Dizájnos szappantartótól a luxuskonyhákig – Így vitte tökélyre a dán formatervezést a Vipp

Talán egyetlen márka sem mondhatja el magáról, hogy egy pazarul megtervezett szemetes indította el a siker útján. A Vipp viszont olyan gyönyörűen húzta be ezt a bravúrt, hogy mai napig az egyik legstílusosabb dán családi vállalkozásként virágzik. Elmeséljük, hogyan történt, és azt is, miért elképesztően fontosak ezek az apró, elhanyagolhatónak tűnő tárgyak a mindennapjainkban.

A Vipp története 1939-ben kezdődött, mikor is egy fiatal dán fémmunkás, Holger Nielsen egy erős, pedállal vezérelhető kukát készített felesége, Marie Nielsen fodrászszalonjába. Ekkor még valószínűleg sem Nielsen, sem senki más nem sejtette, hogy egy egészen korszakalkotó dizájntárgy született, mely a következő ötven évben a dán egészségügyi intézmények állandó tárgyává válik és amely az egész brand nevét is (a dán vippe szó jelentése dönteni, ami a szemetesfedél mozgását írja le) definiálja és elindítja a siker útján.

Igazából már ebben az egy történetben, a Vipp elindulásában maximálisan tetten érhető mindaz, amit a skandináv dizájnban szeretünk: a funkciókövető formatervezést és az alkumentes, minden részletében tökéletesen végiggondolt tárgyalkotást.

A Vippnek egyetlen kukát kellett úgy megterveznie, ahogy még előtte senki ahhoz, hogy az elkövetkezendő évtizedek során egy olyan példaértékű családi vállalkozás fejlődjön ki belőle, ami szerintünk minden kezdő tervező és vállalkozó számára hihetetlenül inspiráló.

1932-ben ugyanis a tizenhét éves Holger Nielsen tombolán nyert egy autót, viszont jogosítvány híján megvált a kocsitól és a pénzt egy fémesztergagéppe fektette, hogy kiélhesse igazi szenvedélyét, az acéllal való munkát. Nielsen ezzel a géppel készítette el az első, pedállal vezérelhető szemetesládát – a tárgyat, amely olyannyira a hétköznapjaink része, hogy fel sem tűnik számunkra, mennyire okos és hasznos is ez a darab.

Ez a legjobb ipari formatervezés esszenciája: attól lesz tökéletes az alkotás, hogy egészen természetesen és azonnal beépül a mindennapjainkba.

A Vipp az ezt követő évtizedekben stabil piaci szereplővé vált; a kilencvenes években pedig Nielsen legfiatalabb lánya, Jette Egelund vette át az irányítást és saját maga is megtanult ipari termékeket készíteni a semmiből apja egyalkalmazottas fémgyárában. Egelund ezután úgy döntött, hogy a szemetesben – és az egyéb, funkcionális dizájntárgyakban, melyeket apja tervezett – tetten érhető dizájnelveket alkalmazza a belsőépítészetben és magánlakások egyéb termékportfóliójában is.

Így született meg Egelund által egy egészen egyedi WC-kefe is, majd évekkel később egy formatervezett szennyeskosár is. Egelund a portfólióbővítés mellett az ügyfélkört is alaposan kiterjesztette, termékpalettájába pedig az évek alatt a konyhai és fürdőszobai termékek is beépültek.

Mindezekkel mára a Vipp sajátos, elveiből nem engedő dizájnja a globális tervezői kultúra egyik mérföldkövévé vált: sallangmentes, ipari, esztétikus és hatékony tárgyai pedig a skandináv dizájnon is túlmutatva a jó tervezés mintapéldáivá váltak, melyeket mi is könnyedén beszerezhetünk.

Megengedhető luxus mindenkinek

A Vippet Magyarországon a Home of Solinfo forgalmazza: termékei közt a vízforralótól kezdve a stílusos, mini asztalkán át a kenyértartóig mindent megtalálunk, amivel életterünk apró, igazából elhanyagolhatónak gondolt tárgyaiba is belevihetjük a hétköznapok igényességének luxusát.

Ezért pedig nem kell kiürítenünk a pénztárcánkat sem, ugyanis ezek a termékek, konyhai és fürdőszobai kiegészítők egészen megengedhető áron emelik életterünket.

A Vipp igazi példaértéke ebben tapintható igazán: nem szabad semmit sem lenézni, amely az életünk alapvető része, hanem kis tárgyakban – például egy kávéscsésze szettben, egy fürdőszobai vízlehúzóban, tejeskancsóban, vagy éppen tányérkészletben –, abszolút megengedhető áron be is építhetjük az otthonunkba a dán formatervezés apró gyöngyszemeit.

Mivel attól élünk igazából a lehető legteljesebb és leginkább örömteli életet, hogy még az apróságok is olyan funkcionálisak és formatervezettek körülöttünk, hogy egyrészt sohasem adnak okot a bosszankodásra, másrészt pedig kicsi, de fontos jelenlétükkel definiálják a minket körülölelő, nagy egész szépségét és hatékonyságát.

Legyen az egy szemetes, ami egyetlen csavarral elképesztően hatékonyan működik, vagy épp egy minimalistán pazar alátét szett, a Vipp termékei bebizonyítják, mennyire a részletekben rejlik a jó és egész élet titka. Ezt pedig sohasem szabad lebecsülnünk vagy szem elől tévesztenünk. Az pedig külön jó hír, hogy a Home of Solinfo kínálatában jó néhány olyan Vipp-remekművet találunk, amit könnyedén megengedhetünk magunknak.

(Fotók: Home of Solinfo)

skandináv | brand | vipp | kuka | pedálos

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom