Báloznál még egy jót az utolsó pillanatban? Mutatjuk, mire van szükséged hozzá!

A február a bálok, karneválok és farsangi mulatságok hónapja, és ha szeretnél részt venni egy igazán klasszikus, nagyszabású eseményen, még mindig nincs késő.

A vízkereszttől hamvazószerdáig tartó időszak sokáig úgy élt a köztudatban, mint a nagy társasági események időszaka. Falun farsangi mulatságokat, a városokban pedig elegáns bálokat rendeztek, ahol összegyűlhettek az előkelőségek, hogy tovább építsék a kapcsolataikat.

Ezek az estek mindig is a csillogás és az elegancia megtestesítői voltak, így nem csoda, hogy általában komoly öltözködési előírásoknak kellett megfelelni. A báli hagyományok ma is őrzik ezt a különleges jelleget, ezért a meghívóban gyakran megtaláljuk a dress code-ot. De mit is jelentenek ezek a bizonyos kódszavak? A MOM Park összeállította, hogy mi mindent kell tudnunk az elvárt ruházatról.

Az elegáns öltözék leggyakrabban a Black Tie-t jelenti, ami elsősorban a férfiakra vonatkozóan ír elő szigorú szabályokat: fekete szmokingot, fehér inget és fekete csokornyakkendőt.

De egy kicsit azért itt is el lehet térni a klasszikus vonaltól egy mélykék szmokinggal, az egyediséget pedig a különleges mandzsettával hangsúlyozhatjuk.

A nőknél az ujjatlan koktél- vagy hosszú ruha a protokoll szerinti elvárás, de itt sokkal kevésbé szigorúak a szabályok, így bátran kísérletezhetünk a színekkel és formákkal.

Ha biztosra mennénk, akkor sötét tónust érdemes választanunk, de ha szeretnénk kitűnni a partnerünk sötét öltözéke mellől, akkor bátran nyúlhatunk a pasztell színekhez is. Annál is inkább, mert az idei bál trendszíne a barack.

A tökéletes ruha mellett természetesen nem feledkezhetünk meg a cipőről és az ékszerről sem. A magas sarkú körömcipő vagy szandál és a vele harmonizáló kistáska egészen új szintre emelheti az egész öltözéket. Az ékszereknél érdemes kerülnünk a túlzásokat, de ha letisztultabb, minimalistább ruhát választunk, akkor beleférhet egy karakteresebb kiegészítő.

Újonnan a klasszikus Black Tie mellett megjelentek más irányzatok is, amelyek szabadabban kezelik az előírásokat, és kreatív csavarral varázsolják egyedivé a klasszikus vonalat. Ilyen a Black Tie Invited vagy a Creative Black Tie, ahol a férfiaknak az elegáns, fekete öltöny vagy a fehér dinner jacket is jó választás lehet. Sőt, akár a szokatlanabb anyagokkal is kitűnhetnek a sorból, bátran viselhetnek például elegáns bársonyt. Nagyobb tere nyílik a kiegészítőkkel való kísérletezésnek, és jól jöhet egy stílusos díszzsebkendő vagy akár az óra is, de ez utóbbi megosztó lehet.

Érdemes még megemlíteni, hogy a nők szintén viselhetnek szmokingot, de így garantáltan magukra irányítják majd a figyelmet. A magas sarkú cipő ebben az esetben is elvárás, ékszerekből pedig inkább a szolid, kevésbé feltűnő darabok mutatnak a legjobban.

A ruha már megvan, csak a bál hiányzik? Erre is van egy ötletünk: feburár 24-én a budapesti Marriott Hotelben több évtizeden át szünetelő hagyomány éled újjá, és ismét a Vitorlásbálon gyűlnek össze a hajók, a vizek és a Balaton szerelmesei.

Akkor sem kell aggódnunk, ha még nem vagyunk annyira otthon a vitorlássport világában, itt garantáltan közelebb kerülhetünk ehhez az egyre népszerűbb időtöltéshez.

A vacsora és az elmaradhatatlan tánc mellett díjátadó is lesz, amely a vitorlássport kiemelkedő egyéni- és csapatteljesítményeiről emékezik meg.

A jelöltek között találkozhatunk például Érdi Mária világbajnok magyar vitorlázóval, Berecz Zsombor olimpikonnal, szövetségi kapitánnyal, Józsa Mártonnal, a Wild Joe és Fifty-Fifty kormányosával és a tavaly világbajnoki aranyérmet nyert SSL Team Hungary vitorlás csapatával.

De akár csak magukért az ételekért és a táncért is érdemes ellátogatnunk az eseményre, vagy azért, hogy a Bujdosó Pincészet kiváló pezsgőjével a kezünkben csodálhassuk Herczeg Ágota festményeit, melyeket a víz tükröződése, a naplemente, és a fények csillogása ihletett, és Kőrösi Tamás Analógia című fotókiállításában gyönyörködjünk, amely a Balaton jelenlegi arcát és a tó környékének nosztalgikus kettősségét járja körbe.

További információk a Vitorlásbál weboldalán találhatók, az eseményre a jegyek itt kaphatók.

(Forrás: MOM Park, képek forrása: Getty Images, Vitorlásbál) 

dress code | ruha | bali | farsang | öltözék

FOLYTASD EZZEL

A Duna válasza a rooftop bárokra a Szabadság és az Erzsébet hidak ölelésében

Valódi legenda telefonnal: Polly Dániel és a Xiaomi 14 művészi projektje

Rendeld meg a Roadster magazin 15. számát!

Nyakunkon a tavasz, és ami még jobb hír, itt a legújabb Roadster magazin is. Mit találunk benne? Találkozunk az amerikai képzőművésszel, Jim Denevannel, aki amellett, hogy land artban utazik, egy csodás rendezvényszervező céget is működtet, amely elképesztő helyeken szervez vacsorákat Kaliforniától kezdve Dél-Afrikán át Toszkánáig. Kifaggatjuk a kultikus Iditarod Trail Race kutyás szánhúzó verseny szervezőjét, a biennáléra készülő Nemes Márton festőművészt, megismerkedtünk a Friluftsliv filozófiával, Arnaud Montagard fotós révén megnézzük, milyen Amerika hátsó udvara, főzünk a 101 Bistróban, és a Totemism legújabb kollekcióját is szemügyre vesszük. ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Egy tökéletes helyszín Budapest felett a társas kikapcsolódáshoz
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom