Mutatunk nyolc, végtelenül romantikus francia kisvárost

Párizs után szabadon: ha Franciaországban jártok, ne csak az Eiffel-torony lábánál romantikázzatok. A következő kis települések közül is keressetek fel legalább egyet. Megéri!

Amiens

A Párizstól százhúsz kilométerre található Amiens-ben rengeteg a látnivaló. Egyik fő nevezetessége a "les Hortillonnages", azaz a település lápos része és annak úszó kertjei, de érdemes megnézni a Saint-Leu negyed csatornáit, a gótikus Notre-Dame katedrálist, valamint Jules Verne házát, melyben több mint harminc regény született.

Az utazási magazinok szerint Amiens-ben kötelező megkóstolni a helyi specialitást, a macaront, amit Medici Katalin honosított meg az országban a 16. században.

Annecy

Annecyt az Alpok gyöngyszemének, vagy Savoie Velencéjének is nevezik, ez utóbbi utalás a Savoyai dinasztiára, mely a középkor során a városkát birtokolta. Az Annecy-tó partján, a Thiou-folyócska torkolatánál elterülő település igazán festői panorámával büszkélkedik.

A városhoz köthető Szalézi Szent Ferenc a reformáció idején elüldözött genfi katolikus püspök működése, akinek ereklyéit a város feletti dombon épült Basilique de la Visitation templomban őrzik.

Dordogne

Az Aquitania régióban fekvő Dordogne megye egy apró ékszerdoboz:

zöldellő dombok, megmunkált szántóföldek, elbűvölő falvak, vadregényes várak tarkítják.

Vézac településen található a Marqueyssac kastély és a hozzá tartozó, lenyűgöző formáiról híres barokk kert, melyet a 17. században XIV. Lajos tanácsadója, Bertrand Vernet de Marqueyssac építtetett. Ott található a világhíres Lascaux-barlang is, mely színpompás paleolit barlangfestményeiről nevezetes, ráadásul az UNESCO Világörökség része 1979 óta.

Chamonix

A Mont Blanc lábánál, az Arve völgyében található a világ legszebb síterepének tartott Chamonix.

Az első drótkötélpályát 1928-ban adták át, majd 1965-ben megnyitották a 11 600 méter hosszú Mont Blanc alagutat, amely Olaszországgal köti össze a francia sírégiót.

Chamonix legjelentősebb látnivalója az a felvonó, amellyel feljuthatunk az Aiguille du Midi 3842 méteres csúcsára, ami egyben a Mont Blanc-ra vezető túrák kiindulópontja.

Colmar

Strasbourgtól alig hatvan kilométerre, a Lauch folyó mentén, a Vogézek hegyláncánál fekszik a nagy múltra visszatekintő Colmar, az a francia település, ami Nagy Károly óta a királyok kedvenc városa volt.

A település a királyi palota egyik tornya után kapta a nevét, óvárosa a Világörökség része.

Colmarban érdemes megnézni a Saint Matthieu és a Des Dominicains templomokat, illetve a Collégiale Saint-Martint, amely a gótikus építészet egyik remekműve.

Vouvant

A Loire mentén található Vouvant Franciaország legszebb kisvárosa díját is elnyerte.

A középkori település legfőbb látnivalója a 14. századi híd és a székesegyház.

Avignon

A pápák városának is nevezik a gyönyörű, középkori hangulatú dél-franciaországi városkát.

A város első számú látnivalója maga a pápai palota, mely robusztus, gótikus tömbjével szinte rátelepedik Avignonra.

Emellett a város katedrálisa, valamint a Saint-Bénézet-híd is hozzájárult ahhoz, hogy Avignon történelmi központja 1995-ben az UNESCO Világörökségi listájára került.

Limeuil – Aquitánia

A Dordogne- és a Vézére-folyók találkozásánál fekvő település minden báját megőrizve élte túl a történelem viharait.

Ma már csupán három erődített kapu emlékeztet arra, hogy a falu nem mindig élt  békés hétköznapokat.

A régi, nyüzsgő kikötő, a kőből épült, sötétcserepes házak, melyek annyira jellemzők a Périgord Noire vidékére, szuper időtöltésre, kikapcsolódásra hívnak.

Ez is érdekelhet:

Provence csiszolatlan gyémántja újra kész a ragyogásra

Egy darabka Provence. Egy darabka római birodalom. Egy darabka Van Gogh-múzeum. Egy darabka kortárs arthub. Megjártuk Arles-t, elmeséljük, milyen volt.

(Fotók: Getty Images, Unsplash)

colmar | kisváros | romantika | amiens | franciaország

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom