Csak a VIP számára látható a teljes 3D-nyomtatott Dávid-szobor a világkiállításon

A 3D-nyomtatással újjászületett Dávid-szobor alsó kétharmadát csak a VIP-ek láthatják a dubaji világkiállításon, a többieknek az olasz pavilonban csak az alkotás feszült, dacos szeme és mérgesen összehúzott szemöldöke jutott.

A reneszánsz szobor hat méter magas reprodukcióját az Expo 2020 Dubaion mutatták be, hogy aztán egy csapásra felkavarja a művészeti világot. Egy nyolcszögletű építmény közepén álló Dávid-szobornak ugyanis csak a feje és nyaka látható a nagyközönség számára, a testének többi része csak a VIP-eknek.

Az olasz média cenzúrát kiáltott, egy művészettörténész pedig egyenesen azt állítja: az expón anyagi lehetőségeik szerint különböztetik meg az embereket, hiszen nagy a különbség abban, amit gazdag, befolyásos emberek és hétköznapi érdeklődők láthatnak a szoborból.

Az olasz pavilon művészeti vezetője, David Rampello úgy fogalmazott: a cél az volt, hogy új élményt nyújtsanak a látogatóknak. A szobor 3D-s másolata kifejezetten feszültnek tűnik, homlokát ráncolja, tekintetéből a dac sugárzik.

Úgy tudni, az elkészítéséhez a világ egyik legnagyobb 3D-nyomtatójára volt szükség, és csak a digitális szkennelése negyven munkaórát vett igénybe. Az alkotás gyanta, márványpor és újrahasznosított műanyag keverékéből készült.

A dubaji világkiállítás számtalan meglepő attrakciót felvonultat. Egy szürreális installációt is bemutatnak, amely alatt állva a látogatók úgy érzik, mintha elnyelné őket egy vízesés. A víz a Trónok harca és a Westworld Grammy-díjra jelölt főcímzenéjének szerzője, Ramin Djawadi dallamaira zubog.

 (Forrás: Euronews, fotók: Kamran Jebreili, The Associated Press)

dávid | olasz pavilon | dávid szobor | 3D | 3D-művész

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom