Elajándékozza a világítótornyait az Egyesült Államok

A GSP-ek terjedésével funkciójukat vesztették ezek az ikonikus építmények, de az állam nem akarja, hogy kárba vesszenek.

Bár gyakorlati szerepük többnyire nincs, az embereket mégis lenyűgözik ezek a népszerű turisztikai látványosságok, kedvelt helyi nevezetességek. Amerikában 2000 óta osztogatják illetve árverezik el az épületeket, amikor törvényt fogadtak el a történelmi értékkel bíró világítótornyok megőrzéséről.

Eddig körülbelül 150 világítótornyot adtak át, mintegy 80-at elajándékoztak, további 70-et pedig elárvereztek, amiből több mint 10 millió dollárt gyűlt össze.

Idén hat világítótornyot kínálnak fel ingyenesen kormányzati ügynökségeknek, és olyan nonprofit szervezeteknek, amelyek hajlandóak fenntartani és megőrizni őket, hogy azután megnyissák a nyilvánosság előtt. Emellett négy világítótornyot árvereznek el.

Előbbiek közé tartozik a tíz méter magas, massachusettsi Plymouth/Gurnet Light. A nyolcszögletű faépítmény 1842-től áll a porton, de előtte is állt ott egy torony, amely 1768-ban épült, és az ország első női világítótoronyőre dolgozott benne.

Szintén különleges a Rhode Island-i Warwickban található Warwick Neck Light, amely 1827-ben épült és tizenöt és fél méter magas, és egykor fontos navigációs eszköz volt a Providence felé tartó hajósoknak.

Lehet még pályázni a connecticuti Old Saybrookban található Lynde Point, a massachusettsi Falmouthban található Nobska, a Maine állambeli Harpswellben található Little Mark Island and Monument, valamint a pennsylvaniai Erie Harbor North Pier világítótoronyra. Ha első körben nem találnak új tulajdonost, a világítótornyot árverésre bocsátják, akárcsak azt a másik négyet, amelyek között ott találjuk az 1911-es, tizenöt méter magas acéltornyot, az ohiói Cleveland Harbor West Pierhead lightot, amelyből csodás kilátás nyílik a városra.

Emellett a connecticuti Fairfieldben található Penfield Reef, a Long Island Sound közepén lévő Stratford Shoal, valamint a michigani Chassellben található Keweenaw Waterway Lower Entrance világítótorony keres gazdát. Ha ez utóbbiak is elkelnek, nem kizárt, hogy új tulajdonosaik lakásokat alakítanak ki belőlük, ahogyan erre korábban is volt már példa.

Ebben a világítótoronyban fejedelmi körülmények várnak a Kanári-szigeteken, ez a dániai épület pedig kettős életet él majd: nappal közösségi tér, este világítótorony lesz.

(Forrás: The Guardian, képek: Unsplash, Getty Images)

ajándékba | világítótorony | ingyen | amerikai egyesült államok

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom