Hormuz szigete úgy fest, mintha egy impresszionista festő eljátszadozott volna a marsi felszínnel

Egy impresszionista festő ellátogat a Marsra, meglátja a kissé egyhangú, rézvörös felszínét, és úgy dönt, hogy lelket önt belé. 

Aztán hazahoz belőle egy darabkát a Földre, és leteríti a Perzsa-öbölbe. Akár ez is lehetne az iráni szivárványsziget, a Hormuz eredettörténete. A szigeten található a bolygó egyik legnagyobb sókupolája, mégis a vöröses talajáról, strandjairól, valamint a nagyon változatos geológiai képződményeiről híres.

A szigetet korallzátonyok és mangroveerdők tarkítják, így a Perzsa-öböl eme csücskére

előszeretettel érkeznek inspirációra vágyó utazók, művészek, a geológia megszállottjairól nem is beszélve.

A marsi felszínhez hasonlóan a talaj itt is vas-oxidban gazdag, ez kölcsönzi a nagyon erőteljes vörös árnyalatot a vidéknek. A hegyekben pedig apatit és kvarc található, ezeknek köszönhetően törik meg a vörös dominanciát a lila és zöld árnyalatok.

A többnyire kopár, dombos, mindössze negyvenkét négyzetkilométer alapterületű sziget az ókori görögök alatt Organa, az iszlám időszakban Jarun néven volt ismert. A fontos kikötővárost, Hormuzit – amelyről a sziget a nevét kapta – a szárazföldtől hatvan kilométerre találhattuk, és egy olyan fejedelemségnek adott otthont, amely a szoros mindkét oldalára kiterjedt.

Ma Hormuzi  egy háromezer fős falura apadt, ahova az ivóvizet – a csapadékhiány és a sós vidék miatt – Iránból vezetik be a szárazföld, illetve Perzsa-öböl alatt. Misztikus, kissé túlvilági fizimiskájából azonban szerencsére a sziget mit sem veszített.

Ez is érdekelhet:

Ausztria öt legjobb útvonala csodálatos tájakon vezet keresztül

Ha Ausztriában autózunk vagy motorozunk, esetleg kerékpárra szállunk, úgy érezhetjük, olyan szabadok vagyunk, mint a madarak.

(Forrás: BBC)

Mars | felszín | víz | perzsa-öböl | hormuz

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom