A jövő repülőgépeiről hiányozhatnak majd az ablakok, de azért lesz látnivaló

Sokunk számára az ablak melletti ülés adja a repülés lényegét, legyen szó fel- vagy leszállásról. A légi közlekedésben afféle újítónak számító Rosen Aviation azonban azt állítja, hogy a jövőben  ablak nélküli repülőgépek emelik magasabb szintre ezt az élményt.

A Maverick Project keretében teljesen újragondolták a gépek kabinjait, aminek eredményeként virtuális ablakokkal helyettesítik a fedélzeti ablakokat. Lee Clark, a Rosen Aviation stratégiai alelnöke szerint a vállalat "a holnap technológiáját" vezeti be egy olyan világban, ahol a földön már mindennaposnak számítanak az intelligens otthonok és a technológiailag fejlett autók, a cél pedig a futurisztikus élmény megteremtése lesz érintés nélküli vezérléssel és hologramokkal.

A technológiát először a magánrepülőgépeken alkalmazzák, a jövőben aztán a kereskedelmi járatok első és business osztályain is felbukkanhat.

A Rosen Aviation azt szeretné, ha a kereskedelmi változat premierje a 2022-es a hambergi Airport Interiors Expón lenne.

"Úgy tűnik, hogy a virtuális tetőablakok és a virtuális ablakok a legfelkapottabb témák közé tartoznak, mert magukban hordozzák a kiterjesztett valóság és némi mesterséges intelligencia beépítésének lehetőségét, hogy aztán sokkal magával ragadóbb élményt kreáljanak a kis ablakból" – mondta Lee Clark.

A virtuális ablakok a fedélzeti szórakoztatás részeként működhetnek, miközben információt adnak azokról a területekről, melyek fölött a gép éppen elrepül, másrészt egyszerűen csak hozzájárulhatnak a kellemes fedélzeti hangulathoz.

Sokan aggódnak viszont az ablaktalan kabinok klausztrofób hatása miatt, de a Rosen szerint az eddigi visszajelzések pozitívak. A Maverick Projectnek azonban még meg kell bizonyosodnia arról, hogy az ablak nélküli kialakítás megfelel-e az előírásoknak, így eltarthat egy darabig, amíg  a nagyközönség is átélheti ezt az élményt.

Nyilvánvaló, hogy egy repülőgép első osztályán elérhető kényelmi szolgáltatások köszőviszonyban sincsenek a turista osztályéval. A Virgin Airlines ráadásul most új szintre emeli az első osztály luxusát, ami arra késztetheti a kettő között vacilláló utast, hogy inkább az áhított prémium körülményekre költse a pénzét.

(Forrás: Matadornetwork, fotók: Getty Images, a Rosen Aviation Facebook-oldala)

fedélzet | Virtuális | repülőgép | jövő | ablak

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom