Mutatunk egy tucat okot, amiért érdemes télen Karintiát választani

Pihenés, feltöltődés és a talpunk alatt ropogó hó semmivel össze nem hasonlítható érzése. Az Alpok déli oldalán található Karintiában nem a „magasabbra, gyorsabban, messzebbre” mottó határozza meg a turisztikai kínálatot, sokkal inkább az élményteli aktív kikapcsolódásról és az életörömről szól minden. Az adottságok jók: változatos hegyvidéki táj csodálatos kilátással, idilli tavakkal, enyhe klímával és különösen sok napsütéssel. 

Síelés

Legyen szó kezdőkről, újrakezdőkről vagy haladókról, egy karintiai síüdülés közben mindenki megtalálhatja a számára legmegfelelőbb pályát. A változatosságot harmincegy karintiai és kelet-tiroli síterep garantálja, amelyek mindegyike saját karakterrel rendelkezik, ráadásul egyetlen síbérlettel, a TopSkiPass síbérlettel használható.

A téli élményekről összesen 800 kilométernyi tökéletesen karbantartott és hóbiztos sípálya gondoskodik, amelyek részben háromezres hegycsúcsok között, részben szelídebb hegyoldalakon és gyermekbarát lejtőkön találhatók.

Nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy több síterepen is buckapályák és félcsövek, valamint mélyhóval borított hegyoldalak várják a freeride híveit.

Karintiai síiskolák

Egy további érv a Karintiában töltött téli üdülés mellett a 40 karintiai síiskola. Tapasztalt és képzett síoktatók szimpatikus karintiai mentalitással segítik a kezdőket a helyes technika elsajátításában. Ez jelentős mértékben csökkenti az energiabefektetést és minimalizálja a balesetveszélyt is, így a kezdők a legelejétől fogva élvezhetik a síelést.

A karintiai síiskolák nagyszerű ajánlatokat tartogatnak a haladóknak is, hogy kijavíthassák esetleges hibáikat, új technikákat sajátíthassanak el vagy új sífelszereléssel ismerkedjenek meg.  

Különleges szolgáltatás a sípályán

Mit is csinál egy sípályakomornyik? Apró figyelmességekkel kedveskedik a síelőknek: zsebkendővel, naptejjel, édességgel vagy proseccóval kínálja őket. A többi karintiai síterepen is számtalan különleges szolgáltatás várja a síelőket, amelyek még kényelmesebbé és élménytelibbé teszik a sípályán töltött időt. Ilyen például a sítároló (többek között Heiligenblutban, a Nassfelden, a Mölltali-gleccseren), a transzfer a parkolótól a sípályához (Nassfeld), a lovaskocsi-járat a szállodától a gyermeksíiskolához (Katschberg), a síszerviz közvetlenül a sípályán (Nassfeld), a parkolóhely-kereső alkalmazás és az online információk a parkolók telítettségéről (Gerlitzen, Turracher Höhe), a kihelyezett zsebkendők a felvonóállomásoknál (pl. Turrach és Nassfeld).

Emellett szinte valamennyi karintiai síterepen adott az a lehetőség, hogy a síbérletet otthonról feltöltsük és így sorban állás nélkül, még gyorsabban jussunk fel a sípályára.

Korcsolyázás befagyott tavakon

Télen Karintiában is befagy néhány tó vízfelülete, így nincs hiány a szabad ég alatti tükörsima korcsolyapályákból, ahol sportolhatnak a korcsolyázók, jégkorongozók és a jégtekézők.

Ausztria legdélibb tartományában található Európa legnagyobb természetes jégfelülete is, a Weissensee. Ott rendezik meg évről évre az Alternatív holland tizenegy város túrát. A királykategória a 200 kilométeres táv. Időpont: 2023. január 21-től február 4-ig. További információ  errefelé.

Termálfürdők, fürdőházak, szaunák és társai

A karintiai téli wellnesskínálat rendkívül sokoldalú. Az egyik legszebb élményt a Millstatti-tó partján fekvő Karintia fürdőház nyújtja: a nagyméretű üvegablakoknak köszönhetően télen is lenyűgöző a napfényben fürdő tó panorámája. Ha valaki a Wörthi-tavat részesíti előnyben, ott is található egy Karintia fürdőház, amely a Werzer’s hotelhez kapcsolódik. A tóparti wellness kedvelőinek legnagyobb örömére késő nyártól a Klopeini-tó partján is működik egy fürdőház.

Igazi különlegességgel büszkélkedhet a sí-világkupafutamoknak is otthont adó Bad Kleinkirchheim. A Nockberge-hegységben található településen két termálfürdő is van: a Római termálfürdő és a St. Kathrein termálfürdő. A Római termálfürdő ráadásul közvetlenül a világkupapálya mellett van.

A villachi Kärnten Therme Ausztria délvidékének legmodernebb élményfürdője: csúszdák, sportmedencék, gyermekrészleg és pazar SPA-ajánlatok várnak. Titkos tippünk a természetimádóknak: a Maibachl termálforrás csak hosszú csapadékos időszakok és hóolvadás után tör a felszínre.

Téli népszokások

Karintiában télen adventi vásárok, krampuszok és maskarás felvonulások gondoskodnak a jó hangulatról. A számtalan különleges karintiai népszokás egyike az úgynevezett gegendtali Klöcklerek (Kopogók): a falusi fiatalemberek házról házra járnak, hogy kopogással (klöckeln) és énekléssel bebocsájtást nyerjenek, valamint elűzzék a rossz téli szellemeket. A jókívánságokért cserébe ízletes uzsonna jár a Klöcklereknek. Karintiában több népszokás is generációról generációra öröklődik tovább:

ilyen például a karácsonyfa elsüllyesztése a karintiai tavak némelyikénél, amellyel a tóban szerencsétlenséget szenvedő emberekre emlékeznek, vagy a vízkereszti játékok Heiligenblutban, amely népszokás 2010 óta az UNESCO szellemi világörökségei közé tartozik.

További érdekes népszokások a Pehtra Baba (öreg, csúnya vénasszonyok űzik el a rossz szellemeket) vagy a Bad Eisenkappel-i Kirchleintragen (templommakettek körbehordozása a településen). További információk itt.

Mágikus pillanatok a természetben

Különleges, vezetett félnapos és egésznapos túrákat jelentenek érintetlen, védett természeti környezetben, gyakran misztikus helyeken, hegyek és tavak között. A Karintia csodás növény- és állatvilágát bemutató kirándulásokat komoly helyismerettel rendelkező, képzett túravezetők tartják.

A kínálat a kőszáli kecskékhez vezető hótalpas túrától kezdve a Weissensse Natúrparkban történő csillaglesen át a Bad Kleinkirchheimban foglalható Gourmet a hóban elnevezésű túráig terjed.

Sítúrázás

A sítúrázás reneszánszát éli – a karintiai túraportálon több mint 160 hivatalos túra található. Ezek között is igazi különlegességnek számít a Nockberge-Trail, amely öt síterepet – a Katschberg, az Innerkrems, a Turracher Höhe, a Falkert és a Bad Kleinkirchheim/St. Oswald síterületeket – köti össze egymással.

A Nockberge-Trail Ausztria első online foglalható egész éves túraösvénye, amelyen bárhol, bármikor, bárkivel útnak indulhatnak a vendégek. A négynapos túra elsősorban olyan sítúrázóknak ajánlott, akik kényelmes, de gyakorlott és jó erőnlétű sítúrázók és kerülik a magashegyi szakaszokat.

Amikor beköszönt az éjszaka

Valójában az élmények csak sokasodnak az éj beálltával: Ausztria délvidékén a vállalkozó kedvű „éjjeli baglyok” is megtalálhatják a kedvükre való szórakozást. Ilyen például az éjszakai síelés (többek között Bad Kleinkirchheimban és a Nassfelden) vagy a fejlámpás sítúra (a Dreiländereck síterepen).

Ezenkívül teliholdas hótalpas túrára is várják a vendégeket (például a Dobratschon) vagy az éjszakai szánkózás is izgalmas lehet (a Katschbergen, a Turrachon és az Innerkrems síterepen). A Karintia termálfürdőben teliholdas szaunafelöntéseket is tartanak.

Kipróbálni valami újat, valami mást?

Nincs is erre jobb időszak, mint az üdülés. A jég két különleges kalandot is tartogat a vendégeknek – a jégbúvárkodást a Weissensee-nél és a jégfalmászást, például a Nassfelden vagy a Hohe Tauern Nemzeti Parkban található Heiligenblutban. Nassfelden központja is van a különleges téli sportágaknak, ahol ki lehet próbálni a snowbike-ot, a hammerhead szánkót, a snowtrike-ot vagy bobszánkót. További információ a válogatott téli aktív programokról itt található.

Jóval kényelmesebb formája a szabadtéri kikapcsolódásnak a láma-trekking (pl. a Nassfelden) vagy egy romantikus lovas kocsikázás (Nassfeld, Katschberg).

Menedékházi romantika és a karintiai Alpok-Adria konyha legjava

A téli üdülőhelyeken, valamint a sípályák mentén számos fogadó, étterem és hütte várja a síelőket. Karintia csaknem valamennyi szegletében rábukkanhatunk valamilyen gasztronómiai különlegességre.

A karintiai konyha specialitásai közé tartozik a Kärntner Kasnudel (töltött tésztatáska), a karintiai tavi pisztráng, a fatányéros uzsonna (többek között galtali sonkával és sajttal), a helyi vadspecialitások, a glockner-bárány, a biolúd, a lesachtali parasztkenyér (UNESCO világörökség), az aszalt körtés tészta mézes vajjal, valamint a Reindling, amely egy kelttésztából készült kuglóf cukorral és fahéjjal – és végül, de nem utolsó sorban a házi készítésű cirbolyasnapsz.

Téli Karintia-kártya

A különleges téli üdülőkártya univerzális kulcsként szolgál, legyen szó a napsütötte hegycsúcsok meghódításáról vagy a havas tájon át tett hótalpas kirándulásról. A Téli Karintia-kártya (Winter Kärnten Card) emellett érvényes meghatározott termálfürdőkbe, hegyi felvonókra és szabadidős ajánlatokra is. További információ itt.

(Fotók: Getty Images, Arnold Poeschl, Daniel Gollner, Michael Stabentheiner, Tine Steinthaler)

spa | ausztria | gasztronómia | tél | síelés

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom