Az egyedülálló lakásdekorációs kollekció alapanyaga fűrészpor és egyfajta természetes kötőanyag keverékéből készül, hogy aztán 3D nyomtatással öltsenek testet.
A Vine kollekció egy vázát, egy tálat és egy kosarat tartalmaz.
Különlegessége nemcsak abban rejlik, hogy innovatív eljárással készül, hanem abban is, hogy a fűrészpor kompozitrétegenként 3D-ben nyomtatva pontosan visszaadja a fa szerkezetét, és olyan szilárd, tartós végeredményt hoz létre, mely a hagyományos faanyagéval vetekszik.
A módszer további előnye, hogy elősegíti a fenntarthatóságot, csökkenti a hulladéktermelést, és előremozdítja az újrahasznosítás szemléletmódját.
Yves Béhar dizájner, a kollekció megalkotója szerint évente tizenötmilliárd fát vágunk ki papírgyártáshoz, építkezéshez és bútorgyártáshoz, melynek akár ötven százaléka is hulladékanyagnak minősülhet.
A fák fűrészárukká történő alakítása során úgynevezett cellulózport hagynak maguk után, amelynek csak egy részéből készítenek forgácslapot vagy fapelletet. A fennmaradó részt szeméttelepre juttatják vagy elégetik, hozzájárulva a levegőszennyezéshez.
A Vine kollekció ezt a fűrészport alakítja csodálatos lakásdekorációs kiegészítőkké úgy, hogy megköti egy nem mérgező, biológiailag lebomló kötőanyaggal. A 3D nyomtató pedig a tárgyak előállítása során még a fa anyagára jellemző mintázatot is replikálni tudja. A faforgácslemezzel vagy a laminált anyaggal ellentétben a kapott faanyag éppen úgy csiszolható, mint a valódi fa.
A dekorációs termékeket azonos hosszúságú és átmérőjű hengeres rudakból nyomtatják ki, amelyek egy ponttól kifelé fordulva egyszerű, ismétlődő mintát hoznak létre, így alakulnak ki azok a geometrikus minták és formák, amelyek hagyományos famegmunkálási módszerekkel lehetetlenek lennének. Úgy tudni, a megoldással gyakorlatilag bármi előállítható lesz majd a közeljövőben, legyen szó bútorokról vagy nagy volumenű építészeti elemekről.
Ebben a Yakusha Design által megálmodott kijevi étteremben pedig a rusztikus agyagfalakat és a durva betonfelületeket sima acél és csiszolt kő ellensúlyozza kijevi étteremben. Az egészséges gyorsételeket kínáló Istetyka étterem a tiszta vonalvezetést vegyíti a természetes és újrahasznosított anyagokkal.
(Fotók: Dezeen)
nyomtaott | dizájn | fenntartható | dizájner | kortárs | kiegészítő
5 lélegzetelállító túraútvonal Európában, amin egyszer az életben végig kell menni
A szenvedély, az árulás és a túlvilág jelenik meg egyetlen, zsigerig ható kortárs darabban a Müpa színpadán

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!
Megnézem, mert érdekel!