Huszonnégy óra Esztergomban még sosem volt ennyire vonzó. Elmeséljük, miért éri meg egy nagy, kulináris kirándulást tenni a 42-univerzumban.
Jó volt, még jobb lett
Ha egy étterem Michelin-csillagot kap, nyugodtan állíthatjuk, hogy kivételes minőséget képvisel, és a működtetői nyugodt szívvel állíthatják: a küldetés sikerült. Hátradőlhetnének, és joggal gondolhatnák azt, hogy csak tartaniuk kell a színvonalat a jövőben. A 42-ben azonban nem tettek ilyet, sőt, mintha a csillag megszerzése csak a kezdet lett volna, hogy rálépjenek a gázpedálra.
A vacsoramenüjük tele van ötletekkel, a szerviz folyékonyabb lett, a borlap szofisztikáltabb, az élmény összeségében könnyed, szórakoztató és izgalmas. A kacsamáj burger almával és a lecsó zseniális, mindkettő megérdemelne egy saját dokumentumfilmet a Netflixen, de a langyos nyári káposzta is emlékezetes, a tengeri sügér frissítő és intenzív, a füst és jég pedig nem véletlenül szerepel még mindig az étlapon.
360 fokos látásmód
Nyilván sok feladat vár még a 42-re. Az egyik az, ami egy újkeletű probléma: monetizálni a Michelin-csillagot. A fővárosi éttermek számára sokkal könnyebb a külföldi vendégek megszerzése, hiszen helyben vannak. A tatai Platának és a 42-nek viszont külön erőfeszítéseket kell tenni, hogy a tehetős turistákat maghoz vonzza. Precedens nélküli történet, nincsenek bevált stratégiák, igazi úttörésre van szükség. Ennek nyilván semmi köze a konyhához, de jól mutatják, hogy 360 fokos látásmódra van szükség, ha egy egységet sikeressé akarnak tenni, a csillag fontos, de nem minden.
Az első lépés, amit a 42-ben hamar felismertek, az, hogy kell egy szálláshely, ahol a vendég megszállhat. Ez lett a 42 külön butikhotele, egy csodás gyöngyszem, egy épületben az étteremmel. Ez a hat lakosztályos, három dizájnapartmanos miniintézmény tökéletes bázis egy remek naphoz a városban.
Ami a 42-élményt még teljesebbé teszi, az a nyár elején megnyitott Piac42, a Michelin-csillagos étterem jóárúsított kistestvére, ahol reggelizhetünk, ebédelhetünk, és kedvezményesebb áron kaphatunk egy nagykanállal a 42-ből.
Ébredés kilenc fogással
Amivel a 42 kitűnik, az a reggeli menüjük, ami kétségtelenül a leghedonistább reggeli az országban.
– A 42-nek mindig is része volt a változás és a fejlődés, folyamatosan dolgozunk azon, hogy jobbá tegyünk a folyamatainkat – mondja Barna Ádám, séf. – Sokat gondolkoztuk a reggelin, hogy mivel tud egyedi lenni. Végül egy kilencfogásás, sok apró részletbál álló menüsor mellett döntöttünk. Van egy kihabosított házitejföl vaníliával. Szerintem ez jobb, mint a tejszín. Ezt adjuk szikkasztott meggyel, ezzel indítunk. Van egy mentás petrezselymes zöldalmalé. Csabai vagyok, a vajaskenyér kolbásszal ne maradhat le, ehhez paradicsomsalátát és csirkemájból készült májkrémet kínálunk. Van japán omlett hátszínnel, majd jön a signature tétel, a bundáskenyér superior kaviárral. Ez egy picit geg is, de a tejföl és a kaviár azért barátok. Van Tekeresvölgyi sajt barackkal és dióval, és egy szilvalekváros bukta.
Nem véletlen, hogy a kaviáros bundáskenyér ment nagyot a hazai médiában: szimbolikus fogás, ami egymagában jelképez egy teljes kulináris filozófiát: játékos, profi, kreatív.
Egy remek nap Esztergomban
Összességében egy tökéletes, kulináris kalandtúrát tudunk eltölteni a 42-univerzumban. Este Michelin-csillagos vacsora az étteremben. Éjszaka a butikhotelükben. Ébredés után kilenc fogásos reggeli, majd egy séta Esztergom belvárosában, aztán ebéd a Piac42-ben.
Tavaly nem sokkal a csillag megszerzése után jártunk az esztergomi étteremben, és nyilvánvalóan nem véletlenül kapták meg a rangos elismerést, a friss látogatás után visszatekintve mégis az az ember érzése, hogy az csak egy főpróba volt. A jelenlegi 42 ugyanis polírozottabb, magabiztosabb, mint a tavaly decemberi volt, szóval aki eddig nem nézte meg őket, annak nagyon ajánljuk. Nagy kérdés, hogy az étterem, ami ennyit fejlődött tíz hónap alatt, hol lesz újabb tíz hónap múlva?
michelin-csillag | barna ádám | étterem | esztergom | piac42 | room42
5 lélegzetelállító túraútvonal Európában, amin egyszer az életben végig kell menni
A szenvedély, az árulás és a túlvilág jelenik meg egyetlen, zsigerig ható kortárs darabban a Müpa színpadán

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!
Megnézem, mert érdekel!