Mutatunk tíz kihagyhatatlan látnivalót Barcelonában

Az építészeti kincseiről híres Barcelona a feltűnő gótikus katedrálisok mellett a modernizmus és az avantgard fellegvára is. A modernizmust Antoni Gaudí építész-zseni személyesítette meg, hogy aztán kortársaival együtt fantáziadús alkotásokkal töltsék meg a várost. Egy csokorba gyűjtöttük Barcelona legszebb épületeit, amit egy városnéző körút során mindenképpen érdemes megnézni.

A La Sagrada Família és a Santa Maria del Mar Bazilika

Gaudí páratlan alkotása, az UNESCO listáján szereplő La Sagrada Família építése 1882-ben kezdődött és még ma is tart. A tervek szerint 2026-ban, az építész halálának száz éves évfordulóján készül majd el. Az elképesztően látványos katedrális évente több mint 4,5 millió látogatót vonz, és Spanyolország leglátogatottabb műemléke.

Barcelona legszebb gótikus temploma a Santa Maria del Mar, amelynek alapjait 1329-ben tették le. Úgy tudni, évszázadokkal ezelőtt a figyelemre méltó építészeti harmóniával rendelkező, a maga módján egyszerű templom építésében a hívek és a papok is részt vettek.

Glòries-torony és a Katalán Zene Palotája

Barcelona híres uborka alakú tornya, a Jean Nouvel által megalkotott Torre Glòries, a város egyik legmerészebb épülete. A 2005-ben átadott irodaház 38 emeletes, éjszaka sötétkék és vörös színben csillog.

Az UNESCO által jegyzett, 2146 férőhelyes Palau de la Música Catalana koncertterem a barcelonai modernizmus csúcskategóriás példája. Domènech i Montaner 1905 és 1908 között építette a kor legjobb katalán kézműveseinek segítségével. A nézőtér mennyezete kék és aranyszínű festett üvegből és csillogó tetőablakból áll.

Sant Pau Kórház és a Santa Caterina piac

Domènech i Montaner építész és filantróp életművének csúcsa a Sant Pau Kórház, amely 1902 és 1930 között épült, és sokáig Barcelona egyik legfontosabb egészségügyi intézménye volt.

2009-ben újjászületett, ma egyrészről kulturális központ, másrészről irodáknak ad otthont.

A Santa Caterina piac igazi nyüzsgő gasztronómiai központja a városnak, ahol a termelők standjai mellett éttermek, kávézók, bárok sorakoznak. A kerámiából készült, mozaikokkal díszített tető a modernizmust idézi meg, de a valóságban egy zöldséges bódét ábrázol rendhagyó módon.

La Pedrera és a Casa Amatller

Gaudí remekműve, a szintén az UNESCO-listán szereplő La Pedrera egy 33 erkéllyel rendelkező épületkomplexum. Az 1905–10 között épült lakó-és irodaházban megtestesül Gaudí tér- és fényjátéka, miközben elmosódik a határvonala dekoráció és a funkcionalitás között.

Casa Amatller a gótikus ablakkereteket ötvözi a holland városi építészetből kölcsönzött lépcsőzetes oromzattal. A legnagyobb látványosságai a főhomlokzaton található sárkányok, lovagok és más karakterek mellszobrai és domborművei. Oszlopos előcsarnoka és az ólomüvegek által megvilágított lépcsősora romantikus kastély hatását kelti.

Casa Batlló és Pavelló Mies van der Rohe

Európa egyik legfurcsább lakóépületéhez, a Casa Batllóhoz Gaudí az inspirációt a tengeri világból merítette. A beltérben a mélykék csempék dominálnak, de az egész épületen végighaladva úgy érezhetjük, mintha egy kaleidoszkópba zárt fantáziavilágban járnánk.

A Pavelló Mies van der Rohe az építész modernista mozgalmának szimbóluma, mely több építészgenerációra is inspirálóan hatott. A Világkiállításra készült pavilont a bemutató után eltávolították, és csak az 1980-as években állították helyre, miután következetesen a modern építészet egyik legfontosabb alkotásaként emlegették.

Barcelonában járva azonban lépten-nyomon további különleges épületekbe botlik az ember. A Casa Vicens például Antoni Gaudí egyik legkorábbi alkotása, amely Airbnb-ként egyetlen éjszakára július közepén megnyitott a vendégek előtt. Ha pedig játékos, modern csavarral feldobott kislakásokra vagyunk kíváncsiak, irány a Horta negyedben található Seven Lives, amelynek sárga teraszai ezer közül is megkülönböztethetővé teszik.

(Forrás: Lonely Planet, Fotók: Pixabay)

látnivalók | Gaudi | építészet | nagy sztori | városnézés

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom