Huszonnégy óra Esztergomban még sosem volt ennyire vonzó. Elmeséljük, miért éri meg egy nagy, kulináris kirándulást tenni a 42-univerzumban.
Jó volt, még jobb lett
Ha egy étterem Michelin-csillagot kap, nyugodtan állíthatjuk, hogy kivételes minőséget képvisel, és a működtetői nyugodt szívvel állíthatják: a küldetés sikerült. Hátradőlhetnének, és joggal gondolhatnák azt, hogy csak tartaniuk kell a színvonalat a jövőben. A 42-ben azonban nem tettek ilyet, sőt, mintha a csillag megszerzése csak a kezdet lett volna, hogy rálépjenek a gázpedálra.
A vacsoramenüjük tele van ötletekkel, a szerviz folyékonyabb lett, a borlap szofisztikáltabb, az élmény összeségében könnyed, szórakoztató és izgalmas. A kacsamáj burger almával és a lecsó zseniális, mindkettő megérdemelne egy saját dokumentumfilmet a Netflixen, de a langyos nyári káposzta is emlékezetes, a tengeri sügér frissítő és intenzív, a füst és jég pedig nem véletlenül szerepel még mindig az étlapon.
360 fokos látásmód
Nyilván sok feladat vár még a 42-re. Az egyik az, ami egy újkeletű probléma: monetizálni a Michelin-csillagot. A fővárosi éttermek számára sokkal könnyebb a külföldi vendégek megszerzése, hiszen helyben vannak. A tatai Platának és a 42-nek viszont külön erőfeszítéseket kell tenni, hogy a tehetős turistákat maghoz vonzza. Precedens nélküli történet, nincsenek bevált stratégiák, igazi úttörésre van szükség. Ennek nyilván semmi köze a konyhához, de jól mutatják, hogy 360 fokos látásmódra van szükség, ha egy egységet sikeressé akarnak tenni, a csillag fontos, de nem minden.
Az első lépés, amit a 42-ben hamar felismertek, az, hogy kell egy szálláshely, ahol a vendég megszállhat. Ez lett a 42 külön butikhotele, egy csodás gyöngyszem, egy épületben az étteremmel. Ez a hat lakosztályos, három dizájnapartmanos miniintézmény tökéletes bázis egy remek naphoz a városban.
Ami a 42-élményt még teljesebbé teszi, az a nyár elején megnyitott Piac42, a Michelin-csillagos étterem jóárúsított kistestvére, ahol reggelizhetünk, ebédelhetünk, és kedvezményesebb áron kaphatunk egy nagykanállal a 42-ből.
Ébredés kilenc fogással
Amivel a 42 kitűnik, az a reggeli menüjük, ami kétségtelenül a leghedonistább reggeli az országban.
– A 42-nek mindig is része volt a változás és a fejlődés, folyamatosan dolgozunk azon, hogy jobbá tegyünk a folyamatainkat – mondja Barna Ádám, séf. – Sokat gondolkoztuk a reggelin, hogy mivel tud egyedi lenni. Végül egy kilencfogásás, sok apró részletbál álló menüsor mellett döntöttünk. Van egy kihabosított házitejföl vaníliával. Szerintem ez jobb, mint a tejszín. Ezt adjuk szikkasztott meggyel, ezzel indítunk. Van egy mentás petrezselymes zöldalmalé. Csabai vagyok, a vajaskenyér kolbásszal ne maradhat le, ehhez paradicsomsalátát és csirkemájból készült májkrémet kínálunk. Van japán omlett hátszínnel, majd jön a signature tétel, a bundáskenyér superior kaviárral. Ez egy picit geg is, de a tejföl és a kaviár azért barátok. Van Tekeresvölgyi sajt barackkal és dióval, és egy szilvalekváros bukta.
Nem véletlen, hogy a kaviáros bundáskenyér ment nagyot a hazai médiában: szimbolikus fogás, ami egymagában jelképez egy teljes kulináris filozófiát: játékos, profi, kreatív.
Egy remek nap Esztergomban
Összességében egy tökéletes, kulináris kalandtúrát tudunk eltölteni a 42-univerzumban. Este Michelin-csillagos vacsora az étteremben. Éjszaka a butikhotelükben. Ébredés után kilenc fogásos reggeli, majd egy séta Esztergom belvárosában, aztán ebéd a Piac42-ben.
Tavaly nem sokkal a csillag megszerzése után jártunk az esztergomi étteremben, és nyilvánvalóan nem véletlenül kapták meg a rangos elismerést, a friss látogatás után visszatekintve mégis az az ember érzése, hogy az csak egy főpróba volt. A jelenlegi 42 ugyanis polírozottabb, magabiztosabb, mint a tavaly decemberi volt, szóval aki eddig nem nézte meg őket, annak nagyon ajánljuk. Nagy kérdés, hogy az étterem, ami ennyit fejlődött tíz hónap alatt, hol lesz újabb tíz hónap múlva?
barna ádám | 42 restaurant | piac42 | esztergom | michelin-csillag | étterem
Merész kampánnyal robban be a Reebok új kollekciója
A modern luxus nyomában a Range Roverrel

Megérkezett a tél, már ki lehet csomagolni a Roadster legújabb, sorrendben 18. lapszámát. Mit találunk benne? A Costa Smeralda fedélzetén kipróbáljuk, milyen az élet egy tengerjárón Barcelona és Nápoly között. Ellátogatunk a luxusipar nagyágyúival dolgozó Edinas Paper kőbányai műhelyébe, megmutatjuk, milyen finomságokkal lehet átvészelni a hideg hónapokat, és megismerkedünk a római Palazzo Talìával is, amelyet az olasz rendezőzseni, Luca Guadagnino álmodott meg. Aktuális számunkban is rengeteg izgalmas helyszín bukkan fel: ilyen a kanadai Yukon vidék, az Amalfi-part, a Côte d’Azur-on kipróbáltuk, milyen az új Audi S5. Északabbra is elkalandoztunk: a lapszám talán legszimpatikusabb szereplője az a négy norvég fiatal, akik egy elhagyatott halfeldolgozó üzemet alakították át a skandináv ország és talán Európa legcoolabb pontjává. Ezen kívül bemutatunk öt divatbrandet, akiket érdemes követni, megvizsgáljuk, milyen volt az elmúlt száz évben a lejtők divatja és még ezen kívül is rengeteg izgalmas témánk van, de itt megállunk.
Megnézem, mert érdekel!