Megnyitott a főváros legújabb street food helye, ahol minden egy tajvani specialitás körül forog

A 101 étteremcsalád legújabb egységével a street food és a BAO-k kedvelőinek kedvez. A Budapest belvárosi gasztrokavalkád kellős közepén, a Karavánban nyílt meg ugyanis nemrégiben a 101BAO, ahol az egyik legnépszerűbb ételük, a tajvani Gua BAO-k kapták a főszerepet.

A 101 étteremcsalád legújabb, monofood koncepcióra épülő street food egysége a maga nemes egyszerűségében teljes mértékben a BAO-kra épít. Az étlapon ennek fényében jelenleg öt különböző BAO található; egy klasszikus sertéscsászáros, egy szaftos tépett kacsás, egy tajvani sültcsirkés, egy tempura garnélás és egy vegetáriánus, jégcsapretkes verzió formájában.

A 101-es BAO-k igazi különlegessége azon kívül, hogy az évek során a vendégek egyik nagy kedvencévé vált, hogy

a tésztájuk szigorúan kézzel, házilag készül, hogy a lehető leglágyabbak és legfoszlósabbak legyenek

A BAO-k mellé pikáns, Chongquing fűszeres sült krumplit kérhetünk akár magában, akár menüben, illetve további extraként még a szintén házi készítésű kimcsiből falatozhatunk.

De mi is az a BAO?

A BAO egy mennyeien puha, gőzölt zsemle, ami egész Kínában és Tajvanon nagyon népszerű étel. Az idők folyamán sokféle változata alakult ki, a töltött fajtáktól kezdve a szinte kalács formájúakig, ami viszont egytől egyik közös jellemzőjük, hogy élesztővel készülnek és a gőz hatására a tésztájuk rendkívül lágy és foszlós lesz. A 101 éttermekben jellemzően a kagyló alakú,

Gua BAO-nak nevezett változatot készítik, amely Tajvanon a legnépszerűbb.

Mit érdemes tudni a 101BAO fogásairól?

A Tempura garnéla BAO-t egy kínai wokos fogás, a sózott tojásos garnéla inspirálta. A garnélarák tempura tésztában sül ki, így a nagyon ropogós és könnyű állaga kitűnő kontrasztot ad a BAO puha és lágy tésztájához, ami egy szuper könnyű, umamiban gazdag tojássárgája krémmel egészül ki.

A Konfitált sertés császár BAO egy igazi tajvani klasszikus, amelyhez a sertés császárhús 10 órán keresztül egy szójaszószos pácban konfitálódik, majd osztrigaszósszal fermentált karalábéval, korianderrel, valamint főtt, pörkölt majd porított mogyoróval kerül a BAO-ba.

A Kacsa BAO szaftos kacsa combja egy úgynevezett lu wei szószban konfitálódik, ameddig foszlós és mennyeien szaftos nem lesz, majd Hoi sin szósszal megbolondítva kerül a pihe-piha BAO-ba, pár szelet ropogós uborka és snidling kíséretében.

A Kimcsis csirke BAO mondhatni egy 101 klasszikus, így vagy úgy többször is megjelent a 101 éttermek étlapján, de méltó helyét végül a házi készítésű BAO-ban találta meg. A kirobbanó ízű, sárga csilis házi kimcsi mellé szintén házi tabasco majonéz, illetve főzőborban marinált és burgonyabundában sült csirkemell kerül, ami méltó ropogós kísérője a kimcsivel együtt a pihe-puha BAO-nak.

Jégcsapretek BAO nem csupán a vegetáriánus életmódot folytatóknak izgalmas fogás. A BAO növényi alapú töltelékét kínaiul Lo Bak Go-nak, angolul turnip cake-nek nevezik és eredetileg egy kantoni étel, de Tajvan szerte is előszeretettel fogyasztják. 101BAO Lo Bak Go -ja az itthon is jól ismert karalábéból és pirított hagymából készül és ölt magára krokett formát, amely zhajiang szósszal és fermentált karalábéval kerül a gőzölt BAO-ba.

(Fotó: 101BAO)

street food | 101bao | specialitás | bao | új hely | tajvani

FOLYTASD EZZEL

Hét dolog, amit ki kell próbálnod a legszebb horvát nemzeti parkban

Nagyvárosi kalandor a Volvótól

Rendeld meg a Roadster magazin 19. számát!

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom