Így kellene viselkedni a szakértők szerint, amikor elsötétül a repülőgép fedélzete

Nem mindenki ugyanazt akarja egyszerre csinálni, ez pedig vitákat szülhet.

Vannak bizonyos íratlan szabályok, melyekkel az utasoknak tisztában kell lenniük, amikor felszállnak egy repülőgépre. Ha mindenki betartja ezeket, akkor kellemes lesz a hangulat a fedélzeten, megelőzve a problémák kialakulását.

Az egyik leggyakoribb vita a levegőben a személyes olvasólámpák vagy az utastérben világító elektronikus eszközök használata körül forog.

Bár az utasok egy része a fedélzet elsötétítésekor általában elalszik, nem mindenkinek van kedve olyankor szundikálni. Néhányan inkább olvasni szeretnének, vagy filmeket néznek a laptopjukon vagy az ülés háttámláján lévő képernyőn. Ehhez persze megvan a joguk, de mindig figyelni kell a megvilágításra, és hogy minél jobban elvegyüljenek az utastérben – ezt állítják a Stuff NZ utazási szakértői, akik szerint a képernyő fényerejének csökkentése figyelmes megoldás lehet.

– Vegyünk példát a légiutas-kísérőktől. Amikor leoltják a kabinvilágítást, kapcsoljuk le mi is a fényforrást. Húzzuk le az ablakredőnyt, és ha filmet nézünk, tompítsuk a fényerőt – mondják.

Az utasok más módon is csökkenthetik a fény erejét, például az olvasólámpa "visszafogásával".  Akadnak olyanok, akik szeretik bekapcsolni a mellettük lévő ülések világítását is, ami viszont eléggé tapintatlan húzás. – Ha üres ülések vesznek körül, ne kapcsold fel az összes lámpát, és ne változtasd az üléssort kivilágított koncertarénává – szól a verdikt. Ilyen esetekre ajánlják inkább a felcsatolható olvasólámpát.

Az utasok még sötétben is ébren tarthatják a másikat abban az esetben, ha túlságosan hangosan hallgatnak zenét. Ennek megelőzésére a szakértők azt tanácsolják, hogy "tartsuk alacsonyan a hangerőt", és "fektessünk be néhány minőségi fejhallgatóba", ami csökkenti a zajszivárgást.

A fejhallgató viselése ma már a repülés elengedhetetlen része. A légiutas-kísérőknek viszont rendszeresen meg kell küzdeniük az utastérben zenét bömböltető utasokkal. A Sun Online Travel névtelenségbe burkolózó rezidens légiutas-kísérője ezzel kapcsolatban elmondta, mennyire nem szeretik az ezt művelőket.  – Ez az egyik legdurvább dolog, ami a gépen megtörténik. Megértem, hogy nyaralni mennek, és szeretnének hangulatba kerülni, de a repülés alatt visszafoghatják magukat. Nem mindenki ugyanabból az okból repül – van, aki talán temetésre megy haza, míg mások félnek a repüléstől. Olyanok is felszállnak a fedélzetre, akik érzékenyek a hangos zajokra, ők biztosan nem akarják, hogy a mások zenét bömböltessenek. Szóval, legyünk tapintatosak, és gondoljunk arra, hogy rajtunk kívül még hányan vannak a repülőn.

Nem vitás, a légiutas-kísérőknek nehéz dolguk van. Mindenben segítenek a fedélzeten az italok és ételek felszolgálásától kezdve az ideges utasok megnyugtatásáig, plusz vészhelyzetben megmenthetik az életünket. Más szóval, tudnak egy-két kulisszatitkot – és ez magában foglalja azt is, hogy mi az, amit soha, de soha ne együnk vagy igyunk repülés közben. 

(Forrás: The Sun, fotók: Getty Images)

zaj | íratlan | szabályok | utazás | légiutas-kísérők

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom