Mutatunk öt európai helyet, amelyekről talán nem is hallottál

Igaz, nekik nem jut akkora hírnév, mint a nagyobb városoknak, Rómának, Párizsnak vagy Londonnak, ettől még fontos értékeket őriznek, élményeket adnak!

Visby, Svédország

Visby Svédország délkeleti részén, Gotland szigetén található.

A város lakossága alig 24 ezer fő. Kiemelkedő állapotban fennmaradt óvárosa 1995 óta az UNESCO Világörökség egyik helyszíne.

Visby középkori hangulatú utcáiban találkozik a régi és a modern Svédország: kőből épült városfal, macskaköves utak, éttermek, kávézók és kisboltok fogadják a látogatókat.

Kamjanec-Pogyilszkij, Ukrajna

Ukrajna telis-tele van történelmi kis- és nagyvárosokkal. Több településen is maradtak fenn középkori várak, erődítmények.

Kamjanec-Pogyilszkij pedig a Habsburgok uralmát is sikeresen átvészelte,

nemcsak a vár, de az óváros is szinte érintetlenül megmaradt.

A várost meredek szurdokvölgy öleli körbe, drámai látványt kölcsönözve az óváros mellett a várnak is.

Kotor, Montenegró

Kotor az egyik legjobb állapotban fennmaradt középkori város az Adria partján. A harminc kilométer hosszú, erősen tagolt partvonalú Kotori-öböl fjordként húzódik a dalmát tengerpart hegyei előtt.

Bár Kotor építészete jól tükrözi a különböző birodalmak uralkodását a régió felett, a város mai kinézetére a velencei időszak volt a legnagyobb hatással, ami az óvároson is jól látszik.

Kotor óvárosát egy hatalmas, erőd formájú várfal veszi körbe négy és fél kilométer hosszan.

Bibury, Anglia

A Coln-folyó mellé épült Anglia dimbes-dombos részére, Stratford-upon-Avon, Bath és Oxford közé. William Morris író a 19. században úgy jellemezte, mint Anglia legcsodálatosabb faluját.

A település ma is meseszerű mézszínű kőházaival, vagy az 1902 óta működő pisztrángosával.

Legfőbb látványossága az Arlington row, melynek házait eredetileg az 1380-as években építették.

Tenby, Wales

Tenby egy középkori, tengerparti város kanyargó sikátorokkal, viktoriánus várfala pedig a mai napig látható.

Négy kilométeres partjával együtt egyesek szerint hangulatában a francia Riviérát is idézi.

+2: Dürnstein, Ausztria

A Duna-parti város a Grimm testvérek világát idézi piros háztetőivel, fölé magasodó középkori várával, barokk óratornyával, és kanyargó, macskaköves sikátoraival.

Dürnsteinben nemcsak szőlőt, hanem kajszibarackot is termesztenek, szappant, lekvárt vagy rétest készítenek belőle.

Kolka köpeny, Lettország

A Kolka köpeny a Riga-öböl és a Balti-tenger találkozásánál terül el. A volt katonai bázist még csak kevés külföldi látogatja, egyáltalán nem sorolható a zsúfolt turistacélpontok közé.

A két tenger találkozásával különböző színű, örvénylő, majd egyesülő víztömegeket láthatnak azok, akik mégis felkeresik ezt a vidéket.

Ez is érdekelhet:

Tele Európa imádni való kistelepülésekkel – Ezek a kedvenceink

Nem volt könnyű ötöt kiválasztani a pazar kínálatból, de megpróbáltuk: szerintünk ezek a kontinens legszebb aprócska helyei.

(Fotók: Getty Images, Unsplash)

Európa | Bibury | európai | kisvárosok | Kotor

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom