Ezek voltak 2023 legelképesztőbb turistaincidensei

Egyre több népszerű úti célon érzik úgy a döntéshozók, hogy valamit tenniük kell a túl sok és túlzottan „felszabadultan“ viselkedő turista megfékezésére. Olaszországban és Amszterdam esetében is látunk erre példát, és visszatekintve az idei év kiemelkedő eseteire, nem is csodálkozunk a városvezetők intézkedésein.

Január

Olaszországnak nem kell a szomszédba mennie renitens turistákért, már rögtön januárban le kellett fülelni egy amerikait, akik autójával felhajtott a firenzei Ponte Vecchióra, ami egyébként egy gyalogos híd. A 34 éves utazó ötszáz eurós (körülbelül 190 ezer forintos) pénzbírságot kapott.

Február

Az év a védett állatoknak sem indult jól, februárban egy kínai influenszer kapott pénzbírságot, miután élőben közvetítette, ahogy megfőz és elfogyaszt egy Kínában védett fajnak számító fehér cápát. A hírek szerint 125 ezer jüant (több mint hatmillió forintot) kellett fizetnie.

Március

Márciusban egy orosz turista váltott ki nagy felháborodást azzal, hogy meztelenül fotózkodott Bali egyik szent helyén. Jurij Chilikin később bocsánatot kért és még egy hindu szertartáson is részt vett, de így sem úszta meg a kitoloncolást. Ugyanebben a hónapban az indonéz hatóságok az is bejelentették, hogy nem bérelhetnek töb motort Balin a turisták, Velencében pedig az az utazó okozott fennforgást, aki a csatornába ugrott egy háromemeletes épület tetejéről.

Április

A nagy-britanniai Lake Districtben a tavaszi zsongás kissé a fejébe szállt néhány turistának, akik varázsgombával próbálták fokozni a csodálatos panoráma élményét. Az önkéntes mentőket járókelők riasztották, akik szerint a csoport kissé zavartan viselkedett.

Május

Alighogy elkezdődött az európai nyári szezon, Hallstatt antiszelfifalat emelt a turisták ellen, igaz, az nem sokáig maradt a helyén. Ennél sokkal messzebbmenő következményeket idézett elő az a turista, aki a Yellowstone Nemzeti Parkban „megmentett“ egy bölényborjút, aki leszakadt a csordától, amikor az átkelt egy folyón. A férfi kiemelte a borjút a vízből, ezután viszont a csorda elutasította a kisállatot, aki ennek következtében a park látogatóihoz kezdett közeledni. A vadőrök végül elaltatták. Szintén elképesztő felelőtlenséget tett Trevor Daniel Jacob YouTuber, akik szándékosan lezuhant repülőgépével Kaliforniában, miközben videót készített, hogy egy pénztárcát promotáljon.

Június-július

A nyáron három turista is a Colosseumot célozta meg, hogy a nevét az emlékműbe vésse, egy bolgár, egy svájci és egy német fiatalt is megbüntettek ezért.

Augusztus

Az augusztusi hőség sokakat csábított arra, hogy megszabaduljanak a ruháiktól, olyannyira, hogy az Anglia déli partjainál fekvő Hayling-szigeten található Stoke Fruit Farm tulajdonosai a közösségi médiában kérték a látogatókat, hogy tartsák magukon a ruháikat, miután észlelték, hogy egyre több vendég vetkőzik le, hogy meztelenül pózoljon a virágok között.

Eközben Olaszországban letartóztattak két német turistát, akik a firenzei Vasari folyosóra graffitiztek, az ország északi részén pedig szintén német turisták döntöttek fel egy értékes szobrot a tökéletes fotó utáni hajszában, a Comói-tó melletti Viggiùnél. Rómában egy turista a Trevi-kútból akarta megtölteni a kulacsát, Párizsban pedig két utazó ragadt fenn az Eiffel-toronyban.

Szeptember

Szeptemberben egy 22 éves német turistát kaptak azon, hogy felmászott a firenzei Piazza della Signorián található Neptun-kútra, hogy egy fényképhez pózoljon.

Október

Izraelben egy amerikai turista ledöntött két, a Krisztus előtti második századból származó római szobrot, mert úgy vélte, a bálványimádás szimbólumai, ügyvédje szerint azonban csak „Jeruzsálem-szindrómában" szenvedett, vagyis a sok történelmi emlék és látnivaló hatására egyszerűen elszakadt a valóságtól.

November

Novemberben egy amerikai turistát egy életre kitiltottak a Fülöp-szigetekről, miután azzal vádolták, hogy trágár szavakat írt beutazási űrlapjára. A hatóságok azt is elmondták, hogy az utazó érkezésekor „megvetést tanúsított” az egyik bevándorlási tiszttel szemben, amikor az megkérte, hogy töltse ki az online utazási űrlapot, egy másik ügyintézőhöz pedig hozzávágta az útlevelét és a mobiltelefonját.

Végigtekintve a listán felvetődhet a kérdés, hogy megérdemlik-e egyáltalán az utazást a tiszteletlen turisták, illetve, hogy nem kellene-e lemondanunk arról, hogy megnézzük a legnépszerűbb látványosságokat.

(Forrás: CNN, képek: Getty Images)

2023 | utazás | turisták | nagy sztori | incidensek

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom