Az óra, ami meghódította az eget – A Breitling-sztori

A svájci Jura-hegységből indult, és a fellegekig jutott. A Breitling név indaként fonódott össze a repüléssel, és bár a márka története nem sokban különbözik más luxusórákétól, a Breitling számos területen kitűnik versenytársai közül. Utánanéztünk, mi rejlik a Breitling-sztorin túl.

A vállalat közel 130 éves fennállása alatt átvészelt két világháborút, a nagy gazdasági világválságot, többször került a csőd szélére, de mindvégig hű maradt a vállalat alapelveihez: folyamatos innováció, pontosság és megbízhatóság.

Léon Breitling 1884-ben nyitotta meg műhelyét, ahol órákat és intelligens mérőeszközöket gyártott. A vállalat Léon halála után fiára, Gaston Breitlingre, majd a harmadik generációra és Willy Breitlingre szállt. Willyben ott volt apja és nagyapja szenvedélye, de a vállalkozás családi gyökerei hamarosan megszakadtak: 1979-ben az iparág bizonytalansága, hosszan elhúzódó betegsége, és a vállalat vezetéséhez még túl fiatal gyermekei miatt Willy eladta a céget. Az új tulajdonos a szintén órakészítő, és nem mellesleg pilóta Ernest Schneider lett, akinek köszönhetően a Breitlingnél új időszámítás kezdődött.

A Breitling ma méltán egyike a világ legismertebb luxusóráinak – és nem csak az ikonikus Navitimer modell miatt.

#1. A Breitling kronográfja elsőként hódította meg a világűrt

A leghíresebb kronográf, amely a NASA jóvoltából 1965-ben kijutott az űrbe, az Omega Speedmaster Professional volt. Azt már kevesebben tudják, hogy a Breitling kronográfja már három évvel ezelőtt, 1962-ben bizonyította helytállását a a Föld atmoszféráján túl, Scott Carpenter jóvoltából a Merkúr-expedíció során. A Breitling Cosmonaute Navitimert kifejezetten erre az alkalomra tervezték, mely 24 órás számlapjával segített megkülönböztetni a nappalokat és az éjszakákat, ezzel lehetővé téve az űrhajó és a Nap pontos pozíciójának meghatározását.

#2. A Breitling nevéhez köthető az első kronográf karóra

A Breitling már a kezdetektől a kronográfokra fókuszált, így nem meglepő, hogy bár több más gyártó is folyamatosan fejlesztette saját kronográfjait, a Breitling jelentkezett elsőként a csuklóra rögzíthető verzióval 1915-ben. Már akkor egy, a korona felett elhelyezett különálló gomb segítette a kronográf működtetését, ezt követte az 1923-ban bemutatott újabb innováció, mely lehetővé tette a start/stop, és a nullázó funkciók szétválasztását. Mindez az 1934-ben bemutatott, a kronográfok piacán úttörőnek számító kétgombos kronográf modellekben teljesedett ki.

#3. A Chronomat modell eredetileg matematikusoknak és tudósoknak készült

Az 1941-ben bemutatott Chronomat – annak ellenére, hogy a Breitling márka már összeforrt a repüléssel – eredetileg nem pilótáknak, hanem matematikusoknak és tudósoknak készült. Erről árulkodik a két, egymással szinkronizálható skála, melyek matematikai kalkulációkat tesznek lehetővé.

A Chronomat után nem sokkal, 1952-ben jelent meg a márka talán legismertebb modellje, a pilótáknak kialakított Navitimer, mely még a Brit Királyi Légierőt is meghódította. De az 1950-es években bemutatott, a búvárok számára tervezett SuperOcean, majd TransOcean is arról tanúskodnak, hogy a Breitling a repülésen túl is bizonyított.

#4. A Breitling életmentő modellje, a Breitling Emergency

Az új tulajdonos, Ernest Schneider második nagy dobása az 1985-ös kvarcóra, az Aerospace bemutatása után a világon első, vészjelző funkcióval ellátott Breitling Emergency megalkotása volt. Az Emergency azóta már kétszer is életeket mentett – legalábbis amiről hivatalosan is tudunk: a 90 tengeri mérföldig ható beépített vészjelző 2003-ban két, az Antarktiszon repülőbalesetet szenvedő brit pilótát segített megtalálni, majdnem tíz évvel később egy alaszkai vadászt mentett meg. De Bear Grylls, az ír kalandor, író és televíziós műsorvezető is gyakran viselte ezt a modellt expedíciói során.

#5. A Breitling világrekordokat dönt

A Breitling mára nem csak a pilóták, hanem az extrémsportolók hű társa is – és támogatóként számos világrekord résztvevője. 1999-ben, harmadik próbálkozásra a Breitling Orbiter névre keresztelt hőlégballonnal Bertrand Piccard és Brian Jones csapata megállás nélkül repülte körbe a bolygót, ezzel beírva csapatát és a Breitling Orbitert a történelembe. De a Breitling szponzorálta a korábbi raliversenyzőt, Juha Kankkunent is, aki 205,48 mérföld/órás sebességre felgyorsítva a Bentley Continental Supersportsot, megdöntötte az addigi legmagasabb sebességrekordot jégen.

#6. Kiemelkedő együttműködések

A Breitling újabb és újabb együttműködésekre törekszik, ezzel is bizonyítva a márka sokoldalúságát. Azonkívül, hogy 2003 óta a Jet Team lelkes támogatója, nem állt meg a repülésnél: kiemelt partnerei között az angol motorgyártó, a Norton Motorcycles is szerepel, idén pedig a vállalat bejelentette együttműködését az óceánok megóvását célul kitűző Ocean Conservancy nevű szervezettel.

A brit luxusautó-márkával, a Bentleyvel kötött 2002-es együttműködésük például egy új Breitling-kollekcióhoz vezetett: a Breitling for Bentley luxusóráiban a Bentley autók elegáns formavilága jelenik meg.

#7. Pontosság és precizitás mindenek felett

A Breitling minőséget hivatalos svájci tesztek is igazolják: a vállalat ugyanis – sok más luxusóra-gyártóval ellentétben – minden kronográfot alávet a Contrôle Officiel Suisse des Chronomètres (COSC) szigorú, tizenegy napos hitelesítési tesztjének.

A Breitling a filmvásznon, és azon túl is meghódította az órarajongókat: Sean Connery James Bondként egy Breitling Top Time modellt viselt a Tűzgolyó-ban, a dzsesszlegenda Miles Davis igazi Navitimer-rajongó volt, akárcsak Jim Clark és Graham Hill Forma-1-es pilóták. Ma pedig olyan neveket tudhat a Breitling vásárlói között, mint Leonardo di Caprio, Bruce Willis, Brad Pitt és Tom Cruise.

Talán ennyi indok elég is, hogy miért a Breitling az egyik legvagányabb óra még ma is...

(Fotók: Getty Images, Breitling)

luxusóra | Léon Breitling | kronográf | óra | Ernest Schneider

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom