, ezzel járok most. Amúgy nem megyek mindenhova autóval, van egy elektromos rollerem is!"

Blaskó Nikolettet széles tevékenységi körét nézve akár eklektikus személyiségnek is találhatjuk, ám aki kicsit is megismeri, gyorsan ráébred, ő az a fajta egyéniség, aki a legkülönbözőbb világokat is képes közös nevezőre hozni. Olyasfajta zsonglőr, aki a legbonyolultabb trükköt is olyan könnyed eleganciával mutatja be, hogy az rendkívül egyszerűnek tűnik. Olyannak, amiről azt gondoljuk, mi is meg tudunk csinálni. És pontosan ez az a nehezen definiálható és utánozhatatlan kvalitás, ami miatt igazi példaképnek számít.

(Fotó: Sárosi Zoltán)

blaskó nikolett | reklám | wallis | nagy sztori | bmw

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom